Print this page
09 Ιουλίου 2019

Νέα πολυπληθής κυβέρνηση, αλλά θα έχει λύσεις για τα προβλήματα;

Η εικόνα ίσως περιέχει: υπαίθριες δραστηριότητες
Νέα κυβέρνηση λοιπόν, αρκετά πολυπληθής (51 μέλη της κυβέρνησης!!!), παλιοί και νέοι. Μερικές πρώτες παρατηρήσεις:
- η νέα κυβέρνηση δεν θα έχει περίοδο χάριτος, η κοινωνία μετακινείται από την αφελή πίστη στην εύκολη εχθρότητα εναντίον της εκάστοτε κυβέρνησης
- η ΝΔ εξάντλησε προεκλογικά τις ωραιοποιημένες προτάσεις της, ώστε να μην ενοχλεί κανέναν. Τώρα όμως έρχεται η ώρα της πραγματικότητας. Για να δούμε αν έχει πολιτικές προτάσεις
- τα δύο κόμματα (ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ) συσπείρωσαν ψηφοφόρους όχι γιατί έπεισαν για το πρόγραμμά τους αλλά γιατί το ένα λειτουργούσε ως φόβητρο για τους οπαδούς του άλλου
- και η κυβέρνηση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν παρουσίασαν κάποιο σοβαρό πρόγραμμα που να ανταποκρίνεται στις σημερινές απαιτήσεις και πραγματικότητες. Οι πολιτικές που προέβαλαν μπορεί να είχαν προβληθεί και 20 χρόνια πριν, αλλά δυστυχώς έχουν αλλάξει στο μεταξύ πολλά
- η ΝΔ κινείται σε μια αφελή προσέγγιση, η ανάπτυξη και οι αγορές θα επιλύσουν τα σοβαρά προβλήματα που σε ένα μεγάλο ή μικρό βαθμό δημιουργούν (οικολογική κρίση, ανισότητες, ανεργία, διευρυνόμενο κοινωνικό χάσμα, κρίση εμπιστοσύνης, μεγάλες ομάδες που μένουν πίσω και αδυνατούν να συμμετάσχουν στις αλλαγές, πολύ περισσότερο να τις διαμορφώσουν)
- περιμένουμε τις προγραμματικές δηλώσεις αλλά προεκλογικά η ΝΔ δεν παρουσίασε κανένα αξιόπιστο και συνεκτικό σχέδιο για μεγάλα θέματα που ξεπερνούν έτσι κι αλλιώς τα εθνικά σύνορα (κλιματική κατάρρευση, οικολογική κρίση, ανεξέλεγκτες αγορές, δημόσια υγεία, μετανάστευση και προσφυγικό, κοινωνική ένταξη, κοινωνική πολιτική κ.ά)
Μερικά επιπλέον ζητήματα:
- Μετά από 10 χρόνια κρίσης, επανέρχεται μια νέα ισορροπία που όμως δεν έχει απαλλαγεί από όσα μας οδήγησαν στην κρίση, στα μεγάλα ελλείμματα και στο δυσθεόρατο χρέος. Με ευθύνη και του ΣΥΡΙΖΑ δεν συζητήθηκαν όλα αυτά τα χρόνια όσα μας οδήγησαν στην κρίση και έτσι εύκολα η ΝΔ απαλλάχθηκε από τις τεράστιες ευθύνες της για την εκτίναξη του δημόσιου χρέους, των ελλειμμάτων, της ανισορροπίας του εμπορικού ισοζυγίου, της (χωρίς μάλιστα υλική δυνατότητα) καταναλωτικής μανίας. Απαλλάχθηκε λοιπόν με τη βούλα του ...Σύριζα, που θυμήθηκε τα θέματα αυτά μόνο όταν έχανε πλέον την εξουσία!
- Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ευθύνονται για ένα πελατειακό κράτος που πέρα από την διαφθορά που προκάλεσε σε πολλά επίπεδα, ευθύνεται και για την αναποτελεσματικότητα της διοίκησης και την δημιουργία ενός εξαρτημένου από πελατειακές σχέσεις κοινωνικού σώματος και οικονομικού κατεστημένου. Πώς θα το ανατρέψει η ΝΔ αφού μεγάλο κομμάτι των ψηφοφόρων της ανήκει σε αυτό το κοινωνικό - αξιακό σύστημα; Δεν έκανε την ελάχιστη αυτοκριτική, δεν τόλμησε να αμφισωητήσει επιλογές του παρελθόντος.
- Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ανέτρεψε όσα μας οδήγησαν στην κρίση και στην χρεοκοπία, προσπάθησε να δημιουργήσει - σε μικρότερη κλίμακα είναι αλήθεια - το δικό του "σύστημα" και το κατάφερε οδηγώντας σε εκρηκτική κατάσταση εξάρτησης από επιδόματα το 25% του ενεργού πληθυσμού. Δεν αντιμετώπισε όσα οδηγούν στη φτώχεια, αντιθέτως μείωσε μεν την ακραία κατάσταση φτώχειας αλλά δημιούργησε μεγάλες εξαρτήσεις του πληθυσμού από επιδόματα και γιγάντωσε την παθητικότητα μεγάλου τμήματος του ενεργού πληθυσμού από αυτά.
- Η ΝΔ δεν φαίνεται να έχει σχέδιο για το πώς θα περάσουμε από την επιδοματική προσέγγιση στην κοινωνική επένδυση. Δεν αναφέρει καν τη λέξη κοινωνική οικονομία και κοινωνική επιχειρηματικότητα. Αν προσπαθήσει να περικόψει επιδόματα θα βρει μεγάλο μέρος της κοινωνίας απέναντί της, από την άλλη είναι ψευδαίσθηση ότι η αγορά και η "ανάπτυξη" θα βγάλουν το κομμάτι αυτό της κοινωνίας από την φτώχεια. Η φτώχεια έχει πλέον άλλα δομικά χαρακτηριστικά, δεν είναι μόνο εισοδηματική όπως ήταν ίσως σε ένα μεγάλο βαθμό παλιότερα. Στη χώρα μένει όλο και περισσότερο το κομμάτι αυτό της κοινωνίας που αδυνατεί να παρακολουθήσει τις εξελίξεις και πιστεύει ακόμα ότι το κράτος ή ο πολιτευτής θα τον βγάλουν από την εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση. Είναι σε θέση ένα συντηρητικό κόμμα όπως η ΝΔ που είναι πολύ πιο πίσω ακόμα και από πολλά χριστιανοδημοκρατικά κόμματα να προωθήσει την ισορροπημένη κοινωνική καινοτομία που θα εντάσσει όλους και δεν θα περιορίζεται στην μείωση των ακραίων ανισοτήτων και καταστάσεων; Αμφιβάλλω αφού δεν έχω δει κάποιον από την ΝΔ να το θέτει έστω. Το ότι κάποιοι έχουν κάνει σπουδές ή κάνουν εισηγήσεις σε συνέδρια δεν είναι και η καλύτερη απόδειξη ότι ξέρουν πραγματικά τι γίνεται στην κοινωνία. Εξάλλου αυτά που έχουν σπουδάσει πολλοί έχουν ξεπεραστεί από την πραγματικότητα (πχ ενεργειακή διπλωματία που βασίζεται στους αγωγούς ορυκτών καυσίμων, "ελεύθερη" αγορά που διορθώνει τις ανισότητες, ασφάλεια που βασίζεται στην επιβολή ενός αυταρχικού κράτους κ.ά).
Παρόλο ότι οι εκλογές αυτές ανέδειξαν μια μεγαλύτερη συσπείρωση γύρω από τον δικομματισμό, και τα δύο κόμματα στέκονται πάνω σε πήλινα ποδαράκια γιατί είναι άλλο να συσπειρώνουν εναντίον του άλλου (όπως γίνεται στην πραγματικότητα) κι άλλο να τα ψηφίζουν επειδή εμπιστεύονται ή αποδέχονται το πρόγραμμά τους. Μάλλον οι περισσότεροι δεν διάβασαν καν τα όποια προγράμματα.