Print this page
Τρίτη, 17 Νοεμβρίου 2009 17:11

Παγίδα θανάτου η νέα Εγνατία Οδός για τις αρκούδες!

Written by
Rate this item
(0 votes)

 

Στο ευρωκοινοβούλιο  από τους Οικολόγους Πράσινους το  θέμα της προστασίας τους από τα τροχαία. 
 
Δύο ερωτήσεις κατέθεσε χθες στο ευρωκοινοβούλιο ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος για τη λήψη μέτρων προστασίας για τις αρκούδες.  
Παρά τις  έντονες διαμαρτυρίες περιβαλλοντικών  οργανώσεων κατά το σχεδιασμό και τη χάραξη του έργου, και τις παρεμβάσεις τους για να προλάβουν τις αρνητικές επιπτώσεις από την κατασκευή και λειτουργία των νέων οδικών αξόνων της Εγνατίας Οδού στη Β. Πίνδο, φαίνεται τελικά ότι τα προβλήματα δεν έλειψαν. Την τελευταία πενταετία 24 άτομα του σπάνιου και απειλούμενου είδους της καφέ αρκούδας (Ursus arctos), σχεδόν 10% του συνολικού πληθυσμού της, έχουν βρει το θάνατο σε τροχαία ατυχήματα στην Εγνατία Οδό και στους κάθετους άξονές της. Οκτώ περιστατικά συνέβησαν μόνο τους τελευταίους 7 μήνες. Το τελευταίο αφορούσε ένα μικρό αρκουδάκι, μόλις 10 μηνών, που χτυπήθηκε από αυτοκίνητο στις 28-10-09, στη νέα διάβαση Ξινού Νερού, στον κάθετο άξονα Κοζάνης-Φλώρινας. Τα τροχαία ατυχήματα στην Ελλάδα αποτελούν πλέον την πρώτη αιτία θανάτου για το είδος(1).   
Στην πρώτη  από τις δύο ερωτήσεις ο Μιχ. Τρεμόπουλος επισημαίνει ότι η κατασκευή των συγκεκριμένων οδικών έργων δεν έγινε με κατάλληλες προδιαγραφές για την προστασία των απειλούμενων μεγάλων θηλαστικών της περιοχής, αλλά και των ανθρώπων. Ειδικά η περίφραξη κρίνεται ανεπαρκής, καθώς έχουν παραβλεφθεί πλήρως οι προδιαγραφές που έχουν επανειλημμένα προτείνει σχετικές περιβαλλοντικές ΜΚΟ(2). Επίσης, δεν υπάρχουν επαρκή περάσματα ούτε για αρκούδες αλλά ούτε και για τους ντόπιους αγρότες και τους επισκέπτες της περιοχής. Τέλος, το ισχύον όριο ταχύτητας των 130 χλμ. είναι υπέρμετρα υψηλό, γεγονός που καθιστά πολύ δύσκολη την έγκαιρη ακινητοποίηση των οχημάτων, ενώ αυξάνει δραματικά και την κατανάλωση καυσίμων. Ζητά να πληροφορηθεί λοιπόν εάν η Επιτροπή κρίνει ως επαρκείς τις προδιαγραφές κατασκευής, τι μέτρα προτίθεται να ζητήσει από την ελληνική κυβέρνηση για να περιοριστεί δραστικά ο αριθμός θανάτων ειδών της άγριας ζωής από τροχαία ατυχήματα σε αυτούς τους οδικούς άξονες και αν πρέπει στα μέτρα αυτά να περιλαμβάνεται και ο τακτικός έλεγχος της τήρησης των προδιαγραφών που είχαν θέσει στη σχετική διαβούλευση οι περιβαλλοντικές οργανώσεις.  
Στη δεύτερη  ερώτηση, γίνεται αναφορά σε δύο  κείμενα που έχουν καταρτιστεί  σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με κατευθυντήριες πρακτικές για την προστασία  του φυσικού περιβάλλοντος εκτός  του δικτύου «Natura 2000»(3) και για την καταγραφή προβλημάτων και λύσεων όπου δημιουργούνται προβλήματα στην άγρια πανίδα από την κατασκευή και λειτουργία οδικών έργων (4). Ερωτάται η Επιτροπή αν έχουν γίνει βήματα για την αξιοποίηση και εφαρμογή αυτών των κειμένων για την αντιμετώπιση και εξομάλυνση των σχετικών προβλημάτων.  

«Η απροθυμία της ελληνικής διοίκησης και των κατασκευαστικών εταιρειών να εισακούσουν και να αντιμετωπίσουν τα ζητήματα που έθεσαν επανειλημμένα περιβαλλοντικές οργανώσεις, όπως ο Αρκτούρος και η Καλλιστώ, ειδικοί επιστήμονες και ευαισθητοποιημένοι πολίτες, σχετικά με την επικινδυνότητα των νέων οδικών αξόνων της Εγνατίας Οδού για είδη της άγριας ζωής, αλλά και για συνανθρώπους μας, πρέπει κάποια στιγμή να σταματήσει», δήλωσε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος. «Η υποταγή στα κατασκευαστικά συμφέροντα δεν κάνει καλό ούτε στη φύση ούτε στους ανθρώπους. Χρειάζεται να τεθούν αυστηρές προδιαγραφές ελέγχου, ώστε να μην προκύπτουν ούτε περιβαλλοντικά, αλλά ούτε κοινωνικά και εργασιακά ζητήματα. Αλλά και πέρα από την τήρηση σωστών προδιαγραφών για τα οδικά έργα, για μας είναι σαφές ότι η υπερτροφία των επενδύσεων υπέρ του αυτοκινήτου πρέπει να σταματήσει και να υπάρξει στροφή προς το σιδηρόδρομο και τις συνδυασμένες μεταφορές». 
 

 

Read 920 times Last modified on Παρασκευή, 20 Νοεμβρίου 2009 17:16