Print this page
Πέμπτη, 28 Ιουλίου 2011 19:27

Η Ελλάδα Φρουρεί Επισήμως την «Ευρώπη-Φρούριο»…

Written by
Rate this item
(0 votes)

Εσωτερικά …σύνορα σε Αχαΐα και Θεσπρωτία ορίζει αστυνομική εγκύκλιος. Στο ευρωκοινοβούλιο το θέμα από τους Οικολόγους Πράσινους, που ζητούν αναθεώρηση της συνθήκης “Δουβλίνο ΙΙ”.

Εγκύκλιο της Ελληνικής Αστυνομίας που ουσιαστικά ορίζει εσωτερικά σύνορα σε ελληνικό έδαφος για την αποτροπή της εξόδου προσφύγων και μεταναστών χωρίς χαρτιά από τη χώρα μας προς την Ιταλία και τη Δυτική Ευρώπη, φέρνουν σήμερα στη δημοσιότητα οι Οικολόγοι Πράσινοι.

Η εγκύκλιος που εκδόθηκε το Δεκέμβριο του 2007, επί Νέας Δημοκρατίας και εξακολουθεί να διατηρείται σε ισχύ και από το ΠΑΣΟΚ, ζητά από τις κατά τόπους αστυνομικές αρχές να προσθέτουν περιοριστικό όρο για αποκλεισμό διαμονής στους νομούς

Αχαΐας και Θεσπρωτίας, στις διοικητικές αποφάσεις για αλλοδαπούς των οποίων η απέλαση δεν είναι άμεσα εφικτή. Η εγκύκλιος, που έχει αναρτηθεί από τους Οικολόγους Πράσινους στο http://www.ecogreens-gr.org/Docs/scans/Scan_Pic0048.jpg, δε φαίνεται να έχει αποτρέψει τη δημιουργία προβλημάτων στην Πάτρα και την Ηγουμενίτσα από την απουσία μεταναστευτικής πολιτικής.

Στην ερώτηση του Μιχάλη Τρεμόπουλου τονίζεται προς την Κομισιόν ότι τέτοια διοικητικά μέτρα αποτελούν προληπτικούς περιορισμούς στην ελευθερία κίνησης στο εσωτερικό χώρας μέλους και τίθεται το ερώτημα κατά πόσο η επιβολή τους επιτρέπεται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία και την Ευρωπαϊκή Χάρτα Θεμελιωδών Δικαιωμάτων. Σημειώνεται επίσης ότι, με την τραγική ελληνική υστέρηση στα θέματα ασύλου, χιλιάδες πρόσφυγες που εγκλωβίζονται στην Ελλάδα χάνουν την προστασία που θα είχαν σε οποιαδήποτε άλλη χώρα μέλος. Η ερώτηση ζητά, τέλος, την αναθεώρηση της συνθήκης Δουβλίνο ΙΙ, ώστε οι αιτούντες άσυλο να επιλέγουν οι ίδιοι τη χώρα μέλος στην οποία θα απευθύνουν την αίτησή τους: με τα σημερινά δεδομένα, το 90% των παράτυπων εισόδων στην Ευρωπαϊκή Ένωση γίνονται πλέον από την Ελλάδα και δεν είναι λογικό όλες αυτές οι αιτήσεις να εξετάζονται από μια μόνο χώρα.

«Αποτελεί παραλογισμό να φρουρεί η Ελλάδα την… Ευρώπη-Φρούριο», δήλωσε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος. «Η Ευρώπη χρειάζεται μια κοινή μεταναστευτική πολιτική, και πρέπει επιτέλους να αναλάβει τις ευθύνες της για τους πρόσφυγες, το άσυλο και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Στο εσωτερικό της δε μπορεί να έχουν θέση ούτε τείχη μεταξύ των χωρών μελών ούτε, πολύ περισσότερο, εσωτερικά σύνορα μέσα στην ίδια χώρα. Οι σημερινές ρυθμίσεις του «Δουβλίνου ΙΙ», που ουσιαστικά εγκλωβίζουν τους πρόσφυγες στην περιφέρεια της Ευρώπης, πρέπει επειγόντως να αλλάξουν. Θέση των Πράσινων, αλλά και επιταγή κοινής λογικής, είναι η Ευρώπη να αποτελεί κοινό χώρο ασύλου και κάθε πρόσφυγας να επιλέγει ο ίδιος τη χώρα-μέλος στην οποία θα απευθύνει την αίτησή του».

(ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης του Μιχάλη Τρεμόπουλου)

Θέμα: Ελευθερία μετακίνησης στο εσωτερικό χώρας μέλους

Εσωτερική εγκύκλιος-διαταγή της Ελληνικής Αστυνομίας (1) για τους αλλοδαπούς, για τους οποίους εκδίδεται απόφαση απέλασης χωρίς κράτηση (ειδικά για υπηκόους Αφγανιστάν, Ιράκ, Παλαιστίνης κ.α., για τους οποίους η απέλαση δεν είναι εφικτό ή είναι δύσκολο να εκτελεστεί), ορίζει ότι στις αποφάσεις αυτές θα πρέπει να υπάρχει περιοριστικός όρος μη διαμονής τους στους νομούς Αχαΐας και Θεσπρωτίας, όπου υπάρχουν λιμάνια με επιβατικές γραμμές προς Ιταλία.

Εκεί συγκεντρώνεται μεγάλος αριθμός ατόμων χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα που θέλουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους για άλλες ευρωπαϊκές χώρες που αποτελούν τον τελικό τους προορισμό, συνήθως όμως εγκλωβίζονται παρά τη θέλησή τους στην Ελλάδα. Διοικητικά μέτρα όπως η ανωτέρω εγκύκλιος επιχειρούν να ανακόψουν το ρεύμα αυτό, επιβάλλοντας προληπτικούς περιορισμούς στην ελευθερία κίνησης.

Με δεδομένη και την τραγική ελληνική υστέρηση σε θέματα ασύλου, μεγάλος αριθμός προσφύγων που κατά πάσα πιθανότητα θα ετύγχαναν ασύλου στις πιο πολλές χώρες μέλη, χάνει τη δυνατότητα προστασίας και διαβιώνει σε συνθήκες που έχουν επανειλημμένα καταδικαστεί από ελληνικούς και διεθνείς οργανισμούς (2).

Από την άλλη πλευρά, η συνθήκη Δουβλίνο ΙΙ, που απαιτεί εξέταση της αίτησης ασύλου «από την πρώτη ασφαλή χώρα άφιξης», θα οδηγούσε το 90% των αιτήσεων ασύλου να εξετάζονται από μια μόνο χώρα μέλος, δεδομένου ότι αντίστοιχο ποσοστό των παράτυπων εισόδων σε ευρωπαϊκό έδαφος αφορούν την Ελλάδα. (3)

Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

  1. Θεωρεί νόμιμα και σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και τη Χάρτα Θεμελιωδών Ελευθεριών, διοικητικά μέτρα προληπτικού περιορισμού της ελεύθερης κίνησης στο εσωτερικό των χωρών μελών;
  2. Είναι διατεθειμένη, υπό το φως των ανωτέρω δεδομένων να προτείνει αναθεώρηση της συνθήκης Δουβλίνο ΙΙ, ώστε να υπάρχει ενιαία ευρωπαϊκή διαδικασία και οι αιτούντες άσυλο να επιλέγουν οι ίδιοι τη χώρα μέλος στην οποία θα απευθύνουν την αίτησή τους;

___________________

(1) Στοιχεία της εγκυκλίου: 6634/1-525507, 1ο Τμήμα Μετανάστευσης & Διοικητικών Μέτρων/Γραφείο 3ο, της 18.12.2007. Ανηρτημένη από τους Οικολόγους Πράσινους στο http://www.ecogreens-gr.org/Docs/scans/Scan_Pic0048.jpg

(2) Βλ. Δημόσια Δήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων, 15.3.2011, Αυτοψία Συνήγορου του Πολίτη και Ε.Ε.Δ.Α., Ετήσια Έκθεση Διεθνούς Αμνηστίας 2011, κ.α. Επίσης βλ. τις πρόσφατες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου: M.S.S. κατά Βελγίου και Ελλάδας και R.U. κατά Ελλάδας

(3) Βλ. «Η κατάσταση των προσφύγων στην Ελλάδα-Διαπιστώσεις και προτάσεις της Ύπατης Αρμοστείας του Ο.Η.Ε. για τους Πρόσφυγες» (2011).

Read 876 times Last modified on Πέμπτη, 28 Ιουλίου 2011 19:29