Print this page
Τετάρτη, 13 Ιουλίου 2011 02:14

Χρηματοδοτικά εργαλεία για πράσινες επενδύσεις

Written by
Rate this item
(0 votes)

ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Mia έκδοση στην οποία γίνεται μια προσπάθεια συνοπτικής και συνάμα σφαιρικής παρουσίασης των χρηματοδοτικών εργαλείων που είναι διαθέσιμα για την Αυτοδιοίκηση, τους νέους Δήμους και τις εκλεγμένες Περιφέρειες, για «πράσινες» επενδύσεις, με στόχο τη βιώσιμη περιφερειακή και τοπική ανάπτυξη.

Μέσα στις συνθήκες της κρίσης, γνωρίζουμε ότι το έργο των νέων αυτοδιοικητικών αρχών είναι ακόμη πιο δύσκολο. Σίγουρα, πολλά ζητήματα μπορούν να λυθούν ακόμα και με περιορισμένους πόρους. Αρκεί να μπουν και οι πολίτες στο προσκήνιο και να μπορέσουμε με αισιοδοξία να αναβαθμίσουμε τις πόλεις μας, να ανασυγκροτήσουμε τις περιφέρειες, να ξαναφτιάξουμε τις ζωές μας.

Δεν προσφέρουμε μαγικές λύσεις. Στόχο έχουμε να παρουσιάσουμε ένα χρήσιμο εισαγωγικό «εργαλείο», που να συνδυάζει ένα εκτενές ευρετήριο προγραμμάτων και χρηματοδοτικών ευκαιριών για

τους ΟΤΑ, καθώς και χρήσιμες πηγές, συνδέσεις και επαφές όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

 

Βασίζεται στην εμπειρία δύο χρόνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τη συμμετοχή μου -με την ιδιότητα του αντιπροέδρου- στην Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης, που είναι αρμόδια για την περιφερειακή πολιτική και την πολιτική συνοχής, το συντονισμό των χρηματοδοτικών οργάνων διαρθρωτικής παρέμβασης της ΕΕ, τη διασυνοριακή και τη διαπεριφερειακή συνεργασία και τις σχέσεις με την Επιτροπή των Περιφερειών, με τις οργανώσεις διαπεριφερειακής συνεργασίας και με τις τοπικές και περιφερειακές αρχές. Φιλοδοξία μας είναι να αποτελέσει τη βάση για παραπέρα εμπλουτισμό.

Θα πρέπει να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τα στελέχη του γραφείου μου στις Βρυξέλλες Μιχάλη Θεοδωρόπουλο, που είχε το συντονισμό και την επιμέλεια της έκδοσης, τον Θεόδωρο Βασιλόπουλο και τον Μιχαήλ Σάμπο, που συνέβαλαν σημαντικά στην έρευνα, καθώς και άλλους συνεργάτες που βοήθησαν με προτάσεις, απόψεις και παρατηρήσεις.

Θα ήθελα, λοιπόν, να σας προσκαλέσω να συμβάλλετε στον σχεδιασμό της επόμενης έκδοσης αλλά και των μελλοντικών πρωτοβουλιών μας σε αυτόν το τομέα, με τα σχόλια, τις παρατηρήσεις και τις προτάσεις σας, έτσι ώστε να παράγουμε ένα έργο το οποίο θα συμβάλλει ουσιαστικά στην οικονομική ευημερία, την κοινωνική συνοχή και την περιβαλλοντική προστασία του τόπου μας.

Κατεβάστε σε ψηφιακή μορφή (σε αρχείο pdf) όλο το βιβλίο πατώντας εδώ.

Καλή ανάγνωση και -κυρίως- καλή επιτυχία στη διεκδίκηση και εφαρμογή των προγραμμάτων που περιγράφονται.


Μιχάλης Τρεμόπουλος

Ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, GREENS/ EFA

 

Read 1893 times Last modified on Σάββατο, 16 Ιουλίου 2011 02:44