Print this page
Πέμπτη, 05 Μαϊος 2011 15:13

Αδιαφάνεια και αναξιοπιστία για το "Ελληνικό"

Written by
Rate this item
(0 votes)

Νέα ερώτηση των Οικολόγων Πράσινων στο ευρωκοινοβούλιο

Τις ανησυχίες τους για το περιβάλλον και την έλλειψη διαφάνειας στο θέμα της ανοικοδόμησης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού φέρνουν στο ευρωκοινοβούλιο οι Οικολόγοι Πράσινοι.

Οι ανεπαρκείς κυβερνητικές εξηγήσεις για το ρόλο της εταιρίας Barcelona Strategic Urban Systems του διακεκριμένου «πρωθυπουργικού φίλου» κ. Αθεμπίγιο και για τις δεσμεύσεις της χώρας από το

Μνημόνιο Συνεργασίας Ελλάδας-Κατάρ, δημιουργούν εύλογες ανησυχίες όχι μόνο για την περιβαλλοντική διάσταση αλλά και για τα θέματα της διαφάνειας.

Η νέα ερώτηση του Μιχάλη Τρεμόπουλου για το "Ελληνικό" θέτει υπόψη της Κομισιόν το έλλειμμα πρασίνου της ελληνικής πρωτεύουσας, την ευρωπαϊκή εμπλοκή στο πρόγραμμα άντλησης 50 δις από τη δημόσια περιουσία, την απουσία κάθε δημόσιας διαβούλευσης για το σχεδιασμό των μελλοντικών χρήσεων γης, αλλά και τα δημοσιεύματα για την ισπανική εταιρία σε συνδυασμό με τις προβλέψεις του Μνημονίου Συνεργασίας Ελλάδας-Κατάρ.

Προς την Κομισιόν θέτει το ερώτημα κατά πόσο είναι ενήμερη για τις συγκεκριμένες διαδικασίες και κατά πόσο τις θεωρεί συμβατές με την ευρωπαϊκή νομοθεσία για τον ανταγωνισμό και για τις υποχρεώσεις δημόσιας διαβούλευσης.  Ρωτά, επίσης, αν η Ευρωπαϊκή Ένωση επιμένει στην άντληση κεφαλαίων για το ελληνικό χρέος με τρόπους που θυσιάζουν ζωτικά περιβαλλοντικά αγαθά και που εμποδίζουν τη χώρα να προσεγγίσει τους ευρωπαϊκούς στόχους για το αστικό περιβάλλον, όπου προβλέπονται στόχοι για τετραπλάσιο πράσινο από αυτό που διαθέτουν σήμερα η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη.

«Μέλημά μας είναι να μείνει το Ελληνικό διαθέσιμο για πράσινο, και όχι από ποια χώρα θα είναι η εταιρία που θα το χτίσει», δήλωσε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος. «Κανείς δεν έχει δικαίωμα να μεταφέρει και στις επόμενες γενιές τη σημερινή χρεοκοπία, αποκλείοντάς τους τη δυνατότητα για στοιχειωδώς επαρκείς ελεύθερους χώρους, έστω στο μέλλον. Θεωρούμε, όμως, ότι η μυστική διπλωματία δισεκατομμυρίων ευρώ που ασκεί απροσχημάτιστα η κυβέρνηση, δεν είναι μόνο ασύμβατη με τους επίσημους ευρωπαϊκούς κανόνες, αλλά δε μπορεί να σταθεί σε καμιά ευρωπαϊκή χώρα. Στο θέμα αυτό η κυβέρνηση έχει χάσει την αξιοπιστία της από την πρώτη στιγμή της εκλογής της, όταν έφερνε τον κ. Αθεμπίγιο δήθεν για μια ανεξάρτητη γνώμη σε ένα θέμα από το οποίο ο ίδιος θα έβγαζε λεφτά».   

 

 

(ακολουθεί η ερώτηση του Μ. Τρεμόπουλου)

Θέμα:  Οικιστική ανάπτυξη στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού, στην Αθήνα

 

Η ελληνική κυβέρνηση έχει εξαγγείλει πρόγραμμα οικιστικής ανάπτυξης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού στην Αθήνα (1), παρά το δραματικό έλλειμμα πρασίνου της ελληνικής πρωτεύουσας (2) και την απουσία τόσο επαρκών διαθέσιμων εκτάσεων δημόσιας γης για την κάλυψή του όσο και διαθέσιμων δημόσιων πόρων για εκτεταμένες απαλλοτριώσεις. Η οικοδόμηση του χώρου έχει περιληφθεί στο σχέδιο άντλησης 50 δις ευρώ από δημόσια περιουσία για το χρέος της χώρας, όπως ενσωματώθηκε στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 11.3.2011 (3).

Δημοσιεύματα (4) αναφέρουν απευθείας ανάθεση του σχεδιασμού των μελλοντικών χρήσεων γης του χώρου, ως τεχνικού συμβούλου (1), από ισπανική εταιρία της οποίας ο διευθύνων σύμβουλος παρουσιάζεται επισήμως ως προσωπικός φίλος του Έλληνα πρωθυπουργού. Ο σχεδιασμός πραγματοποιείται χωρίς δημόσια διαβούλευση.

Ο υπουργός Επικρατείας της ελληνικής κυβέρνησης έχει επανειλημμένα επιβεβαιώσει ότι για το θέμα αυτό βρίσκεται σε απευθείας διαπραγματεύσεις με κρατική εταιρεία του Κατάρ που ενδιαφέρεται ως υποψήφιος επενδυτής. (5)

Μεταξύ των κυβερνήσεων Ελλάδας και Κατάρ έχει υπογραφεί τον περασμένο Σεπτέμβριο Μνημόνιο Συνεργασίας (6) που αναθέτει ρητά σε μεικτή επιτροπή των δύο χωρών την επανεξέταση της ελληνικής νομοθεσίας ώστε η κρατική Επενδυτική Αρχή του Κατάρ να απολαμβάνει «το ευνοϊκότερο δυνατό επενδυτικό καθεστώς».

Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

  • Είναι ενήμερη για τις ανωτέρω διαδικασίες, σε πρόγραμμα μάλιστα που η ίδια έχει συμφωνήσει με την ελληνική κυβέρνηση;
  • Τις θεωρεί συμβατές με τους ευρωπαϊκούς κανόνες ανταγωνισμού και διαβούλευσης;
  • Επιμένει στην άντληση κεφαλαίων για το ελληνικό χρέος με τρόπους που θυσιάζουν ζωτικά περιβαλλοντικά αγαθά και εμποδίζουν τη χώρα να προσεγγίσει τους ευρωπαϊκούς στόχους για το αστικό περιβάλλον;

 ______________________________________

(1)     http://government.gov.gr/2011/03/23/10535/

(2)    http://www.wwf.gr/images/pdfs/Odigos_AstikoPrasino.pdf

(3)     http://www.consilium.europa.eu/uedocs/cms_data/docs/pressdata/en/ec/119809.pdf

(4) , (5)   http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=272248

(6)   http://www.isotimia.gr/default.asp?pid=24&ct=3&artid=87391

 

Read 898 times Last modified on Πέμπτη, 05 Μαϊος 2011 15:20