Print this page
Πέμπτη, 21 Απριλίου 2011 12:57

Υπεράσπιση του "Ελληνικού" και στο Ευρωκοινοβούλιο

Written by
Rate this item
(0 votes)

Πρωτοβουλία των Οικολόγων Πράσινων για κοινή ερώτηση.

Ανταποκρίθηκε θετικά ο Ν. Χουντής

Πρωτοβουλία για κοινή ερώτηση στο θέμα της εκποίησης και οικοδόμησης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, ανέλαβαν οι Οικολόγοι Πράσινοι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Στην πρωτοβουλία ανταποκρίθηκε θετικά ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής, που συνυπογράφει με τον Μιχάλη Τρεμόπουλο το κείμενο της ερώτησης.

Στην κοινή ερώτηση υπογραμμίζεται το πολύ υψηλό έλλειμμα πρασίνου που παρουσιάζει η

Αθήνα με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα και τους στόχους που θέτει το Πράσινο Βιβλίο της Ε.Ε. για το αστικό περιβάλλον, για να τονιστεί ότι η επικείμενη οικοδόμηση του Ελληνικού, μερική ή ολική, κάνει την επίτευξη των στόχων αυτών απολύτως ανέφικτη, ακόμη και στο απώτερο μέλλον.   

Η Αθήνα διαθέτει μόλις 2,55 τ.μ. ανά κάτοικο έναντι 10 τ.μ. των ευρωπαϊκών προδιαγραφών, ενώ υπολογίζεται ότι χρειάζεται επιπλέον 30.000-50.000 στρέμματα πρασίνου ή 3 εκατομμύρια δέντρα για να φθάσει τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Το έλλειμμα αυτό οδηγεί και σε υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης με αναπόφευκτες συνέπειες και για τη δημόσια υγεία. Στον αστικό ιστό της Αθήνας, το πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού αποτελεί σήμερα τη μεγαλύτερη δημόσια έκταση. Αν οικοδομηθεί, οι αδόμητες δημόσιες εκτάσεις που θα απομείνουν θα είναι απολύτως ανεπαρκείς για να καλύψουν, έστω και εν μέρει, το έλλειμμα πρασίνου στην πόλη.

Προς την Κομισιόν τίθεται το ερώτημα κατά πόσο θεωρεί αποδεκτό να επιδιώκεται η μείωση του ελληνικού δημόσιου χρέους με μη αντιστρέψιμη επιδείνωση του αστικού περιβάλλοντος, αλλά και αν εξακολουθεί να ισχύει η απάντησή της σε παλιότερη ερώτηση του Δημ. Παπαδημούλη (2007)  ότι η δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου στο Ελληνικό είναι επιλέξιμη για ευρωπαϊκή συγχρηματοδότηση.  

«Τα επείγοντα ζητήματα υπεράσπισης των ελεύθερων χώρων, ξεπερνούν τα κομματικά σύνορα», δήλωσε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος. «Αν με τα ελλείμματα και το χρέος φορτώνονταν στις επόμενες γενιές οι συνέπειες ενός αδιέξοδου μοντέλου πλασματικής ευημερίας, τώρα τα δύο κόμματα εξουσίας και η τρόικα  κάνουν το ίδιο σε πολλαπλάσια κλίμακα θυσιάζοντας στο βωμό του χρέους ζωτικά συλλογικά αγαθά. Οι ευρωπαϊκές πολιτικές και στόχοι για το αστικό περιβάλλον αφήνονται μεν από νομική άποψη στη δικαιοδοσία των τοπικών και εθνικών αρχών, δεν παύουν όμως να έχουν ιδιαίτερη πολιτική σημασία. Αποτελεί λοιπόν πραγματική απαξίωση της Ευρώπης, να προωθεί η Κομισιόν σε χώρες μέλη επιλογές που κυριολεκτικά ακυρώνουν κάθε προοπτική για επίτευξη τέτοιων ευρωπαϊκών στόχων. Οι Οικολόγοι Πράσινοι ελπίζουμε να διευρυνθεί και με άλλες πολιτικές δυνάμεις η σημερινή κοινή πρωτοβουλία για το Ελληνικό: η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη και οι άλλες ελληνικές τσιμεντουπόλεις δεν αντέχουν να θυσιάσουν ούτε ένα τετραγωνικό ελεύθερων χώρων. Από την πλευρά μας θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τους αγώνες των πολιτών, αναδεικνύοντας σε όλα τα επίπεδα ότι οι αβαρίες στο περιβάλλον δε δίνουν τελικά διέξοδο ούτε στην οικονομία».

Read 1039 times