Print this page
Παρασκευή, 15 Απριλίου 2011 20:25

Κατάχωση των ευρημάτων στην Αρχαία Αγορά της Αθήνας

Written by
Rate this item
(0 votes)

Δικαστική απόφαση για διακοπή των εργασιών κατάχωσης

 Στο ευρωκοινοβούλιο φέρνουν οι Οικολόγοι Πράσινοι το θέμα της εσπευσμένης κατάχωσης του βωμού των 12 θεών και των άλλων σημαντικών μνημείων της Αρχαίας Αγοράς της Αθήνας, που ήρθαν στο φως κατά τις εργασίες ανακατασκευής της γραμμής του Ηλεκτρικού.

Η κατάχωση ξεκίνησε αιφνιδιαστικά τις πρώτες πρωινές ώρες, ελάχιστα πριν συζητηθεί στα δικαστήρια η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που είχε κατατεθεί από ενδιαφερόμενη Πρωτοβουλία Πολιτών. Η απόφαση του δικαστηρίου εκδόθηκε αργά το

απόγευμα της Παρασκευής και διατάσσει τη διακοπή των εργασιών κατάχωσης.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι έχουν ζητήσει λύσεις που να διασφαλίζουν τόσο την ανάδειξη του μνημείου όσο και τη συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση των επιβατών του Ηλεκτρικού, επισημαίνοντας ότι η πολύμηνη καθυστέρηση επαναλειτουργίας της γραμμής στο τμήμα Μοναστηράκι -Ομόνοια-Αττική δεν έχει σχέση με τα ευρήματα στην Αρχαία Αγορά.

Στην ερώτησή του, ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος τονίζει την ιδιαίτερη σημασία των ευρημάτων, ως συμβολικού κέντρου της αρχαίας πόλης και σημείου αφετηρίας για τη μέτρηση όλων των αποστάσεων. Ρωτά την Κομισιόν κατά πόσο συγχρηματοδοτείται με ευρωπαϊκούς πόρους το έργο στα πλαίσια του οποίου γίνεται η κατάχωση των ευρημάτων, αν τηρούνται οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί και συμβάσεις για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και αν υπάρχει δυνατότητα να διατεθούν ευρωπαϊκά κονδύλια για την επιπλέον δαπάνη που θα απαιτούνταν για συνδυασμό της ανακατασκευής της γραμμής με παράλληλη ανάδειξη του μνημείου.

«Η αρχαία Αθήνα αποτελεί σημείο αναφοράς για όλο τον ευρωπαϊκό πολιτισμό, και η αποκάλυψη του κεντρικότερου μνημείου της έχει σημασία που υπερβαίνει τα ελληνικά σύνορα», δήλωσε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος. «Είναι αδιανόητο λοιπόν να αντιμετωπίζεται ένα τέτοιο εύρημα ως πρόβλημα που πρέπει να «λυθεί» με δημιουργία τετελεσμένων, παράκαμψη της δικαστικής προστασίας και παραπομπή στο αυτόφωρο πολιτών που διαμαρτύρονταν. Οι Οικολόγοι Πράσινοι είμαστε οι πρώτοι που στηρίζουμε τις συγκοινωνίες και τα Μέσα Σταθερής Τροχιάς και καταθέτουμε προτάσεις ώστε η ανάδειξη του μνημείου να συμβαδίσει με την εξυπηρέτηση των επιβατών του Ηλεκτρικού και τη γρήγορη επαναλειτουργία του κλειστού τμήματος της γραμμής. Δε δεχόμαστε, όμως, να μπαίνει κάτω από το χαλί η ιστορική μνήμη, αρχαία και νεώτερη, μόνο και μόνο για να μην αλλάξει ο σχεδιασμός μιας εργολαβίας». 

 

(ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης του Μιχ. Τρεμόπουλου)

Θέμα: κατάχωση σημαντικού αρχαίου μνημείου στην Αγορά των Αθηνών

Κατά τις εργασίες ανακατασκευής της γραμμής 1 του μετρό της Αθήνας, ήρθαν στο φως αρχαιολογικά ευρήματα που αναγνωρίστηκαν ότι ανήκουν στο Βωμό των 12 Θεών (1). Το συγκεκριμένο μνημείο αποτελούσε κατά το συμβολικό κέντρο της αρχαίας πόλης και σημείο αφετηρίας για τη μέτρηση όλων των αποστάσεων (2).

Εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Πολιτισμού υποστήριξε δημόσια τη  διατήρηση του μνημείου (3), και πρωτοβουλίες πολιτών κατέθεσαν αίτηση για επείγοντα μέτρα δικαστικής προστασίας που επρόκειτο να συζητηθεί στις 15.4. 

Όμως τις πρώτες πρωινές ώρες της 13ης Απριλίου, ελάχιστα πριν τη συζήτηση της αίτησης στο Πρωτοδικείο Αθηνών, συνεργεία του εργολήπτη ξεκίνησαν εργασίες κατάχωσης των ευρημάτων (4), αγνοώντας όλες τις εναλλακτικές προτάσεις που είχαν κατατεθεί για αποκατάσταση της γραμμής με παράλληλη ανάδειξη του μνημείου. 

Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

  1. Συγχρηματοδοτείται με ευρωπαϊκούς πόρους η ανακατασκευή της Γραμμής 1 του μετρό στο τμήμα που διασχίζει την Αρχαία Αγορά;
  2. Αν ναι, τηρούνται στο συγκεκριμένο έργο οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί και συμβάσεις για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς;
  3. Είναι επιλέξιμες για ευρωπαϊκή συγχρηματοδότηση οι επιπλέον δαπάνες που θα απαιτούνταν για συνδυασμό της ανακατασκευής της γραμμής με παράλληλη ανάδειξη του μνημείου;

 

 

Read 807 times Last modified on Παρασκευή, 15 Απριλίου 2011 20:38