Print this page
Πέμπτη, 23 Ιουνίου 2016 00:00

Εργαστήριο επεξεργασίας εναλλακτικής πρότασης για το Ελληνικό Featured

Written by
Rate this item
(0 votes)

ελληνικο

 

 

Σάββατο 25 Ιουνίου 2016, ώρες 14:οο-20:οο

 

2ο Δημοτικό Σχολείο Ελληνικού (δίπλα στο Μετρό ΕΛΛΗΝΙΚΟ – 35η Οδός)

 

Εν όψει της επικείμενης ολοκλήρωσης της διαδικασίας παραχώρησης - εκποίησης στον  Όμιλο Λάτση κ.α για 99 χρόνια του χώρου των 6.200 στρ. του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού και της παραλίας  του Αγίου Κοσμά, επισημαίνεται ότι, μέχρι σήμερα, δεν έχει γίνει η προβλεπόμενη από τη νομοθεσία διαδικασία «διαβούλευσης» και δεν έχουν ληφθεί υπόψη οι παρατηρήσεις των πολιτών και των εμπλεκόμενων φορέων επί των προγραμματιζόμενων εγκαταστάσεων και δραστηριοτήτων στον προαναφερόμενο χώρο. 

 

Με αυτά τα δεδομένα, Η «Ομάδα Αρχιτεκτόνων για το Ελληνικό» σας καλεί στο «Εργαστήριο Επεξεργασίας Εναλλακτικής Πρότασης για το Ελληνικό» που θα διεξαχθεί υπό την αιγίδα της 15ης Biennale Αρχιτεκτονικής της Βενετίας «REPORTING FROM THE FRONT».

 

 Στόχος του «Εργαστηρίου» είναι η άμεση έναρξη μιας δημόσιας συζήτησης επί του σημαντικού αυτού ζητήματος, με σκοπό αφ’ ενός την ενημέρωση των πολιτών και αφ’ ετέρου την διαμόρφωση, μέσα από συμμετοχικές διαδικασίες, μιας εναλλακτικής Πολεοδομικής Πρότασης για τον χώρο του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού, η οποία  θα αντιμετωπίζει τον δημόσιο χώρο ως «Κοινό Αγαθό».

 

Architettura 2016 - La Biennale di Venezia –

«Ομάδα Αρχιτεκτόνων για το Ελληνικό»

 

Φερενίκη Βαταβάλη, Μέλπω Δάνου, Αννα Καράπα-Λαβασά,

 Κωσταντίνος Σαββίδης, Πάνος Τότσικας, Νατάσσα Τσιρώνη

 

 

Θα συμμετάσχω και εγώ μια και είναι ένα θέμα που νομίζω αξίζει να διατυπώσουμε μια εναλλακτική στρατηγική και πρακτικές λύσεις. Και η δική μου πρόταση ήταν από την αρχή για ένα εναλλακτικό σχέδιο που θα ενέπλεκε περισσότερο τους πολίτες (πχ με την μορφή αστικών κήπων που τόσο έχουμε ανάγκη σε αυτή την πόλη σε ισορροπία με ένα φυσικό πάρκο), θα περιλάμβανε εναλλακτική χρήσης των υπαρχόντων κτιρίων για ενίσχυση της κοινωνικής και οικολογικής καινοτομίας καθώς και την ανάπτυξη ενός συνεργατικού πάρκου ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ενεργειακός συνεταιρισμός ανοικτός στους πολίτες από όλη την αττική) που θα μπορούσε, επιπλέον της επιδεικτικής και εκπαιδευτικής σημασίας του, να χρηματοδοτεί με τα έσοδα του τόσο την βιωσιμότητα της διαχείρισης του χώρου όσο και την επίτευξη κάποιων δημοσιονομικών στόχων αλλά και την οικολογική αναγέννηση υποβαθμισμένων γειτονιών της αττικής.

 

Εξάλλου σήμερα με το τίμημα να ανέρχεται σε μόλις 950.000.000 ευρώ για μια έκταση 6500 στρεμμάτων η ανάγκη ρεαλιστικής αλλά με όραμα λύσης είναι προτεραιότητα. Αυτό που πάντως δεν μπορώ να ανεχθώ είναι ότι την υπογραφή για την πώληση για 99 χρόνια θα βάλουν και άνθρωποι που με κατηγορούσαν ότι η πρότασή μου είναι συμβιβαστική. Άνθρωποι που από το έλληνικό να γίνει ένα μεγάλο πάρκο πέρασαν στην νομιμοποίηση της μετατροπής του σε μια μεγάλη επένδυση με εμπορικά κέντρα, real esate και ιδιωτικοποίηση της ακτής έναντι ελάχιστου τιμήματος...

 

Μια σειρά προσωπικότητες - μεταξύ αλλων και πολλοί συνάδελφοί μου τότε πράσινοι ευρωβουλευτές - είχαμε υπογράψει την έκκληση για μια διαφορετική προσέγγιση για το Ελληνικό (μεταξύ άλλων οι τότε συμπρόεδροι της ομάδας των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο)

 

Στην πολιτική αν αξίζει κάτι είναι να έχεις θέσεις και αξίες που παραμένουν όχι με δογματικό τρόπο αλλά γιατί είναι συνειδητές και δουλεμένες μέσα σου. Αλλιώς η πολιτική που οδηγεί σε κολοτούμπες δεν είναι κάτι που βοηθάει τους πολίτες να επιλύουν τα προβλήματα τους αλλά μόνο τους "πολιτικούς" να κρατάνε την καρέκλα τους...

 


 

Read 1785 times Last modified on Πέμπτη, 23 Ιουνίου 2016 14:05