Κυριακή, 21 Ιουνίου 2015 17:57

Συγκλονιστικό βίντεο για τη σφαγή στη Σρεμπρένιτσα 1995-2015 Featured

Written by
Rate this item
(0 votes)

2013kids 06 www

Δείτε αυτό το συγκλονιστικό βίντεο https://www.youtube.com/watch?v=BFzu68EZJfg


Ιούνιος -Ιούλιο1995, Σρεμπρένιτσα. 8000 χιλιάδες νεκροί, κυρίως άμαχοι, αγόρια 16 χρόνων και πάνω, αιχμάλωτοι φαντάροι. Εκτελέστηκαν μεθοδικά, μαζικά και οργανωμένα από σέρβους και σερβοβόσνιους στρατιωτικούς αλλά και μισθοφόρους ακροδεξιούς. 
 
Ο ΟΗΕ χαρακτήρισε τη σφαγή αυτή γενοκτονία, γιατί ήταν μεθοδευμένη, έγινε κατόπιν διαταγών σέρβων στρατιωτικών και πολιτικών και επιδίωκε την εθνοκάθαρση της Ανατολικής Βοσνίας από Βόσνιους ώστε να ενωθεί με την Σερβία. Οι εκτελέσεις έγιναν σε σχολεία, γήπεδα αποθήκες, παρά το γεγονός ότι η περιοχή είχε κηρυχθεί από τον ΟΗΕ ασφαλές καταφύγιο για πρόσφυγες. Το φθινόπωρο του 1995 μεταφέρθηκαν τα πτώματα σε άλλες περιοχές ώστε να χαθούν τα ίχνη της εγκληματικής πράξης. Πολλοί από τους τάφους έχουν ανακαλυφθεί όμως. 
 
2013kids 01 www
 
Η Ευρώπη έχει βαριές ευθύνες όχι μόνο γιατί δεν απέτρεψε τη σφαγή - έγινε μπροστά σε Ολλανδούς κυανόκρανους - αλλά και γιατί μαζί με τους σέρβους συμμετείχαν και Ευρωπαίοι μισθοφόροι, μεταξύ άλλων και περίπου 40 Έλληνες, ακροδεξιοί, μερικοί στελέχη της Χρυσής Αυγής, όπως έχει αποδείξει με στοιχεία το Blog ΧYZ Contagion που διεξάγει εδώ και αρκετά χρόνια μια σημαντική και εκτεταμένη έρευνα, με τίτλο «Η ανθρωποσφαγή στη Σρεμπρένιτσα, η Ελληνική Εθελοντική Φρουρά και η εμπλοκή της Χρυσής Αυγής».
Η αναγκαία επανασυμφιλίωση προϋποθέτει αναγνώριση της γενοκτονίας και  ειλικρινή συγνώμη για τα εγκλήματα που συνέβησαν. Στο Δικαστήριο της Χάγης για τα εγκλήματα στην πρώην Γιουγκοσλαβία έχουν παραπεμφθεί 20 άτομα, από τους βασικούς υπεύθυνους. Για 15 έχουν βγει οι αποφάσεις, ένας πέθανε πριν ολοκληρωθεί η δίκη, για 4 άλλα άτομα - μεταξύ των οποίων και ο Μλάτσιτς - η δίκη συνεχίζεται. Όμως στην εγκληματική πράξη συμμετείχαν με τον ένα ή άλλο τρόπο  
 
Πρέπει να γίνουν πολλά όμως ακόμα για την ειρήνευση στα Βαλκάνια. Τα εθνικιστικά πάθη δεν έχουν εξαφανιστεί ακόμα, παρά τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει. Δεν πρέπει να μην ξεχνάμε ότι ο εθνικισμός κατέτρεψε πολλές κοινωνίες και χώρες, ιδιαίτερα στα Βαλκάνια. Δεν προσφέρει λύση αλλά αποτελεί μέρος του προβλήματος.
 
2013kids 03 www
 
Οι εικόνες είναι από παιδική ζωγραφική κι αποτυπώνουν μονάδικά την φρίκη που έζησε η περιοχή 
 
Read 3988 times Last modified on Κυριακή, 21 Ιουνίου 2015 18:26