Κυριακή, 14 Ιουνίου 2015 18:47

Ισπανοί ευρωβουλευτές PODEMOS στη Σίφνο για τον ενεργειακό συνεταιρισμό Featured

Written by
Rate this item
(0 votes)

Podemos-1Τη Σίφνο επισκέφτηκαν οι ευρωβουλευτές του ισπανικού κόμματος Podemos, Miguel Urban, μέλος  της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ανάπτυξη της Γεωργίας και των Αγροτικών και Υπαίθριων περιοχών, και  Estefania Torres  μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, το διήμερο 5 & 6 Ιουνίου, προσκεκλημένοι της Ενεργειακής Συνεταιριστικής Εταιρίας Σίφνου(Σ.Ε.Σ.). 

Οι δυο ευρωβουλευτές και οι συνεργάτες τους είχαν προηγουμένως συνάντηση στην Αθήνα με τον Νίκο Χρυσόγελο, πρώην ευρωβουλευτή των Πράσινων, μέλος του ενεργειακού συνεταιρισμού της Σίφνου και πρόεδρο της ΚΟΙΝΣΕΠ "ΑΝΕΜΟΣ ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ" για να συζητήσουν αναλυτικά τόσο θέματα ενεργειακής πολιτικής όσο και ανάπτυξης της κοινωνικής επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα και στην Ευρώπη 

umbrellas1

Αφορμή για την επίσκεψη των δύο ευρωβουλευτών και των στενών συνεργατών τους στη Σίφνο είναι οι προσπάθειες και οι προοπτικές του νησιού στην κατεύθυνση της ενεργειακής αυτονομίας, οι μέχρι τώρα εμπειρίες και οι δυσκολίες ενός τέτοιου εγχειρήματος. Η Ισπανική αποστολή ενδιαφέρθηκε επίσης για τα θέματα της ανακύκλωσης, ενθουσιάστηκε με το πρόγραμμα παραγωγής υφασμάτινων τσαντών προς αντικατάσταση της πλαστικής σακούλας και μείωσης της χρήσης της που προωθεί η Σ.Ε.Σ. στο νησί και συζήτησε αναλυτικά την προοπτική χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη λειτουργία των μονάδων αφαλάτωσης του νησιού.Η ομάδα ξεναγήθηκε στο νησί από μέλος της Σ.Ε.Σ. και στη συνέχεια έγινε συνεδρίαση  με στελέχη και άλλα μέλη της Σ.Ε.Σ. Στη συνεδρίαση συμμετείχαν επίσης ο Δήμαρχος Σίφνου και στελέχη του Δήμου που είναι και μέλη της Σ.Ε.Σ. Στη συνάντηση αυτή, οι ευρωβουλευτές ανέλυσαν την εμπειρία τους από το ισπανικό νησί El Hierro, ένα νησί του συμπλέγματος των Καναρίων νήσων που έχει πετύχει 100% ενεργειακή αυτονομία με τη χρήση ΑΠΕ παρότι ανήκει, όπως και η Σίφνος, στα μη διασυνδεδεμένα με το κεντρικό δίκτυο νησιά. Το έργο σχεδιάστηκε από το Τεχνολογικό Ινστιτούτο των Καναρίων Νήσων (ITC) και υλοποιήθηκε σε συνεργασία με την κεντρική Ισπανική κυβέρνηση, το  Δήμο του El Hierro και την UNELCO SA (εταιρία  παραγωγής και διάθεσης ηλεκτρικής ενέργειας).Στη συζήτηση που ακολούθησε αναφέρθηκαν τα κοινά δεδομένα αλλά και οι διαφορές με το παράδειγμα του Ισπανικού νησιού και δόθηκε η αμοιβαία διαβεβαίωση και πρόθεση και των δύο πλευρών για συνέχεια στην επικοινωνία και η ανταλλαγή εμπειριών.

Σύνδεσμοι (links) για άρθρα σχετικά με την ενεργειακή αυτονομία του El Hierro:

http://www.naftemporiki.gr/story/935533/to-nisi-pou-katanalonei-apokleistika-energeia-apo-ananeosimes-piges

http://greeklignite.blogspot.gr/2014/05/1-0.html

Read 2310 times