Print this page
Πέμπτη, 12 Μαρτίου 2015 17:33

3η Συνάντηση Δικτύου Ελληνικών Πράσινων Πόλεων Featured

Written by
Rate this item
(0 votes)

DEPPLogo-gr

Στη 3η Γενική Συνέλευση του Δικτύου Ελληνικών Πράσινων Πόλεων (Δ.Ε.Π.Π), μετά τις δημοτικές εκλογές του 2014, αυτή τη φορά στην Αλεξανδρούπολη, παρευρέθηκε την Παρασκευή 6/3/2015, ο Νίκος Χρυσόγελος, εκπροσωπώντας τον ΑΝΕΜΟ ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ, που υποστηρίζει συμβουλευτικά το Δίκτυο.

Πρόεδρος του Δικτύου Ελληνικών Πράσινων Πόλεων είναι ο Δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης, ενώ σε αυτό συμμετέχουν 9 ελληνικοί Δήμοι: Θεσσαλονίκης (που είχε την αρχική πρωτοβουλία με την υποστήριξη του Πράσινου Ιδρύματος Χάινριχ Μπελ Ελλάδος), Αθηναίων, Αλεξανδρούπολης, Βόλου, Ζακύνθου, Ιωαννίνων, Κέρκυρας, Κοζάνης, Τρίκαλων. Το Δίκτυο έχει ως στόχο τη δραστηριοποίηση των τοπικών αρχών και την ευαισθητοποίηση των πολιτών για προώθηση πράσινων πολιτικών στις πόλεις, και κυρίως την ανάληψη πρωτοβουλιών σε τοπικό επίπεδο, ώστε να διαμορφωθεί μία καλύτερης ποιότητας ζωή στην πόλη.

Η πρώτη συνάντηση του Δικτύου στην νέα περίοδο (2014-2019), έγινε στην Κοζάνη, η δεύτερη στα Τρίκαλα και η τρίτη στην Αλεξανδρούπολη (6/3/2015). Σε αυτή συμμετείχαν τόσο πολιτικά όσο και διοικητικά στελέχη των συμμετεχόντων Δήμων. «Η νέα πενταετία αποτελεί και έναυσμα για μια νέα προσπάθεια» σημείωσε ο Δήμαρχος Κοζάνης και πρόεδρος του Δικτύου Λευτέρης Ιωαννίδης. «Στόχος είναι να ανταλλάξουμε πρακτικές μεταξύ μας που έχουν να κάνουν με τη βιώσιμη λειτουργία των πόλεων, τη διαχείριση ζητημάτων περιβάλλοντος και ποιότητας ζωής, τα οποία είναι πολυδιάστατα», τονίζοντας πως οι Δήμοι θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις πολύ μεγάλες προσδοκίες και καθημερινές δυσκολίες μέσα από τη δικτύωση και τη συνεργασία».

Τα θέματα που συζητήθηκαν στην 3η συνάντηση, αφορούσαν στη συνεργασία του Δικτύου Ελληνικών Πράσινων Πόλεων με άλλους φορείς, στο «άνοιγμα» του Δικτύου σε άλλες πόλεις, με το Δήμο Ορεστιάδας να αποτελεί έναν από τους ενδιαφερόμενους, στην εξέλιξη δρομολογημένων κοινών δράσεων των πόλεων – μελών του ΔΕΠΠ, όπως είναι η πραγματοποίηση συνεδρίων και ημερίδων με θέμα την εξοικονόμηση ενέργειας, στην ανάπτυξη διαφόρων πρωτοβουλιών στο πλαίσιο του ΔΕΠΠ, καθώς και σε άλλα οργανωτικά ζητήματα.

Ο «ΑΝΕΜΟΣ ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ» σε συνεργασία με το Πράσινο Ίδρυμα Χάινριχ Μπελ Ελλάδος συμβάλλουν στην υποστήριξη του έργου του Δικτύου, μεταξύ άλλων.

- Σε θέματα στρατηγικής και δράσεων

     - Ανταλλαγής καλών πρακτικών και εμπειριών μεταξύ Δήμων αλλά και κοινωνικών φορέων σε εθνικό κι ευρωπαϊκό επίπεδο.

Συνεργασία με τον Δήμο Κοζάνης και το Δίκτυο ΕΠΠ σε θέματα εκπαίδευσης για τη βιωσιμότητα

Ο «ΑΝΕΜΟΣ ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ» σε συνεργασία με τον Δήμο Κοζάνης και το Πράσινο Ίδρυμα Χάινριχ Μπελ διοργανώνουν το Σάββατο 28 Μαρτίου, στην Κοζάνη,σεμινάριο με θέμα «Εκπαίδευση και Ενδυνάμωση της Κοινωνίας των Πολιτών σε θέματα βιωσιμότητας και πράσινης οικονομίας», στο πλαίσιο της ενίσχυσης του Δικτύου Ελληνικών Πράσινων Πόλεων.

Στόχος του σεμιναρίου είναι ο σχεδιασμός, η σύνταξη, η υλοποίηση και η παρακολούθηση σχεδίων βιώσιμης περιφερειακής/τοπικής ανάπτυξης ιδιαίτερα σε τομείς της πράσινης οικονομίας και πηγές χρηματοδότησης, με έμφαση σε 4 τομείς που ενδιαφέρουν κατά προτεραιότητα τον Δήμο Κοζάνης:

Νέα μοντέλα τουρισμού, ώστε να συνδυάζεται η βιώσιμη οικονομική δραστηριότητα με την προστασία του φυσικού και πολιτισμικού περιβάλλοντος και δυνατότητες χρηματοδότησης

-  Ενίσχυσης σχεδίων για την κοινωνική επιχειρηματικότητα, καθώς και για κοινωνική ένταξη μέσω της κοινωνικής οικονομίας και δυνατότητες χρηματοδότησης

-   Προστασία φυσικών περιοχών, αποκατάσταση υποβαθμισμένων και γενικότερα προστασία περιβάλλοντος

-  Εξοικονόμηση ενέργειας κι ενεργειακή μετάβαση, ξεκινώντας από ενεργειακούς σχολικούς συνεταιρισμούς", με δεδομένο ότι έχει αποφασιστεί να είναι το κεντρικό θέμα ενασχόλησης για το 2015 του Ελληνικού Δικτύου Πράσινων Πόλεων.

Ανάλογα σεμινάρια θα οργανωθούν μέσα στο 2015 και σε άλλους Δήμους του Δικτύου.

Ο Άνεμος Ανανέωσης θα συμβάλει, επίσης, στην οργάνωση του διημέρου διαδραστικής εκπαίδευσης κι ανταλλαγής εμπειριών και καλών πρακτικών εκπροσώπων Δήμων (πολιτικών και διοικητικών στελεχών), που θα γίνει από το Δίκτυο Ελληνικών Πράσινων Πόλεων, τον Μάιο 2015, στην Αθήνα, σε θέματα εξοικονόμησης ενέργειας και προώθησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας σε τοπικό επίπεδο, ιδιαίτερα όσον αφορά σε δημοτικά και συνεταιριστικά – συνεργατικά σχήματα, στην οικολογική και κοινωνική καινοτομία κα

Read 1955 times Last modified on Πέμπτη, 12 Μαρτίου 2015 17:43