Print this page
Τρίτη, 23 Νοεμβρίου 2010 17:43

Ευρώπη: Λεφτά υπάρχουν αλλά σε λάθος τσέπες

Written by
Rate this item
(0 votes)
Ερώτηση του Μιχ. Τρεμόπουλου για το Φόρο Χρηματοπιστωτικών Συναλλαγών

Το θέμα του Ευρωπαϊκού Φόρου Χρηματοπιστωτικών Συναλλαγών επαναφέρουν στο ευρωκοινοβούλιο οι Οικολόγοι Πράσινοι. Με ερώτηση του Μιχάλη Τρεμόπουλου προς την Κομισιόν, τονίζεται η πρόσφατη αναλυτική μελέτη που παρουσίασαν για το θέμα αυτό οι Πράσινοι και επισημαίνεται ότι η υιοθέτηση της πρότασης μπορεί να αποδώσει από 80 μέχρι 190 δισεκατομμύρια ευρώ δημόσια έσοδα σε ετήσια βάση, ανάλογα με το αν θα επιβαλλόταν σε όλη την Ευρώπη των 27 ή μόνο στην ευρωζώνη.

Μέχρι στιγμής, η Κομισιόν δηλώνει ότι αποδέχεται ένα τέτοιο φόρο μόνο αν επιβαλλόταν σε παγκόσμιο επίπεδο, παραπέμποντας έτσι την προώθησή του στις καλένδες. Σε αντιστάθμισμα επιδιώκει ένα «Φόρο Χρηματοπιστωτικών Δραστηριοτήτων», που θα επιβαρύνει μόνο τα κέρδη και τις προμήθειες των εταιριών του χρηματοπιστωτικού τομέα, αφήνοντας ανεπηρέαστους τους πελάτες τους και αποφεύγοντας να αποθαρρύνει τις βραχυπρόθεσμες κερδοσκοπικές συναλλαγές που συχνά δημιουργούν μεγάλους κινδύνους για την πραγματική οικονομία.

Στην ερώτησή του προς την Κομισιόν, ο Μ. Τρεμόπουλος τονίζει ότι τα έσοδα του Φόρου Χρηματοπιστωτικών Συναλλαγών μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο, τόσο στη διάσωση αποταμιεύσεων και τραπεζών χωρίς οδυνηρές περικοπές ζωτικών κοινωνικών δαπανών, όσο και στη χρηματοδότηση των εκτεταμένων επενδύσεων που είναι επειγόντως απαραίτητες για ταυτόχρονη διέξοδο από την οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική κρίση.

«Σε ευρωπαϊκό τουλάχιστον επίπεδο λεφτά υπάρχουν, απλώς είναι σε λάθος τσέπες», δήλωσε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος. «Αν υπήρχε πολιτική βούληση, τα έσοδα από το φόρο που οι κυβερνήσεις και η Κομισιόν αρνούνται να επιβάλουν στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, θα ήταν αρκετά για να βάλουν την Ευρώπη σε άλλη τροχιά. Ενδεικτικά, τα έσοδα από το συγκεκριμένο φόρο αντιστοιχούν στο 80%-190% των 500 δις επενδύσεων που προβλέπει πανευρωπαϊκά σε ορίζοντα πενταετίας η πρόταση των Πράσινων για την Πράσινη Στροφή, το Green New Deal. Αντίστοιχα, το σύνολο των δανείων του Μηχανισμού Στήριξης προς την Ελλάδα και την Ιρλανδία, αθροιστικά αντιστοιχούν στα έσοδα μόλις 1-2 χρόνων. Όλα αυτά τα ποσά μπορούν, μάλιστα, να είναι διαθέσιμα χωρίς να επιβαρυνθούν ούτε τα νοικοκυριά ούτε η πραγματική οικονομία. Είναι σημαντικό, λοιπόν, να ανοίξει ο διάλογος για τις εναλλακτικές λύσεις που υπάρχουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να φανεί καθαρά ότι οι σημερινές πολιτικές δεν αποτελούν μονόδρομο».

Ολόκληρη η μελέτη των Πράσινων, στο http://www.greens-efa.org/cms/default/dokbin/354/Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

 

(ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης)

 


Θέμα:  Ευρωπαϊκός Φόρος Χρηματοπιστωτικών Συναλλαγών

 

Πρόσφατη μελέτη της ομάδας των Πράσινων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (1) τεκμηριώνει ότι η θέσπιση Φόρου Χρηματοπιστωτικών Συναλλαγών σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης ή ευρωζώνης μπορεί να συμβάλει στη σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος και την πρόληψη συστημικών κινδύνων, αποδίδοντας παράλληλα σημαντικά δημόσια έσοδα, της τάξης των 80-190 δισεκατομμυρίων ευρώ σε ετήσια βάση.

Τα έσοδα αυτά μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο, τόσο στη διάσωση αποταμιεύσεων και τραπεζών χωρίς οδυνηρές περικοπές ζωτικών κοινωνικών δαπανών, όσο και στη χρηματοδότηση των εκτεταμένων επενδύσεων που είναι  επειγόντως απαραίτητες για μια πράσινη στροφή της οικονομίας με στόχο την ταυτόχρονη διέξοδο από την οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική κρίση.

Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

  • Είναι ενήμερη για τη συγκεκριμένη μελέτη;
  • Τι ενέργειες σχεδιάζει να κάνει για τη προώθηση του συγκεκριμένου μέτρου;
  • Σκοπεύει να συνδυάσει την προώθηση ενός τέτοιου φόρου με συγκεκριμένες προτάσεις για την αξιοποίηση των εσόδων που θα απέφερε;

 (1) http://www.greens-efa.org/cms/default/dokbin/354/Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Read 1450 times