Print this page
Τετάρτη, 09 Νοεμβρίου 2011 11:33

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2011

Written by
Rate this item
(0 votes)
Το Ενημερωτικό Δελτίο, φίλες και φίλοι, προσφέρει μια συνοπτική ματιά σε όποιον και όποια ενδιαφέρεται να μάθει για το τι έκαναν οι Οικολόγοι Πράσινοι στο Ευρωκοινοβούλιο το μήνα που πέρασε. Οι συνδέσεις σας παραπέμπουν σε αναλυτικότερα κείμενα και δελτία Τύπου.
Για τις πολιτικές εξελίξεις και τη συγκυβέρνηση

Συνέντευξη του Μιχάλη Τρεμόπουλου στην ΕΤ3 (διάρκειας 5΄): Oι Οικολόγοι Πράσινοι είχαν ζητήσει το σχηματισμό μιας κυβέρνησης ευρύτερης αποδοχής, που να πάει τη χώρα στις εκλογές αλλά ταυτόχρονα να υπερασπίσει τα άμεσα συμφέροντα της χώρας. Πρέπει π.χ. να εκταμιευτεί η 6η δόση του προγράμματος στήριξης, για τις οποίες ο ελληνικός λαός έχει κάνει θυσίες και δεν μπορεί να συνδυάζεται εκβιαστικά από την ΕΕ με τη δανειακή σύμβαση. Αυτή τη στιγμή στην κυβέρνηση συμμετέχουν αυτοί που ευθύνονται για τα σημερινά αδιέξοδα, το πελατειακό κράτος και το καταστροφικό μοντέλο ανάπτυξης. Γι΄αυτό κρατάμε μικρό καλάθι. Οι Οικολόγοι Πράσινοι δεν απορρίπτουν τις συνεργασίες, γιατί είναι μέρος της πολιτικής κουλτούρας τους. Δεν υπάρχει όμως κανένας προγραμματικός διάλογος και στις εκλογές, θα κατεβούν αυτόνομοι. Μια προγραμματική συμφωνία θα μπορούσε να περιλαμβάνει θέματα όπως η φορολόγηση του πλούτου, η μείωση των εξοπλισμών, ο διαχωρισμός κράτους και εκκλησίας κ.α.. Διαφωνούμε με τις πολιτικές λιτότητας και του Μνημονίου και παλεύουμε για μια βιώσιμη Ευρώπη, διαφορετική από τις σημερινές νεοφιλελεύθερες και αντιοικολογικές πολιτικές που εφαρμόζονται.
Περιεχόμενα:
  1. Ερωτήσεις στο Ευρωκοινοβούλιο
  2. Άλλες παρεμβάσεις στο Ευρωκοινοβούλιο
  3. Εκτός Ευρωβουλής: Περιοδείες – συναντήσεις - παρεμβάσεις
  4. Άρθρα - συνεντεύξεις
  5. Προγραμματισμένα για τις επόμενες μέρες
 
1. Ερωτήσεις στο Ευρωκοινοβούλιο
 
BlackRock: Πόσο διαφανής είναι η συμφωνία για τις ελληνικές Τράπεζες;

Εμπιστεύεστε την BlackRock, που παίζει σε δυο ταμπλό; Υπάρχουν εγγυήσεις ότι τα στοιχεία των ελληνικών Τραπεζών, που περνούν στα χέρια της BlackRock δε θα φτάσουν και στους ανταγωνιστές τους, που είναι μέτοχοι στην πρώτη; Για τη διαφάνεια της συμφωνίας ο ευρωβουλευτής Μιχάλης Τρεμόπουλος ζήτησε από την Κομισιόν να ενημερωθεί τόσο για τους όρους συνεργασίας, όσο και για ενδεχόμενα ζητήματα σύγκρουσης συμφερόντων, αθέμιτου ανταγωνισμού ή παραβίασης της σχετικής ευρωπαϊκής νομοθεσίας.
 
Κορινός Πιερίας: Οικοπεδοποίηση σε έκταση Natura 2000

Η περιοχή αποτελεί τμήμα του ευρύτερου υγροτοπικού οικοσυστήματος του Εθνικού Πάρκου Δέλτα Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα-Αλυκής Κίτρους και προστατεύεται πολλαπλά: «Πρέπει κάποτε να καταλάβουμε ότι δε μπορούν να γίνουν τα πάντα οικόπεδα», δήλωσε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος. «Ο σχεδιασμός για οικισμό στην παραλία Κορινού Πιερίας αποτελεί άλλο ένα δείγμα του τύπου ανάπτυξης που έφερε τη χώρα σε βαθιά οικονομική και περιβαλλοντική κρίση. Δεν είναι δυνατόν να συνεχίζουμε να καταστρέφουμε περιοχές ιδιαίτερης οικολογικής αξίας για εφήμερα εργολαβικά κέρδη: είναι σαν να πριονίζουμε το κλαδί που καθόμαστε.
 
Αιγαίο: Ελέγξτε τις μηχανότρατες

Σοβαρές καταγγελίες για πλημμελείς ελέγχους του Λιμενικού Σώματος στις μηχανότρατες, που… αλωνίζουν στο Αιγαίο, μετέφερε με ερώτησή του στην Κομισιόν ο ευρωβουλευτής, Μιχάλης Τρεμόπουλος. Επίσης ενημερώνει την Επιτροπή για το πρόβλημα εκτεταμένης αλίευσης ψαριών, μικρότερων από το ελάχιστο απαιτούμενο μέγεθος. Χωρίς ελέγχους και μάλιστα αυστηρούς, η ανεξέλεγκτη και καταστροφική αλιεία της μηχανότρατας συνεχίζεται και δεν υπάρχει και συμμόρφωση της Ελλάδας με τον ισχύοντα ευρωπαϊκό Κανονισμό. Δείτε το σχετικό βίντεο.
 
Κλωτσιά στο πρόσωπο της Ευρώπης

Η βία των δυνάμεων καταστολής είναι πανευρωπαϊκό φαινόμενο. Εικόνα που σοκάρει είναι η κλωτσιά στο πρόσωπο νεαρής Ελληνίδας από Βέλγο αστυνομικό, σε ειρηνική καθιστική διαμαρτυρία στις Βρυξέλλες, μπροστά από τη γαλλοβελγική Τράπεζα Dexia, η οποία «διασώθηκε» από την οικονομική κατάρρευση με 90 δισ. ευρώ κρατικών γαλλικών και βελγικών εγγυήσεων. Ο ευρωβουλευτής Μιχάλης Τρεμόπουλος, έφερε το θέμα στο Ευρωκοινοβούλιο, καθώς τα κρούσματα αυτά θα πυκνώνουν σε όλη την Ευρώπη, όσο πολλαπλασιάζονται οι διαμαρτυρίες των πολιτών και η αντίστασή τους απέναντι στις αδιέξοδες εφαρμοζόμενες πολιτικές. Δείτε το σχετικό βίντεο.
 
Πρωτοβουλία για τη δημόσια τηλεόραση

Νέα πρωτοβουλία στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, με σειρά ερωτήσεων του Μιχάλη Τρεμόπουλου για τις συνολικότερες εξελίξεις στο ραδιοτηλεοπτικό πεδίο και το ρόλο της δημόσιας τηλεόρασης στην ΕΕ, ανέλαβαν οι Οικολόγοι Πράσινοι. Οι νέες ερωτήσεις του Μ. Τρεμόπουλου έρχονται σε συνέχεια της ερώτησής του για τις περικοπές στη δημόσια ραδιοτηλεόραση χωρών μελών λόγω κρίσης, αλλά και για τη συρρίκνωση της ΕΡΤ. Δείτε σε βίντεο σχετικό ρεπορτάζ.
 
Απροστάτευτη η μεγαλύτερη λίμνη της Ελλάδας

Παράνομη αλιεία με δυναμίτες απειλεί τη μεγαλύτερη ελληνική λίμνη, την Τριχωνίδα. Σε ερώτησή του ο ευρωβουλευτής Μιχάλης Τρεμόπουλος, επισημαίνει την απουσία αντιμετώπισης του φαινομένου από τις αρχές, καθώς και τις σοβαρές βλάβες στην εξαιρετικά σπάνια ιχθυοπανίδα της λίμνης. Υπογραμμίζει μάλιστα ότι δεν υπάρχει Φορέας Διαχείρισης ούτε και έχει καταρτιστεί Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη για την προστατευόμενη περιοχή της Τριχωνίδας, με τόσο πλούσια πανίδα και χλωρίδα που εδώ και χρόνια θα έπρεπε να είχε ενταχθεί στη Σύμβαση Ραμσάρ.
 
Μικρά αιολικά: Λύσεις για τη νησιωτική οικονομία

Η Ελλάδα γυρίζει την πλάτη σε ακόμη μια ουσιαστική αναπτυξιακή ευκαιρία, τα μικρά αιολικά. Η ελληνική κυβέρνηση αποδεικνύει εμπράκτως ότι δεν είναι σε θέση να αξιοποιήσει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου μέσω της αειφόρου ανάπτυξης την οποία ευαγγελίζεται αλλά η οποία τελικά περιορίζεται σε φόρους και διευκολύνσεις στους γίγαντες της κλασικής οικονομίας και τα ντόπια αντίγραφά τους. Φροντίζει επιπλέον να βάζει και εμπόδια… Με ερώτησή του στην Κομισιόν ο ευρωβουλευτής Μιχάλης Τρεμόπουλος, εξηγεί ότι η υψηλή εγγυημένη τιμή για μικρά αιολικά που νομοθετήθηκε το 2010, πρακτικά δεν αξιοποιείται στην εξαιρετικά πλούσια σε αιολικό δυναμικό Ελλάδα (ειδικά στα νησιά), λόγω έλλειψης χρηματοδοτικών εργαλείων αλλά και εργαλείων πιστοποίησης, που επιβαρύνουν την ανάπτυξη της σχετικής αγοράς.
 
Προαστιακός στο Λουτράκι: (Ευρωπαϊκά) λεφτά υπάρχουν, πολιτική βούληση όχι

«Δυνητικά επιλέξιμο για χρηματοδότηση από την ΕΕ» είναι το έργο της διακλάδωσης του Προαστιακού προς Λουτράκι. Αυτό τονίζεται στην επίσημη απάντηση του Επιτρόπου Περιφερειακής Πολιτικής κ. Hahn προς τον ευρωβουλευτή Μιχάλη Τρεμόπουλο, που είχε καταθέσει σχετική ερώτηση στο ευρωκοινοβούλιο. Στην απάντηση του Επιτρόπου σημειώνεται επίσης ότι η ελληνική πλευρά δεν έχει υποβάλει σχετικό αίτημα και ότι δεν υπήρχε καν μελέτη για το έργο.
 
Νερό με εξασθενές χρώμιο

Όχι άλλα παιχνίδια με τη δημόσια υγεία. Μείωση των ορίων ασφαλείας του εξασθενούς χρωμίου στο πόσιμο νερό ζήτησε ο ευρωβουλευτής Μιχάλης Τρεμόπουλος, από το Ευρωκοινοβούλιο, στα πρότυπα των ορίων ασφαλείας που θέσπισε η Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ. Η Επιτροπή καλείται να απαντήσει αν είναι διατεθειμένη να προχωρήσει στη θέσπιση αποτελεσματικού πανευρωπαϊκού ορίου για το εξασθενές χρώμιο, έτσι ώστε να προστατεύσει την υγεία των πολιτών.
 
Παραβιάζει και Ευρωπαϊκές Συνθήκες, η απειλή για τον κατώτατο μισθό

Ο κατώτατος μισθός, οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και οι συνδικαλιστικές ελευθερίες κατοχυρώνονται ρητώς στο άρθρο 28 της Ευρωπαϊκής Χάρτας Θεμελιωδών Δικαιωμάτων. Η Κομισιόν, ως μέλος της Τρόικα, το σέβεται; Το ζήτημα θέτουν στην Κομισιόν οι Οικολόγοι Πράσινοι με επείγουσα ερώτησή τους, μετά τη νέα επίθεση ακόμη και στα στοιχειώδη μέτρα προστασίας του εργαζομένου στην Ελλάδα, με την επίφαση της κρίσης. Οι Οικολόγοι παρουσίασαν στοιχεία για την εξέλιξη του εργασιακού κόστους στην Ελλάδα τα οποία αποτελούν σήμα κινδύνου, ότι οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας καταβαραθρώνονται από άλλους, μη μισθολογικούς παράγοντες. Ο ευρωβουλευτής Μιχάλης Τρεμόπουλος, θέτει προ των ευθυνών τους την Κομισιόν, ρωτώντας κατά πόσο έχουν μελετήσει τους παράγοντες αυτούς και ποια συγκεκριμένα μέτρα έχουν προτείνει.
 
Κορινθία: από τα Εξαμίλια, στο Ευρωκοινοβούλιο

Οι Ρομά δεν έπαψαν να είναι άνθρωποι. Με ερώτηση του ευρωβουλευτή Μιχάλη Τρεμόπουλου τέθηκαν υπόψη της Κομισιόν οι δραματικές συνθήκες που διαπιστώθηκαν σε επιτόπια επίσκεψη κλιμακίου των Οικολόγων Πράσινων στις αρχές του προηγούμενου Σεπτεμβρίου στα Εξαμίλια Κορινθίας, με το ερώτημα αν τα δεδομένα αυτά είναι συμβατά με το άρθρο 153 της Συνθήκης Λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (που αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού), αλλά και με την υποχρέωση κάθε χώρας μέλους να αναπτύξει τη δική της Εθνική Στρατηγική Ένταξης για τους Ρομά.
 
2. Άλλες παρεμβάσεις στο Ευρωκοινοβούλιο
 
Κοινή Ελληνογερμανική έκκληση για φορολογία στον πλούτο

Εκστρατεία για φορολόγηση των μεγάλων ιδιωτικών περιουσιών, ξεκινά ταυτόχρονα σε Ελλάδα και Γερμανία με πρωτοβουλία των Πράσινων ευρωβουλευτών Μιχάλη Τρεμόπουλου και Σβεν Γκήγκολντ. Βασικό σκεπτικό της έκκλησης είναι ότι τα μεγάλα ιδιωτικά χαρτοφυλάκια δε θα είχαν διατηρήσει την αξία τους χωρίς τα ιλιγγιώδη ποσά δημόσιου χρήματος που ξοδεύτηκαν για τη διάσωση των τραπεζών. Η φορολόγησή τους είναι λοιπόν απαραίτητη, ως αντιστάθμισμα για τα αυξημένα δημόσια ελλείμματα και τις σοβαρές περικοπές σε κοινωνικές δαπάνες και δημόσιες επενδύσεις. Συγκέντρωση υπογραφών, στη διεύθυνση http://www.callforawealthlevy.eu/.
 
Νέα πρωτοβουλία για επιστροφή της Αμμοχώστου

Πρωτοβουλία Γραπτής Δήλωσης για επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της, ξεκινά στο ευρωκοινοβούλιο. Στην ολομέλεια στο Στρασβούργο κατατέθηκε ήδη η σχετική πρόταση από 5 ευρωβουλευτές όλων των μεγάλων πολιτικών ομάδων, ανάμεσά τους και του Μιχάλη Τρεμόπουλου. Η πρόταση στοχεύει να συγκεντρώσει τις υπογραφές της απόλυτης πλειοψηφίας των ευρωβουλευτών μέχρι τέλους Ιανουαρίου του 2012, προκειμένου να υιοθετηθεί ως επίσημη απόφαση του ευρωκοινοβουλίου. Δείτε το σχετικό βίντεο.
 
Η Κοινωνική Οικονομία απάντηση στην κρίση

Ημερίδα με θέμα "Η Κοινωνική Οικονομία ως απάντηση στην οικο-κοινωνικο-οικονομική κρίση" διοργάνωσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο ευρωβουλευτής Μιχάλης Τρεμόπουλος. Στόχος της ήταν η ανάδειξη του γεγονότος πως η ανάπτυξη του τομέα της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας σε χώρες του ευρωπαϊκού Νότου που αντιμετωπίζουν τις άμεσες συνέπειες της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, μπορεί να συμβάλλει ως μια βιώσιμη στρατηγική για την έξοδο από την κρίση.
 
Ο Μ. Τρεμόπουλος στην έκθεση του Λούβρου για την αρχαία Μακεδονία

Επιστροφή των «Μαγεμένων» και ενίσχυση του τουρισμού στη Μακεδονία επιχείρησε να πετύχει ο ευρωβουλευτής Μιχάλης Τρεμόπουλος, με αφορμή την παρουσία του στα επίσημα εγκαίνια της έκθεσης για την αρχαία Μακεδονία και την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, στο Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι. «Η έκθεση για την αρχαία Μακεδονία στο μεγαλύτερο μουσείο του κόσμου, αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία προβολής στο εξωτερικό και μια ευκαιρία να ξεφύγουμε από το διεθνή στιγματισμό της Ελλάδας, λόγω της οικονομικής κρίσης», δήλωσε ο ευρωβουλευτής.
 
Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στην πράξη με μείωση της εθνικής συμμετοχής στα ευρωπαϊκά προγράμματα

Εμπρακτη πρωτοβουλία στήριξης της Ελλάδας στις δύσκολες στιγμές που διανύει, ανέλαβε η ΕΕ. Στο πνεύμα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, αποφασίστηκε να αυξηθεί η ευρωπαϊκή συγχρηματοδότηση μέχρι και στο 90% του προϋπολογισμού των συγχρηματοδοτούμενων έργων για τις χώρες με οικονομικά προβλήματα. Την απόφαση χαιρέτισε ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων και αντιπρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης, Μιχάλης Τρεμόπουλος, μιλώντας ως εισηγητής της ομάδας των Πράσινων στη συζήτηση για το νέο Ευρωπαϊκό Κανονισμό. Δείτε το σχετικό βίντεο
 
Ο Μ. Τρεμόπουλος στην Κύπρο για γεωτρήσεις, μετανάστευση και εκδηλώσεις στη Μόρφου

Στην Κύπρο ταξίδεψε ο ευρωβουλευτής Μιχάλης Τρεμόπουλος για να μιλήσει και να διαβουλευτεί σε διεθνείς συναντήσεις για τις γεωτρήσεις και τη μετανάστευση και να συμμετάσχει σε αντικατοχικές εκδηλώσεις στη Μόρφου. Ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων πήρε μέρος σε υπερεθνικό σεμινάριο, με εισήγησή του, που είχε θέμα: «Η νέα Μεσογειακή Πραγματικότητα της ΕΕ: Μετανάστευση και Άσυλο στην Κύπρο, Μάλτα και Ελλάδα».
 
Αυστηρότεροι κανόνες στα ηλεκτρονικά απόβλητα

Θετικό βήμα θεωρούν οι Πράσινοι την υπερψήφιση, από την Επιτροπή Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πρότασης για αυστηρότερους κανόνες στη συλλογή και ανακύκλωση των αποβλήτων από ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές. Πρόκειται για τη δεύτερη ψηφοφορία για την Έκθεση Florenz, που ζητά υψηλότερους στόχους περισυλλογής καθώς και διεύρυνση του φάσματος των προς διαχείριση ηλεκτρικών αποβλήτων, ενώ κλείνει και τα νομικά κενά για τα απόβλητα που στέλνονται σε μη αναπτυγμένες χώρες.
 
«Ξεδοντιασμένη» μεταρρύθμιση

Με το βλέμμα στραμμένο στην υπεράσπιση γνωστών συμφερόντων που λυμαίνονται τον αγροτικό κόσμο είναι οι προτάσεις αναθεώρησης της ευρωπαϊκής Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ). Οι Πράσινοι εξέφρασαν λύπη και απογοήτευση για τις νομοθετικές προτάσεις που παρουσίασε, για την αναθεώρηση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι προτάσεις έχουν αποδυναμωθεί κατά πολύ, προκειμένου να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις των κρατών μελών που αντιστέκονται στην αλλαγή, αλλά και του αγρο-βιομηχανικού λόμπυ.
 
Παρέμβαση Μ. Τρεμόπουλου για Αιγύπτιο κρατούμενο συνείδησης

Προσωπική έκκληση στον πρωθυπουργό της Αιγύπτου Δρ. Σαράφ, για την απελευθέρωση νεαρού Αιγύπτιου κρατούμενου συνείδησης που κινδυνεύει άμεσα, έκανε ο ευρωβουλευτής Μιχάλης Τρεμόπουλος. Η έκκληση αφορά τον 26χρονο, Maikel Nabil Sanad, αντιρρησία συνείδησης και μπλόγκερ, καταδικασμένο σε τριετή φυλάκιση για κριτική στη βίαιη στάση του στρατού κατά τα γεγονότα της Πλατείας Ταχρίρ την περασμένη άνοιξη.
 
3. Εκτός Ευρωβουλής: Περιοδείες – συναντήσεις – παρεμβάσεις
 
Ο Μ. Τρεμόπουλος στην Ιερισσό σε ομιλία του Α. Τσίπρα για τη μεταλλουργία χρυσού

Το «μέτωπο» του χρυσού στη Χαλκιδική ανοίγει ξανά. Τα γνωστά σχέδια επανακάμπτουν ισχυρότερα, με όπλο τους την κρίση… Σε ανοιχτή εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στην Ιερισσό, με αφορμή τις εξελίξεις στην υπόθεση των μεταλλείων χρυσού, παραβρέθηκε ο ευρωβουλευτής των Μιχάλης Τρεμόπουλος και απηύθυνε χαιρετισμό. Δείτε σε βίντεο την ομιλία του Μ. Τρεμοπουλου.
 
Η Άκρα Δεξιά στην εποχή της οικονομικής κρίσης

Πρόσφορο έδαφος στο οικονομικό, πολιτικό και κοινωνικό ξεχαρβάλωμα βρίσκουν οι κήρυκες της βίας και της ακρότητας. Η Ακρα Δεξιά επανακάμπτει και απειλεί την κοινωνική συνοχή. Χωρίς προβληματισμό και συζήτηση η ελληνική κοινωνία μπορεί να βρεθεί προ δυσάρεστων εκπλήξεων. Στην πρώτη του εκδήλωση, στη Θεσσαλονίκη, το Πράσινο Ινστιτούτο, ανέλαβε να εξετάσει με σοβαρό τρόπο το ζήτημα. Το Πράσινο Ινστιτούτο είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που ιδρύθηκε την άνοιξη του 2011 με πρωτοβουλία των Οικολόγων Πράσινων και σκοπεύει στη διάχυση των ιδεών της Πολιτικής Οικολογίας μέσα από συζητήσεις, μελέτες, εκδόσεις και έρευνες, Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης, με θέμα: “Η άκρα δεξιά στην εποχή της οικονομικής κρίσης”. Ο Ευρωβουλευτής Μιχάλης Τρεμόπουλος, ανέδειξε τις εθνολαϊκιστικές αντιλήψεις της Θεσσαλονίκης ανατρέχοντας ιστορικά στα φαινόμενα του εθνικισμού και του αντισημιτισμού, εκπέμποντας αγωνία για την ανάγκη αυτοκριτικής ματιάς, αλλά κυρίως ενεργοποίησης των ζωντανών δυνάμεων της πόλης για την αντιμετώπιση του φαινομένου.
 
Παράθυρο στο σκοτεινό δωμάτιο, φιλοδοξεί να αποτελέσει το πράσινο κίνημα

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το 8ο τακτικό συνέδριο των Οικολόγων Πράσινων, με την ομόφωνη υιοθέτηση της πολιτικής απόφασης για τη συγκυρία και την κρίση. Το συνέδριο υιοθέτησε επίσης προτάσεις για αλλαγές στους πολιτικούς θεσμούς, καθώς και οδικό χάρτη εκλογικής ετοιμότητας.
 
«Πράσινη» Κοινή Αγροτική Πολιτική για το μέλλον των αγροτών

«Πράσινη» Κοινή Αγροτική Πολιτική, με συγκεκριμένες πολιτικές προστασίας του αγροτικού κόσμου και του αγροτικού εισοδήματος και άρση των στρεβλοτήτων που υπάρχουν μέχρι σήμερα οδηγώντας σε στασιμότητα τους αγρότες και καταστρέφοντας τους φυσικούς πόρους, πρότεινε ο ευρωβουλευτής Μιχάλης Τρεμόπουλος, σε ημερίδα – φόρουμ πολιτών, που έγινε στη Λάρισα
 
Συνάντηση των Οικολόγων Πράσινων με τον Υπουργό Εξωτερικών

Η αντιπροσωπεία των Οικολόγων Πράσινων αποτελούνταν από τους Σ. Αγογλωσσάκη, συντονιστή της Θεματικής Ομάδας για τα διεθνή θέματα, Μ. Τρεμόπουλο ευρωβουλευτή, Γ. Χαραλαμπάκη, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας και Ν. Χρυσόγελο, περιφερειακό σύμβουλο Νοτίου Αιγαίου. συναντήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Σ. Λαμπρινίδη, ώστε να γίνει ενημέρωση από τον ΥΠΕΞ επί των κυριότερων θεμάτων αρμοδιότητάς του και ανταλλάχθηκαν απόψεις για τις τρέχουσες εξελίξεις στην Ευρώπη, τα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.
 
Έκκληση για αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στους σεισμόπληκτους πληγέντες της επαρχίας Ελαζίγκ της ανατολικής Τουρκίας

Ο σεισμός που συγκλόνισε το μεσημέρι της Κυριακής την επαρχία Ελαζίγκ της ανατολικής Τουρκίας, προκάλεσε απώλειες σε ανθρώπινες ζωές και συντρίμμια δεκάδων κτιρίων. Η τοπική αυτοδιοίκηση επιβάλλεται να συντονίσει κάθε δυνατή ενέργεια και να αναλάβει κάθε πρωτοβουλία προκειμένου να συγκεντρώσει και να αποστείλει τα απαραίτητα υλικά στις τοπικές πληγείσες αρχές. Οι εκλεγμένοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση από παρατάξεις που στήριξαν οι Οικολόγοι Πράσινοι, αλληλέγγυοι στους σεισμόπληκτους Δήμους της ανατολικής Τουρκίας θέτουν το θέμα στα αρμόδια πολιτικά και διοικητικά όργανα των δήμων και περιφερειών στα οποία συμμετέχουν.
 
Ο Μ. Τρεμόπουλος απαντά στη συκοφαντική επίθεση του ΛΑΟΣ εναντίον των Οικολόγων Πράσινων για τα μειονοτικά θέματα

Θέση αρχής των Οικολόγων Πράσινων για τα μειονοτικά θέματα είναι ότι πρέπει να κυρωθούν και να εφαρμοστούν οι ισχύουσες ευρωπαϊκές συμβάσεις: Κατά τα άλλα, φαίνεται ότι κάποιοι στο πολιτικό σύστημα ενοχλούνται που τολμήσαμε να κάνουμε ανοικτό συνέδριο χωρίς να ρυθμίσουμε από πριν τι θα πουν οι ομιλητές. Δείτε το σχετικό βίντεο.
 
Κι οι βιομήχανοι έχουν οργή...

Πετυχημένη φάρσα στις Βρυξέλλες από την Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στην Ελλάδα που αντιστέκεται. Στα πλαίσια των ερωτήσεων - παρεμβάσεων που ακολούθησαν τις τοποθετήσεις των Ευρωβουλευτών σε εκδήλωση που οργάνωσε η Ελληνική Κοινότητα Βρυξελλών, εκπρόσωπος της Ένωσης Αγανακτισμένων Βιομηχάνων, συνεχάρη τις κυβερνητικές δυνάμεις για το μέχρι τώρα έργο τους και για τα μέτρα που «είναι προς τη σωστή κατεύθυνση...»! Δείτε το σχετικό βίντεο.
 
Πόλη και παραλία

Πρωτοβουλία για διάλογο με αντικείμενο την ανάπλαση της Νέας Παραλίας Θεσσαλονίκης, που είναι σε εξέλιξη, ανέλαβε η δημοτική παράταξη «Ενεργοί Πολίτες – Οικολογία στην πράξη». Σε εκδήλωση – συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, με θέμα «Πόλη και Παραλία» συμμετείχε και ο ευρωβουλευτής Μιχάλης Τρεμόπουλος, παρεμβαίνοντας στην κατεύθυνση υιοθέτησης βελτιωτικών λύσεων στο πολύτιμο για την πόλη θαλάσσιο μέτωπο.
 
«45άρια» και στο Κιλκίς

Στη Δικαιοσύνη κατέθεσε τα στοιχεία για τα «45άρια» της πρώην Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κιλκίς, ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων και περιφερειακός σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας της «Οικολογίας – Αλληλεγγύης», Μιχάλης Τρεμόπουλος. Τα επίσημα έγγραφα που αποδεικνύουν το μέγεθος της μεγάλης οικονομικής ζημίας του ελληνικού Δημοσίου από τις διαχρονικά επαναλαμβανόμενες παραβάσεις που αφορούν σε έργα προϋπολογισμού έως 45.000 ευρώ («45άρια») στο Κιλκίς, δόθηκαν στη δημοσιότητα, με… ονοματεπώνυμο.
 
4. Άρθρα - συνεντεύξεις
 
Φτώχεια και πολιτικές λιτότητας

Με αφορμή τη διεθνή ημέρα για την αντιμετώπιση της φτώχειας στις 17 Οκτωβρίου 2011, ο ευρωβουλευτής Μιχάλης Τρεμόπουλος, έκανε σχόλιο που δημοσιεύτηκε στο δικτυακό μέσο tvxs.gr , συσχετίζοντας την καταπολέμηση της φτώχειας με τις πολιτικές λιτότητας...
 
Ευρωπαϊκοί θεσμοί και όργανα

Εισηγήσεις τoυ ευρωβουλευτή Μιχάλη Τρεμόπουλου, στην ενημερωτική ημερίδα επιμόρφωσης και ενημέρωσης για θέματα βιώσιμης ανάπτυξης και εθνικών και ευρωπαϊκών πολιτικών που πδιοργάνωσε η Περιφερειακή Οργάνωση Νοτίου Αιγαίου και η Πολιτική Κίνηση Δωδεκανήσου των Οικολόγων Πράσινων. Δείτε το βιντεο που αναφέρεται στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και το ρόλο του του Ευρωκοινοβουλίου. Δείτε το βίντεο που αναφέρεται την παρουσία της ομάδας των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο.
 
5. Προγραμματισμένα για τις επόμενες μέρες
 
11-13/11/11 - Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος στο Παρίσι.

19-20/11/11 - Πανελλαδικό Συμβούλιο των Οικολόγων Πράσινων στη Θεσσαλονίκη.

Read 1737 times Last modified on Τετάρτη, 09 Νοεμβρίου 2011 11:38