Print this page
Σάββατο, 11 Σεπτεμβρίου 2010 15:43

Απελάσεις Ρομά: το Ευρωκοινοβούλιο απευθύνει αυστηρό μήνυμα προς τις κυβερνήσεις που δελεάζονται από απαράδεκτες πρακτικές

Written by
Rate this item
(0 votes)
Την Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε ψήφισμα (337 υπέρ, 245 κατά, 51 αποχές) με το οποίο ζητά να σταματήσουν αμέσως οι απελάσεις εκατοντάδων Ρομά από τη Γαλλία προς τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Η ομάδα των Πρασίνων υποστήριξε σθεναρά αυτή τη θέση και χαίρεται που αυτή κέρδισε την πλειοψηφία των Ευρωβουλευτών.

Αμέσως μετά την ψηφοφορία, η Γαλλίδα Πράσινη ευρωβουλευτής Hélène Flautre, μέλος της επιτροπής για τις δημόσιες ελευθερίες και εισηγήτρια του ψηφίσματος για λογαριασμό των Πρασίνων έκανε την ακόλουθη δήλωση:

“Η Ομάδα των Πρασίνων είναι υπερήφανη για το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου, το οποίο ανταποκρίθηκε πλήρως στον ρόλο του ως θεματοφύλακας των θεμελιωδών αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αρνούμενο να αποσιωπήσει την κατάσταση που επικρατεί στη Γαλλία, το Ευρωκοινοβούλιο δεν παρέλειψε να ασκήσει κριτική και στην καθυστερημένη και περιορισμένη αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στην πραγματικότητα αυτές οι απελάσεις σηματοδοτούν ένα κρίσιμο τεστ για την Ευρώπη, όσον αφορά στην ικανότητά της να σέβεται τα δικαιώματα που είναι διατυπωμένα στη Χάρτα των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων. Είναι ευθύνη της Επιτροπής να λάβει τα απαιτούμενα μέτρα, ξεκινώντας από την ολοκλήρωση της αναλυτικής Έκθεσης της, χωρίς να περιοριστεί μόνο στην συγκεκριμένη κυβέρνηση που κατηγορείται.

Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό βήμα, όσον αφορά την αξιοπιστία του θεσμού του Ευρωκοινοβουλίου. Ωστόσο η μάχη για το σεβασμό των δικαιωμάτων των μειονοτήτων απέχει ακόμη πολύ από το να φτάσει στο τέρμα της. Πρέπει τώρα όλα τα δικαιώματα των μειονοτήτων να αναγνωριστούν και να εφαρμοστούν σε πανευρωπαϊκή κλίμακα. Αυτό αφορά τόσο το δικαίωμα  παραμονής, την πρόσβαση στην εκπαίδευση, στις υπηρεσίες υγείας, στην αγορά εργασίας και στη στέγαση, όσο και στην πολιτική εκπροσώπηση και στο δικαίωμα κυκλοφορίας. Περιμένουμε λοιπόν από την Επιτροπή και από τα Κράτη-Μέλη να δεσμευτούν από δω και πέρα και να εφαρμόσουν μια συγκεκριμένη Ευρωπαϊκή στρατηγική για την ένταξη των Ρομά.

Δεν νοείται η Γαλλική κυβέρνηση, αλλά και οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να θέτει σε εφαρμογή πλήθος διακρίσεων λόγω καταγωγής, διακρίσεων που πλήττουν τους πιο ευάλωτους ευρωπαίους πολίτες. Με το ψήφισμά του αυτό το Ευρωκοινοβούλιο απευθύνει ένα μήνυμα χωρίς προηγούμενο προς τις κυβερνήσεις που δελεάζονται από αυτές τις ανεπίτρεπτες πρακτικές.”

Οι Πράσινοι Ευρωβουλευτές διατράνωσαν επίσης τις θέσεις τους υψώνοντας μία αφίσα που διακηρύσσει την ισότητα δικαιωμάτων για όλους τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δείτε την αφίσα  και μια σχετική φωτογραφία από την αίθουσα του Ευρωκοινοβουλίου

 

Read 1092 times