Print this page
Τετάρτη, 02 Ιουνίου 2010 16:31

Αποστολή αντιπροσωπείας του Ευρωκοινοβουλίου στο Ισραήλ προωθούν οι Πράσινοι

Written by
Rate this item
(0 votes)
Παρέμβαση του Μιχ. Τρεμόπουλου στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων

Την αποστολή αντιπροσωπείας στο Ισραήλ για να εξετάσει τις καταγγελίες για κακομεταχείριση και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έγιναν από Έλληνες πολίτες που είχαν συλληφθεί κατά τη επιχείρηση κατάληψης από το ναυτικό του Ισραήλ του στολίσκου που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, προωθούν οι Πράσινοι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Στην αντιπροσωπεία έχει ζητήσει να συμμετάσχει και ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος.

Η ομάδα των Πράσινων ενημερώθηκε από τον ευρωβουλευτή Μιχάλη Τρεμόπουλο τόσο για τις καταγγελίες, όσο και για την προσωπική μαρτυρία του Έλληνα πρέσβη στο Τελ Αβίβ, Κυριάκου Λουκάκη, για τους μώλωπες που είδε στο πλευρό και στον αστράγαλο του συντονιστή της ελληνικής αποστολής, Βαγγέλη Πισσία. Με ενέργειες των Πράσινων έγινε τελικά χθες διάβημα της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ε.Ε. στο Ισραήλ για την άμεση απελευθέρωση των εκατοντάδων ακτιβιστών.

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του ευρωκοινοβουλίου, παρουσία του πρέσβη του Ισραήλ στις Βρυξέλλες, ο τελευταίος αρνήθηκε να απαντήσει σε ερώτηση του Μιχάλη Τρεμόπουλου αν κατά τον έλεγχο των πλοίων του στολίσκου, βρήκαν όπλα.

Μετά τις σημερινές εξελίξεις, ο Μ. Τρεμόπουλος, από τις Βρυξέλλες, όπου βρίσκεται, δήλωσε: «Όπως είπα και στην παρέμβαση μου στην Επιτροπή, ανήκω σε αυτούς που υποστηρίζουν τη συνύπαρξη και τις μη βίαιες λύσεις. Όμως αυτός ο "βίαιος και προκλητικός στολίσκος" -όπως λέει η ισραηλινή πλευρά- μετέφερε μόνο τρόφιμα, φαρμακευτικό και οικοδομικό υλικό. Εφόσον απήγαγαν, μετέφεραν τα πλοία και τα έλεγξαν, βρήκαν τελικά όπλα; Επίσης, ο κυβερνήτης ενός από τα πλοία κατήγγειλε ότι έχει υποστεί ξυλοδαρμό ο συντονιστής της καμπάνιας Βαγγέλης Πισσσίας, και αυτό το επιβεβαίωσε ο Έλληνας πρέσβης στο Τελ Αβίβ ενώ μέλος του πληρώματος κατήγγειλε ηλεκτροσόκ. Οι αρχές του Ισραήλ δεν απαντούν. Αλλά το Ισραήλ είναι μία χώρα που είναι συνδεδεμένη με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ένας από τους πυλώνες της οποίας είναι ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αυτή η κατάφωρη παραβίαση των αρχών του δικαίου, πρέπει να σημαίνει και επιβολή οικονομικών και πολιτικών κυρώσεων».

Read 1010 times