Print this page
Πέμπτη, 27 Μαϊος 2010 17:57

«Πράσινη λύση στην κρίση» Κοινή Συνέντευξη Τύπου του Μ. Τρεμόπουλου με το Γάλλο Πράσινο ευρωβουλευτή Pascal Canfin και τον Τούρκο Πράσινο Umit Sahin

Written by
Rate this item
(0 votes)

Απτές πρωτοβουλίες αλληλεγγύης προς την Ελλάδα από τους Πράσινους.
Στήριξη στο τουρκικό αντιπυρηνικό κίνημα από τους Οικολόγους Πράσινους.

Τις πράσινες απαντήσεις στην κρίση, σε παγκόσμιο, εθνικό και τοπικό επίπεδο σκιαγράφησαν στη σημερινή τους κοινή συνέντευξη τύπου οι Πράσινοι ευρωβουλευτές Μιχάλης Τρεμόπουλος και Pascal Canfin καθώς  και ο εκπρόσωπος των Πράσινων της Τουρκίας Umit Sahin. Από όλους τονίστηκε η ανάγκη για ταυτόχρονες απαντήσεις στην οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική κρίση, η επικαιρότητα των πράσινων προτάσεων και της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, καθώς και οι κοινές προσεγγίσεις όλων των πράσινων κομμάτων.  Ιδιαίτερα τονίστηκε και η ανάγκη συμπαράστασης στο τουρκικό αντιπυρηνικό κίνημα που αγωνίζεται κατά της πρόσφατης ρωσοτουρκικής συμφωνίας που αναβιώνει τα σχέδια για πυρηνικό εργοστάσιο στο Άκουγιου, στα μεσογειακά παράλια της Τουρκίας.

«Μαζί με όλο το ευρωπαϊκό και διεθνές πράσινο κίνημα, οικοδομούμε τη διέξοδο για τον 21ο αιώνα», τόνισε ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος. «Η εκλογή πράσινου ευρωβουλευτή από τη χώρα μας, έχει φέρει τους Πράσινους σε πολύ πιο άμεση επαφή με την ιδιαίτερη ελληνική οπτική. Με τις παρεμβάσεις του Ντανιέλ Κον Μπεντίτ για θέματα όπως οι εξοπλισμοί και η αποχώρηση του τουρκικού στρατού από την Κύπρο, με τις πρωτοβουλίες Γερμανών και Γάλλων Πράσινων κατά των πιέσεων προς την Ελλάδα για αγορές όπλων, με την έκθεση Γκήγκολντ για την ευρωζώνη που πρότεινε δανεισμό με ευρωομόλογα αντί για το μηχανισμό του Δ.Ν.Τ., με τις πρόσφατες δηλώσεις των Γερμανών Πράσινων βουλευτών που καλούν τους συμπολίτες τους να στηρίξουν τον ελληνικό τουρισμό κάνοντας διακοπές στη χώρα μας, οι Πράσινοι έχουν πρωτοστατήσει στην αλληλεγγύη προς την Ελλάδα. Επόμενο βήμα είναι η στρατηγική «Ευρώπη 2020», όπου οι Πράσινοι κατέθεσαν στο ευρωκοινοβούλιο τη μόνη ολοκληρωμένη αντιπρόταση απέναντι στο σχέδιο της Κομισιόν, κερδίζοντας ήδη υποστήριξη από τους σοσιαλιστές και άλλες πολιτικές ομάδες και βάζοντας σοβαρή υποθήκη να κερδίσουν και την πλειοψηφία του ευρωκοινοβουλίου στην ολομέλεια του Ιουνίου. Κεντρική αντίληψη στις προτάσεις αυτές, είναι ότι η κρίση αντιμετωπίζεται με εκτεταμένες επενδύσεις στον κοινωνικό και περιβαλλοντικό τομέα και όχι με επιδείνωση της οικονομικής ύφεσης όπως θεωρούν τα μέτρα του Δ.Ν.Τ.».

«Οι περικοπές δαπανών, που καταλήγουν να αποδιαρθρώνουν τον κοινωνικό ιστό, δεν αποτελούν τη μόνη απάντηση στην κρίση», δήλωσε ο Pascal Canfin, ευρωβουλευτής των Γάλλων Πράσινων και αντιπρόεδρος της Ειδικής Επιτροπής του ευρωκοινοβουλίου για την Χρηματο-οικονομική και Κοινωνική Κρίση. «Η κρίση μπορεί να απαντηθεί και με αύξηση των δημόσιων εσόδων και δαπανών, που πρέπει όμως να υπηρετούν ταυτόχρονα την οικονομική, περιβαλλοντική και κοινωνική διάσταση. Οι Πράσινοι έχουμε ζητήσει από τη Κομισιόν πρωτοβουλίες για κοινές ευρωπαϊκές πολιτικές υψηλής φορολόγησης των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, των υπεραξιών από χρηματιστήρια και των εταιρικών κερδών,   ώστε να ανατραπεί το σημερινό πλαίσιο που ευνοεί το φορολογικό ανταγωνισμό και τη μείωση των δημόσιων εσόδων. Ζητάμε επίσης πρωτοβουλία για την έκδοση ευρωπαϊκών ομολόγων, που θα διατεθούν για πράσινες επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας και θα αποπληρωθούν από τα άμεσα οικονομικά οφέλη που θα αποδώσουν.

Για την Ελλάδα, η οικονομική κρίση δεν αφορά μόνο το δημοσιονομικό έλλειμμα, αλλά και το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο. Όπως έχουν επισημάνει  οι Οικολόγοι Πράσινοι, 80% του ελληνικού εμπορικού ελλείμματος αφορά εισαγωγές όπλων και ενέργειας. Οι Πράσινοι στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο έχουμε ζητήσει από την Κομισιόν πρωτοβουλία διαμεσολάβησης για αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο και αμοιβαίο αφοπλισμό Ελλάδας και Τουρκίας, κάτι που θα ανακούφιζε και τα οικονομικά των δύο χωρών. Ζητάμε επίσης εκτεταμένα προγράμματα απεξάρτησης από το πετρέλαιο και τα ορυκτά καύσιμα για όλες τις χώρες μέλη. Είναι σημαντικό ότι στα θέματα της διεξόδου για την κρίση, οι Πράσινοι έχουμε διαμορφώσει κοινή αντίληψη, που είναι η ίδια παντού: στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ελλάδα, στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο».

 «Οι Πράσινοι επιδιώκουμε ταυτόχρονη λύση στην οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική κρίση, επενδύοντας σε λύσεις που συνδυάζουν την προστασία του περιβάλλοντος με την αντιμετώπιση της ανεργίας», τόνισε ο Umit Sahin, αντιπυρηνικός ακτιβιστής και εκπρόσωπος τύπου των Τούρκων Πράσινων. «Αυτό είναι και το νόημα της πρότασης για ένα Πράσινο New Deal. Στα Βαλκάνια και τη ΝΑ. Ευρώπη χρειάζεται στενή περιφερειακή συνεργασία για πράσινες επενδύσεις σε τομείς όπως το σιδηροδρομικό δίκτυο, η ανανεώσιμη ενέργεια, η γεωργία και ιδιαίτερα η βιολογική.

Μια τέτοια προοπτική βρίσκεται όμως σε ευθεία αντίθεση με την πρόσφατη ρωσοτουρκική συμφωνία για κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου στο Άκουγιου. Πέρα από τους κινδύνους από τη ραδιενέργεια για την υγεία και το περιβάλλον, είμαστε αντίθετοι και για μια σειρά άλλους λόγους, που περιλαμβάνουν το σεισμογενή χαρακτήρα της περιοχής και το σαθρό υπέδαφος, την αδιαφάνεια της ανάθεσης στη ρωσική εταιρεία, αλλά και την αναξιοπιστία της ρωσικής πυρηνικής τεχνολογίας που αποτελεί μετεξέλιξη εκείνης του Τσερνομπίλ. Στον αγώνα για τη ματαίωσή του, οι Τούρκοι Πράσινοι ζητάμε τη συμπαράσταση της ελληνικής κοινωνίας και του ελληνικού πράσινου κινήματος.

Για το τουρκικό πράσινο κίνημα, η προώθηση μιας πολιτικής ειρήνης αποτελεί κεντρικό θέμα. Επιδιώκουμε αμοιβαία δραστική μείωση των εξοπλισμών και πλήρη αποστρατικοποίηση της Κύπρου και των ακτών του Αιγαίου. Χρειαζόμαστε την ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων, ιδιαίτερα τη μεταφορά τεχνογνωσίας σε θέματα ανανεώσιμης ενέργειας». 

Read 931 times