Print this page
Πέμπτη, 20 Μαϊος 2010 17:14

Μέτρα προστασίας από τις απολύσεις και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο

Written by
Rate this item
(0 votes)
Παρέμβαση του Μιχ. Τρεμόπουλου στη συζήτηση για την «Ευρώπη 2020»

Μέτρα προστασίας από τις απολύσεις, και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ζήτησε ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος στα πλαίσια της συζήτησης στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη στρατηγική «Ευρώπη 2020».

Η στρατηγική Ευρώπη 2020 θα αντικαταστήσει από το 2011 τη γνωστή Στρατηγική της Λισαβώνας, που τελικά απέτυχε στους στόχους της. Η πρόταση της Κομισιόν, όπως εγκρίθηκε στη Σύνοδο Κορυφής του περασμένου Μαρτίου, έχει επικριθεί ως μονόπλευρη και χωρίς όραμα.

Στο ευρωκοινοβούλιο οι Πράσινοι κατέθεσαν σχέδιο ψηφίσματος με ολοκληρωμένη αντιπρόταση στρατηγικής, που τελικά υποστηρίχθηκε και από τους σοσιαλιστές με επιμέρους τροποποιήσεις. Αντίστοιχο ενδιαφέρον εκδηλώθηκε και από την ομάδα των Φιλελευθέρων, ενώ το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα πέτυχε τελικά αναβολή της ψηφοφορίας για τον επόμενο μήνα, καθώς δεν είχε ετοιμάσει δική του πρόταση.

Στην παρέμβασή του ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων επισήμανε το κενό ευρωπαϊκής προστασίας σε μια συγκυρία όπου και οι εθνικές νομοθεσίες συνεχώς αποδυναμώνονται στο θέμα αυτό, φέρνοντας μάλιστα ως παράδειγμα τα πρόσφατα μέτρα διευκόλυνσης των απολύσεων στην Ελλάδα. Μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Μιχάλης Τρεμόπουλος είπε τα ακόλουθα:

«Η Ευρώπη εξακολουθεί να αντιμετωπίζει μια πολυδιάστατη κρίση, που πλήττει ιδιαίτερα την απασχόληση και τα χαμηλότερα εισοδήματα. 9,6% των Ευρωπαίων είναι σήμερα άνεργοι, 8% των εργαζομένων ζουν με εισοδήματα χαμηλότερα από το όριο της φτώχειας. Σημειώστε ότι, όταν ξεκινούσε η Ε.Ε., φτώχεια υπήρχε μόνο όπου εκεί που δεν υπήρχε εργασία.

Στο συνδυασμό αυτό εργασίας και φτώχειας συμβάλλει και η πίεση που δημιουργεί η ευκολία των απολύσεων. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο δεν υπάρχει προστασία απέναντι στις απολύσεις, ενώ και οι εθνικές νομοθεσίες συνεχώς αποδυναμώνονται με ακραία περίπτωση τη χώρα μου, την Ελλάδα.

Όλα αυτά σε μια χρονιά που, κατά τα άλλα, η ίδια η Κομισιόν την έχει ανακηρύξει «ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥ».

Θεωρώ λοιπόν απαραίτητο να υπάρξει, και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ένα ελάχιστο πλαίσιο αντικινήτρων για απολύσεις.

Στο πράσινο κίνημα έχουν συζητηθεί προτάσεις σε αυτή την κατεύθυνση. Αφετηρία είναι να αναγνωρίσουμε ως καταχρηστική πρακτική τις μαζικές απολύσεις από  επιχειρήσεις που παρουσιάζουν κέρδη στην ίδια χώρα. Λογική συνέπεια θα είναι να αποκλείονται τέτοιες επιχειρήσεις από ευρωπαϊκές επιδοτήσεις, ή ακόμη και να δεχθούν υψηλότερη φορολογία, πρόστιμα, ή επιστροφές χρηματοδοτήσεων.

Βασικό ερώτημα, όμως, είναι: περιλαμβάνεται στη λεγόμενη εταιρική ευθύνη των επιχειρήσεων η υποχρέωση να λειτουργούν ως μέρος της κοινωνίας, ή θεωρούμε αποδεκτό να φέρονται και ως ανταγωνιστές των εργαζομένων τους;

Θέλω να ελπίζω ότι η τωρινή κρίση θα μας βοηθήσει να σκεφτούμε πιο υπεύθυνα και αλληλέγγυα».

 

Σύντομο μήνυμα για το συνολικότερο θέμα των μέτρων του Δ.Ν.Τ. στη χώρα μας, έστειλε επίσης ο Μιχάλης Τρεμόπουλος στη σημερινή διαδήλωση συμπαράστασης προς την Ελλάδα στις Βρυξέλλες.

 «Οι Οικολόγοι Πράσινοι και εγώ προσωπικά ως ευρωβουλευτής τους, νιώθουμε συναισθηματικά ταυτισμένοι με το διεθνές κίνημα αλληλεγγύης που βλέπει τα μέτρα που επέβαλε το Δ.Ν.Τ. στη χώρα μας ως πρώτο βήμα για συνολικότερο περιορισμό της κοινωνικής συνοχής και βιωσιμότητας σε όλη την Ευρώπη.

Οι περικοπές στους εξοπλισμούς και η μάχη κατά της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής, πρέπει να αποτελέσουν εναλλακτική λύση στην τυφλή και αδιάκριτη περικοπή μισθών. Τα μέχρι τώρα μέτρα του Δ.Ν.Τ. δεν είναι μόνο κοινωνικά άδικα αλλά αναποτελεσματικά.

Αυτό που χρειαζόμαστε επειγόντως, είναι μια ισχυρή πολιτική βούληση, σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, για εναλλακτική διέξοδο από την κρίση: διέξοδο που να μην εμποδίζει μόνο τη χρεοκοπία της χώρας, αλλά και να τερματίζει το ρόλο του Δ.Ν.Τ., να προστατεύει τον κοινωνικό ιστό και να θέτει τις βάσεις για πράσινη στροφή στην οικονομία, για ένα μέλλον βιωσιμότητας και αλληλεγγύης».

 

 

Read 884 times