Print this page
Κυριακή, 18 Απριλίου 2010 00:48

ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ: Εξεταστική Επιτροπή στο Ευρωκοινοβούλιο

Written by
Rate this item
(0 votes)

Πρωτοβουλία από ελληνικής πλευράς του Ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλη Τρεμόπουλου Επιστολή του προς τους Έλληνες ευρωβουλευτές

Βέβαιη θεωρείται η σύσταση εξεταστικής επιτροπής στο ευρωκοινοβούλιο για τους όρους διαχείρισης της νέας γρίπης Α(Η1Ν1) στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τα θεσμικά της όργανα, καθώς έχει ήδη υπερκαλυφθεί ο απαραίτητος αριθμός υπογραφών ευρωβουλευτών.

Η σχετική πρωτοβουλία είχε ξεκινήσει από τους Πράσινους στις 9 Μαρτίου με πρόταση 11 ευρωβουλευτών από όλο το πολιτικό φάσμα. Ο Μιχάλης Τρεμόπουλος ήταν η μόνη παρουσία από την Ελλάδα στην ομάδα αυτή.

Μέχρι το πρωί της Παρασκευής 16.4. είχαν συγκεντρωθεί 200 υπογραφές ευρωβουλευτών, έναντι 183 που απαιτούνται. Όμως από τη χώρα μας, μόλις 4 ευρωβουλευτές (πέρα από τον Μ. Τρεμόπουλο) έχουν συνυπογράψει μέχρι στιγμής.

 

 

Για το θέμα αυτό, ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων έστειλε σήμερα επιστολή στους Έλληνες συναδέλφους του, καλώντας τους να προσυπογράψουν την πρόταση. Στην επιστολή τονίζεται η ιδιαίτερη σημασία του θέματος και για την Ελλάδα, που αναγκάστηκε να δαπανήσει εκατομμύρια ευρώ σε περίοδο οικονομικής κρίσης και ότι μεγάλο μέρος των συμπολιτών μας οδηγήθηκαν να δεχθούν στον οργανισμό τους εμβόλια που δεν είχαν επαρκώς δοκιμαστεί πριν κυκλοφορήσουν στην αγορά.

«Το αίτημα για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τη διαχείριση της νέας γρίπης, έρχεται να ενισχύσει την προσπάθεια για πλήρη διαφάνεια στο χώρο της ευρωπαϊκής πολιτικής για την υγεία», δήλωσε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος. «Στις πλάτες των Ευρωπαίων και Ελλήνων πολιτών κηρύχθηκε ένας λανθασμένος συναγερμός πανδημίας, που κόστισε δισεκατομμύρια ευρώ σε όλη την Ε.Ε. και έκανε τους πολίτες πειραματόζωα, με εμβόλια που κανονικά προορίζονταν μόνο για πειραματικές εφαρμογές. Έχουμε όλοι δικαίωμα να μάθουμε τι δεν πήγε σωστά και να ζητήσουμε ευθύνες. Οι Έλληνες ευρωβουλευτές οφείλουμε να δείξουμε ευαισθησία τουλάχιστον ανάλογη με εκείνη των ευρωβουλευτών από τις υπόλοιπες χώρες».



(ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή του Μιχ. Τρεμόπουλου)

Βρυξέλλες, 16.4.2010

Αγαπητοί/ές συνάδελφοι,

Όπως γνωρίζετε, στις 9 Μαρτίου είχα παρουσιάσει από κοινού με άλλους 10 ευρωβουλευτές από όλες σχεδόν τις πολιτικές ομάδες, την πρωτοβουλία για σύσταση εξεταστικής επιτροπής του ευρωκοινοβουλίου, με θέμα τους όρους διαχείρισης της γρίπης Α(Η1Ν1) στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τα θεσμικά της όργανα.

Το θέμα αφορά όλες τις χώρες, που αναγκάστηκαν να δαπανήσουν μεγάλα ποσά σε συνθήκες οικονομικής κρίσης ενώ εκατομμύρια συμπολίτες μας οδηγήθηκαν να δεχθούν στον οργανισμό τους εμβόλια που δεν είχαν επαρκώς δοκιμαστεί πριν κυκλοφορήσουν στην αγορά. Πανδημία ποτέ δεν υπήρξε και τεράστιες ποσότητες εμβολίων έμειναν αδιάθετες.

Η πρωτοβουλία αυτή συνάντησε σημαντική υποστήριξη μεταξύ των ευρωβουλευτών όλων των χωρών, και ήδη έχει υπερκαλυφθεί ο απαιτούμενος αριθμός υπογραφών για να κατατεθεί την άλλη βδομάδα στο Στρασβούργο το αίτημα της σύστασης εξεταστικής επιτροπής.

Από την πλευρά μου θεωρώ, όμως, σημαντικό να υπάρξει ανάλογη υποστήριξη και μεταξύ των Ελλήνων ευρωβουλευτών, κάτι που δυστυχώς μέχρι τώρα δεν έχει συμβεί παρά σε μικρή μόνο έκταση.

Καθώς λοιπόν η συγκέντρωση των υπογραφών πλησιάζει στο τέλος της (είμαστε στις 200 υπογραφές), θα ήθελα να σας καλέσω μέχρι τη Δευτέρα να προσυπογράψετε το αίτημα για τη σύσταση της συγκεκριμένης εξεταστικής επιτροπής, ενισχύοντας την προσπάθεια για πλήρη διαφάνεια στον ευαίσθητο χώρο της πολιτικής για την υγεία.

 

 

Read 1732 times