Print this page
Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου 2010 15:47

Σημαντικές προτάσεις των Οικολόγων Πράσινων για τις μεταφορές υιοθετήθηκαν στο Ευρωκοινοβούλιο

Written by
Rate this item
(0 votes)

Στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Μεταφορών  2011-2020

Σειρά προτάσεων των Οικολόγων Πράσινων για ένα Βιώσιμο Μέλλον των Μεταφορών, υιοθετήθηκαν από την  Επιτροπή Περιβάλλοντος και Δημόσιας Υγείας του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου στα πλαίσια της διαμόρφωσης των βασικών κατευθύνσεων της νέας ευρωπαϊκής πολιτικής για τη δεκαετία 2011-2020.

Η διαδικασία στην Επιτροπή Περιβάλλοντος αφορούσε την επίσημη εισήγησή της προς την Επιτροπή Μεταφορών, εστιασμένη στις παραμέτρους περιβάλλοντος και δημόσιας υγείας που πρέπει να ληφθούν υπόψη στη χάραξη της νέας πολιτικής. Το σχέδιο εισήγησης του Γερμανού σοσιαλδημοκράτη Jo Leinen εγκρίθηκε τελικά με μεγάλη πλειοψηφία, ενσωματώνοντας και πλήθος τροπολογιών.

Ο ευρωβουλευτής  των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης  Τρεμόπουλος ήταν ο εισηγητής (shadow rappoteur) από την ομάδα των Πράσινων. Με την ιδιότητα αυτή κατάθεσε συνολικά 11 τροπολογίες και προσθήκες, αρκετές από τις οποίες συνάντησαν ευρύτερη υποστήριξη και υιοθετήθηκαν. Οι προτάσεις, που κατατέθηκαν εκ μέρους ολόκληρης της ομάδας των Πράσινων, είχαν διαμορφωθεί σχεδόν εξ ολοκλήρου στην Ελλάδα από τους Οικολόγους Πράσινους.

Στην  τελική απόφαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος υιοθετήθηκαν τροπολογίες του Μιχ. Τρεμόπουλου για:

  • Πολιτικές ενημέρωσης του κοινού υπέρ των βιώσιμων μέσων μεταφοράς.
  • Επανεπένδυση των εσόδων από «πράσινους φόρους» σε μεταφορές, για βιώσιμες μεταφορικές υποδομές και μετριασμό επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.
  • Αποτελεσματικά μέτρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη ρύπανση και τις εκπομπές αερίων από τη διεθνή ναυτιλία και αεροπλοϊα.
  • Προτεραιότητα στη συντήρηση και αναβάθμιση των υποδομών που ήδη υπάρχουν.
  • Ενίσχυση της δημόσιας διαβούλευσης, της διαφάνειας και της αξιόπιστης εφαρμογής των κανόνων περιβαλλοντικής προστασίας σε όλα τα νέα έργα.
  • Υποχρεωτικά «σχέδια βιώσιμων μεταφορών» για κάθε πόλη άνω των 100.000 κατοίκων, ως προϋπόθεση για κάθε ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.


«Η πολιτική μεταφορών  επηρεάζει άμεσα  την ποιότητα ζωής  στις γειτονιές  μας, τη δημόσια  υγεία, και τα δικαιώματα ευάλωτων κοινωνικών ομάδων όπως παιδιά, ηλικιωμένοι και άτομα με αναπηρία», δήλωσε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος. «Αγγίζει επίσης αγγίζει θέματα δημοκρατίας, όπως η απεξάρτηση από συμφέροντα πετρελαίου και αυτοκινήτου ή η διαφάνεια στο σχεδιασμό και τις χρηματοδοτήσεις των έργων υποδομής. Έχει, τέλος, κεντρική σημασία στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής, όπου η Ευρώπη χρειάζεται πολύ ισχυρότερη πολιτική βούληση. Το έλλειμμα πολιτικής βούλησης των μεγάλων πολιτικών ομάδων φάνηκε και στην Επιτροπή Περιβάλλοντος, όπου αποδείχθηκε ότι εννοούν τις βιώσιμες μεταφορές με τελείως διαφορετικό τρόπο. Οι Οικολόγοι Πράσινοι αναδεικνύουμε τα θέματα αυτά και στο ευρωκοινοβούλιο και συνεχίζουμε την προσπάθεια για βιώσιμη στροφή των μεταφορών σε Ευρώπη και Ελλάδα».

Read 1259 times