Print this page
Δευτέρα, 22 Φεβρουαρίου 2010 14:34

Προστασία της Αρκούδας από τα τροχαία στην Εγνατία Οδό

Written by
Rate this item
(0 votes)

Παρέμβαση προαναγγέλλει η Κομισιόν απαντώντας σε ερώτηση του Μιχάλη Τρεμόπουλου

Έντονη ανησυχία της για τους αυξανόμενους θανάτους καφέ αρκούδων στην Εγνατία και τους κάθετους άξονές της, εκφράζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Απαντώντας σε γραπτές ερωτήσεις του ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλη Τρεμόπουλου, ο απερχόμενος επίτροπος κ. Δήμας δηλώνει ότι η Κομισιόν θα ζητήσει από την Ελλάδα να πάρει πρόσθετα και πιο αποτελεσματικά μέτρα για να σταματήσουν τόσο οι θανατώσεις αρκούδων από τροχαία ατυχήματα, όσο και το παράνομο κυνήγι τους.

Στις ερωτήσεις του ο Μιχάλης Τρεμόπουλος, περιέγραφε το πρόβλημα και τις αιτίες του (ελλιπείς προδιαγραφές περίφραξης, απουσία περασμάτων, υψηλά όρια ταχύτητας κλπ) και ρωτούσε την επιτροπή για τα μέτρα που θα ζητούσε ώστε οι αυτοκινητόδρομοι που κατασκευάζονται με κοινοτική συγχρηματοδότηση να πληρούν επαρκείς προδιαγραφές ασφαλείας για τα μεγάλα θηλαστικά. Ταυτόχρονα πρότεινε συγκεκριμένες προδιαγραφές για οδικά έργα, όπως ευρείες υπόγειες διαβάσεις ή «πράσινες γέφυρες», ώστε να αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά τα προβλήματα από την κατάτμηση των οικοτόπων.

Η Επιτροπή στην απάντησή της αναγνωρίζει το πρόβλημα και δηλώνει την ανησυχία της, ενημερώνοντας ότι μόνο συγκεκριμένο μέτρο που δήλωσε η ελληνική κυβέρνηση, ήταν η ανάρτηση 34 ενημερωτικών πινακίδων για τους οδηγούς. Διαβεβαιώνει ότι θα ζητήσει από τη χώρα μας, και άλλα πιο αποτελεσματικά μέτρα προκειμένου να μειωθούν δραστικά οι θάνατοι αρκούδων τόσο από τα οδικά ατυχήματα, όσο και από το παράνομο κυνήγι τους.

«Επιβεβαιώνεται για μια ακόμη φορά το έλλειμμα πολιτικής βούλησης της χώρας μας για την προστασία των απειλούμενων ειδών», δήλωσε ο Ευρωβουλευτής Μιχάλης Τρεμόπουλος. «Οι υπεύθυνοι της Εγνατίας Οδού και του Υπουργείου Υποδομών οφείλουν να υιοθετήσουν, έστω και τώρα, τις προδιαγραφές που έχουν κατατεθεί από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις για τα μεγάλα θηλαστικά. Άμεσες λύσεις ζητά επίσης το πρόβλημα του παράνομου κυνηγιού, και οι ελλιπείς αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ στους πληττόμενους κτηνοτρόφους. Ελπίζουμε η ευρωπαϊκή παρέμβαση να αλλάξει τη στάση των ελληνικών αρχών, ώστε να μην χρειαστούν νομικά μέτρα. Τα προβλήματα, τέλος, της Εγνατίας ελπίζουμε να χρησιμεύσουν ως μάθημα για την χάραξη και τις προδιαγραφές του αυτοκινητόδρομου Ε-65, που διασχίζει και αυτός τον βιότοπο της καφέ Αρκούδας».

 

<!-- @page { margin: 2cm } P { margin-bottom: 0.21cm } A:link { color: #0000ff } -->

 

 

Read 971 times