Σάββατο, 20 Φεβρουαρίου 2010 00:20

Προστασία εργαζομένων και καταναλωτών από νανοσωματίδια

Written by
Rate this item
(0 votes)

Ανησυχία προκαλούν τα συμπεράσματα μελέτης σύμφωνα με την οποία νανοσωματίδια του διοξειδίου του τιτανίου (που χρησιμοποιούνται σε προϊόντα όπως αντηλιακά) μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο σε ποντίκια. Τα νανοσωματίδια είναι σωματίδια με διαστάσεις μικρότερες από 100 δισεκατομμυριοστά του μέτρου και μπορεί να έχουν ιδιότητες πολύ διαφορετικές σε σχέση με το ίδιο υλικό στη συνηθισμένη του μορφή.

Η ανησυχία αφορά κυρίως σε εργαζόμενους που εκτίθενται σε υψηλές συγκεντρώσεις  νανοσωματιδίων σε εργοστασιακές συνθήκες αλλά και στο ευρύ κοινό στις περιπτώσεις όπου νανοσωματίδια χρησιμοποιούνται σε τρόφιμα και καλλυντικά ή οδοντόκρεμες.

Σε γραπτή ερώτηση που κατέθεσε στο ευρωκοινοβούλιο, ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων ρωτά την Κομισιόν για τους τρόπους διασφάλισης των καταναλωτών από ενδεχόμενη παράνομη χρήση της νανοτεχνολογίας σε τρόφιμα, τις προθέσεις της απέναντι στη  χρήση νανοσωματιδίων σε μη απαραίτητες περιπτώσεις, και τη στάση της απέναντι στην έρευνα για πιθανές επιπτώσεις της νανοτεχνολογίας στην ανθρώπινη υγεία.

Καταθέτοντας την ερώτηση, ο Μιχάλης Τρεμόπουλος δήλωσε σχετικά: “Δεν μπορούμε να παίζουμε τους μαθητευόμενους μάγους με την ανθρώπινη υγεία αλλά και το περιβάλλον. Με την ερώτησή μας ζητάμε από την Κομισιόν να στηρίξει την επιστημονική έρευνα για ενδεχόμενες επιπτώσεις νανοσωματιδίων στον άνθρωπο, να εξασφαλίσει πως δεν χρησιμοποιούνται νανοσωματίδια  του διοξειδίου του τιτανίου  σε τρόφιμα, χωρίς την προηγούμενη  απαραίτητη έγκριση της Ευρωπαϊκής Αρχής Διατροφικής Ασφάλειας και να πάρει μέτρα για περιορισμό της χρήσης νανοσωματιδίων σε κάθε τρόφιμο ή καλλυντικό προϊόν στο οποίο η παρουσία τους δεν είναι ουσιώδης.

 

    Ακολουθεί το κείμενο της  ερώτησης

     

    Θέμα: Χρήση νανοσωματιδίων διοξειδίου του τιτανίου σε τρόφιμα και  καλλυντικά

    Πρόσφατη  μελέτη(1) δείχνει πώς νανοσωματίδια  του διοξειδίου του τιτανίου, που  χρησιμοποιούνται στα αντηλιακά, μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο σε ποντίκια. Αν και δεν υπάρχει απόδειξη ότι  τα νανοσωματίδια μπορούν να προκαλέσουν  καρκίνο στον άνθρωπο, οι ερευνητές λένε πως η μελέτη εγείρει ανησυχίες για την ασφάλεια των εργαζομένων που εκτίθενται σε υψηλές συγκεντρώσεις των νανοσωματιδίων σε εργοστασιακές συνθήκες.

    Σύμφωνα με τους ερευνητές, περαιτέρω μελέτες  πρέπει να διεξαχθούν προκειμένου να εξετασθεί αν τα ίδια αποτελέσματα θα μπορούσαν να προκύψουν και στον άνθρωπο. Η ιδέα ότι νανοσωματίδια διοξειδίου του τιτανίου θα μπορούσαν να προκαλέσουν καρκινογόνες επιδράσεις με την κατάποση είναι ανησυχητική, δεδομένου ότι τα νανοσωματίδια χρησιμοποιούνται σε τρόφιμα και οδοντόκρεμες.

    Ταυτόχρονα, με τον  περιορισμό της έκθεσης  σε νανοσωματίδια διοξειδίου του  τιτανίου των ανθρώπων που ασχολούνται  με αυτά στη βιομηχανία, οι ερευνητές  προτείνουν πως θα μπορούσε να είναι  συνετό να περιοριστεί η κατανάλωσή τους σε κάθε τρόφιμο ή καλλυντικό προϊόν στο οποίο η παρουσία τους δεν είναι ουσιώδης.

    Ερωτάται  η  Επιτροπή:

    1. Υπάρχουν  μηχανισμοί  ελέγχου που διασφαλίζουν  πως  δεν χρησιμοποιούνται  νανοσωματίδια  του διοξειδίου  του τιτανίου  σε τρόφιμα, χωρίς  την προηγούμενη  απαραίτητη έγκριση της EFSA;

    2. Πώς προτίθεται  να δώσει συνέχεια στην τελευταία  πρόταση των ερευνητών όσον  αφορά τη χρήση αυτών των  νανοσωματιδίων σε οποιοδήποτε  τρόφιμο ή καλλυντικό προϊόν;

    3. Προτίθεται  να χρηματοδοτήσει ή να ενθαρρύνει  την περαιτέρω έρευνα για να  εξεταστούν τα αποτελέσματα των σωματιδίων στον άνθρωπο;

  1. Trouiller, B. Reliene, R., Westbrook, A et al. (2009). Titanium Dioxide Nanaparticles Induce DNA Damage and Genetic Instability In Vivo in Mice. Cancer Research. 69: 8784 – 8789
Read 1233 times