Print this page
Πέμπτη, 18 Φεβρουαρίου 2010 19:56

Στην πλημμυρισμένη Χαλκιδική

Written by
Rate this item
(0 votes)

«Ανθρωπογενή τα αίτια της καταστροφής»

«Τα αίτια της καταστροφής δεν είναι μόνο φυσικά, είναι ανθρωπογενείς οι αιτίες», δήλωσε ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος μετά από την περιοδεία που έκανε χθες σε χωριά της Χαλκιδικής που επλήγησαν από τις πρόσφατες πλημμύρες.

Θα προσπαθήσουμε να βρούμε τα αίτια της καταστροφής», είπε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος μετά από την ενημέρωση που είχε στο Στρατωνι από τον

πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου, Νίκο Ζαγοράκη.

Υπάρχουν αποθέσεις της εταιρείας από 35 χρόνια, υπάρχουν μαρτυρίες, υπάρχουν ντοκουμέντα, και αυτές οι αποθέσεις συγκρατούνταν από σιδερόβεργες ώσπου με μεγάλη βροχόπτωση ήρθε η καταστροφή. Υπήρχαν άνθρωποι που το πρόβλεπαν. Παρ’ όλα αυτά δεν έγινε κάτι και ήρθε η καταστροφή τόνισε ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων ο οποίος είπε ότι οι κάτοικοι του Στρατωνίου χρειάζονται όλοι τη συμπαράσταση της πολιτείας και απηύθυνε έκκληση αυτή να δοθεί «

 

χωρίς τσιγκουνιές παρ’ όλα τα οικονομικά προβλήματα που διέρχεται η χώρα».

Σε ότι αφορά στις δυνατότητες ανάπτυξης της περιοχής, ο Μιχάλης Τρεμόπουλος είπε:

«Η απόρριψη των μπάζων και η απορρύπανση της περιοχής είναι μια ‘‘Πράσινη Ανάπτυξη’’. Θα μπορούσε να δημιουργήσει θέσεις εργασίας, να βασιστεί σε συγκεκριμένες επιστημονικές έρευνες, σε επιδημιολογικές μελέτες, σε μια προσπάθεια να αλλάξει το μοντέλο ανάπτυξης στην περιοχή που να εξασφαλίζει προκοπή, μεροκάματο, επιβίωση και ποιότητα ζωής για όλους.»

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ήταν η δεύτερη φορά μέσα στο Φεβρουάριο που κλιμάκιο των Οικολόγων Πράσινων με επικεφαλής τον ευρωβουλευτή του κόμματος επισκέπτεται την περιοχή της Βόρειας Χαλκιδικής.

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο των δηλώσεων του Μιχάλη Τρεμόπουλου:

«Σε ένα παγκόσμιο επίπεδο η κλιματική αλλαγή ανατρέπει τα δεδομένα. Μέχρι να αυξηθεί τόσο αισθητά για όλους η άνοδος της θερμοκρασίας που οφείλεται πάλι στις ανθρώπινες δραστηριότητες, θα υπάρχουν ακραία φαινόμενα, μεγάλες βροχοπτώσεις και περίοδοι ξηρασίας. Αυτό λέει ότι οι ανθρώπινες δραστηριότητες σαν τις εξορυκτικές που βασανίζουν την περιοχή θα πρέπει να ειδωθούν και μέσα από το κλίμα αυτό. Την αντίληψη ότι σκεφτόμαστε παγκόσμια, κοιτάμε τοπικά τι μπορούμε να κάνουμε, ούτως ώστε να υπάρχει για τις επόμενες γενιές η αξιοπρέπεια ότι κάναμε αυτό που μπορούσαμε.

Θα προσπαθήσουμε να βρούμε τα αίτια αυτής της καταστροφής η οποία δεν είναι μόνο φυσική καταστροφή, είναι ανθρωπογενείς οι αιτίες. Υπάρχουν αποθέσεις της εταιρείας από 35 χρόνια, υπάρχουν μαρτυρίες, υπάρχουν ντοκουμέντα, και αυτές οι αποθέσεις συγκρατούνταν από σιδερόβεργες ώσπου με μεγάλη βροχόπτωση ήρθε η καταστροφή. Υπήρχαν άνθρωποι που το πρόβλεπαν. Παρ’ όλα αυτά δεν έγινε κάτι και ήρθε η καταστροφή. Τονίζω και πάλι ότι οι κάτοικοι του Στρατωνίου χρειάζονται όλοι τη συμπαράσταση της πολιτείας χωρίς τσιγκουνιές παρ’ όλα τα οικονομικά προβλήματα που διέρχεται η χώρα.

Η απόρριψη των μπάζων και η απορρύπανση της περιοχής είναι μια «Πράσινη Ανάπτυξη». Θα μπορούσε να δημιουργήσει θέσεις εργασίας, να βασιστεί σε συγκεκριμένες επιστημονικές έρευνες, σε επιδημιολογικές μελέτες, σε μια προσπάθεια να αλλάξει το μοντέλο ανάπτυξης στην περιοχή που να εξασφαλίζει προκοπή, μεροκάματο, επιβίωση και ποιότητα ζωής για όλους».


Read 1337 times Last modified on Πέμπτη, 18 Φεβρουαρίου 2010 20:05