Print this page
Τρίτη, 09 Φεβρουαρίου 2010 15:06

Αντιμετωπίστε την ενδοοικογενειακή βία!

Written by
Rate this item
(0 votes)

Τοποθέτηση του Μ. Τρεμόπουλου στο Ευρωκοινοβούλιο
 
Τα κράτη -μέλη της Ε.Ε. θα πρέπει να δημιουργήσουν δομές στήριξης, ξενώνες κ.α. των κακοποιημένων γυναικών, να καλύψουν νομοθετικές ελλείψεις όσον αφορά στην ενδοοικογενειακή βία και να εισαγάγουν προγράμματα αντισεξιστικής εκπαίδευσης, ζήτησε στην Ολομέλεια του Στρασβούργου ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος.
Αφορμή ήταν η «Έκθεση σχετικά με την ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση – 2009».
Συγκεκριμένα ανέφερε:
"Πολύ σωστά η σημαντική αυτή έκθεση του 2009 αντιλαμβάνεται τη βία ως "θεμελιώδες εμπόδιο" για την ισότητα γυναικών και ανδρών. Δεν αναφέρεται όμως συγκεκριμένα στην ενδοοικογενειακή βία.
Δυστυχώς, το φαινόμενο βρίσκεται σε έξαρση και μαστίζει όλες τις κοινωνίες. Στην Ελλάδα π.χ. έχουν καταγραφεί 35 συζυγοκτονίες σε διάστημα μόλις 1,5 έτους.
Παρόλα αυτά, οι δομές στήριξης κακοποιημένων γυναικών είναι υποτυπώδεις -αν όχι ανύπαρκτες.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο οφείλει να ενθαρρύνει τα κράτη-μέλη -φυσικά και την Ελλάδα- ώστε:
  • να δημιουργήσουν δομές στήριξης κακοποιημένων γυναικών σε κάθε Δήμο, με πλήρη ψυχολογική, νομική και επαγγελματική υποστήριξη, καθώς και επαρκώς στελεχωμένους ξενώνες για τις γυναίκες
  • να λάβουν υπόψη τις προτάσεις για τροποποιήσεις και την κριτική που ασκήθηκε από έγκριτες νομικούς και γυναικείες οργανώσεις για νομοθετικές ασάφειες και ελλείψεις όσον αφορά στην ενδοοικογενειακή βία
  • να εισαγάγουν προγράμματα αντισεξιστικής εκπαίδευσης στα σχολεία με στόχο την αλλαγή των κοινωνικών αναπαραστάσεων, εκείνων που σχετίζονται με τους στερεότυπους κοινωνικούς ρόλους".

Read 989 times