Print this page
Τετάρτη, 09 Δεκεμβρίου 2009 11:45

Προστασία των φοινικοειδών από το κόκκινο σκαθάρι:

Written by
Rate this item
(0 votes)

 ταχεία  λήψη διορθωτικών  μέτρων περιμένει  η ΕΕ από την  Ελλάδα

 
Ταχεία λήψη διορθωτικών μέτρων περιμένει η Ε.Ε. από την Ελλάδα για το κόκκινο σκαθάρι Rhynchophorus ferrugineus που έχει προκαλέσει την ξήρανση μεγάλου αριθμού φοινίκων στη Δυτική Ελλάδα και την Κρήτη και επεκτείνεται με απειλητικούς ρυθμούς, όπως προκύπτει από την απάντηση της Κομισιόν σε σχετική ερώτηση των Οικολόγων Πράσινων. Στην ερώτηση, που αφορούσε την εφαρμογή των έκτακτων φυτοϋγειονομικών μέτρων που προβλέπονται από την απόφαση 2007/365/ΕΚ της Επιτροπής (όπως τροποποιήθηκε με την απόφαση 2008/776/ΕΚ), απάντησε η Επίτροπος για την Υγεία κ. Βασιλείου.
   

Η κ. Βασιλείου αναφέρει ότι η ΕΕ παρακολουθεί προσεκτικά το θέμα, κυρίως μέσω αποστολών επιθεωρητών από  το Γραφείο Τροφίμων και Κτηνιατρικών Θεμάτων της Γενικής Διεύθυνσης Υγείας και Καταναλωτών στα κράτη μέλη. Ειδικά για την Ελλάδα αναφέρει ότι έχουν πραγματοποιηθεί 2 αποστολές εντός του 2009 και προγραμματίζεται αποστολή για την αξιολόγηση της συνέχειας εντός του 2010. Οι εκθέσεις των αποστολών είναι διαθέσιμες στη διεύθυνση: http://ec.europa.eu/food/fvo/ir_search_en.cfm  

   Επίσης, η κ. Βασιλείου διευκρινίζει ότι  η ΕΕ έχει λάβει την έκθεση από  την Ελλάδα, η οποία είχε ζητηθεί  να αποσταλεί, έως τις 15 Σεπτεμβρίου 2009, με την επιστολή της Επιτροπής  της 30ης Ιουλίου 2009, όπως και ότι  δεν έχει στην κατοχή της καμία  επίσημη πληροφορία όσον αφορά τον πιθανό αποτελεσματικό βιολογικό έλεγχο του κόκκινου παρασίτου.
   Η βασικότερη αναφορά εντοπίζεται  στο ότι τα αποτελέσματα των αποστολών  που είναι διαθέσιμα έως σήμερα στην ΕΕ έδειξαν ότι η έγκαιρη  ανίχνευση του εν λόγω παρασίτου  και η εκρίζωση των εστιών είναι τεχνικά πολύ δύσκολη. Ωστόσο, στην περίπτωση της Ελλάδας, η ΕΕ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κατάσταση απαιτούσε την ταχεία λήψη διορθωτικών μέτρων. Η ΕΕ αναμένει να λάβει σύντομα επικαιροποιημένες επιστημονικές πληροφορίες σχετικά με το παράσιτο και, με βάση τις πληροφορίες αυτές, θα λάβει τα κατάλληλα μέτρα.
   Τέλος, η ΕΕ ενθαρρύνει τα κράτη μέλη να χρησιμοποιήσουν προγράμματα ενημέρωσης για την ευαισθητοποίηση του  κοινού όσον αφορά το κόκκινο παράσιτο, ενώ παράλληλα αναμένεται να λάβει πρωτοβουλίες σχετικά με τις πιο ενδεδειγμένες ενέργειες.

   Σχολιάζοντας  την απάντηση της Κομισιόν, ο ευρωβουλευτής  των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος δήλωσε ότι «το συγκεκριμένο ζήτημα έχει αναδείξει τρομερές αδυναμίες και ελλείψεις της δημόσιας διοίκησης στη χώρα μας, με αποτέλεσμα να απειλούνται φυσικές περιοχές εξαιρετικής οικολογικής αξίας, όπως το φοινικόδασος του Βάι στην Κρήτη. Αλλά και οι εκτεταμένες καταστροφές τεχνητά φυτεμένων φοινικοειδών σε πάρκα, παραλίες και κήπους στέλνουν πολλαπλά μηνύματα για τα είδη και τους σκοπούς που επιλέγονται να φυτευτούν, για τους τρόπους εξάπλωσης επιβλαβών ειδών, για τις ευθύνες ιδιωτών και δημοσίου και για την επάρκεια των φυτοϋγειονομικών μεθόδων που εφαρμόζονταιΣε δημόσια και ιδιωτικά έργα πρασίνου τα τελευταία χρόνια έχει γίνει κατάχρηση φύτευσης φοινίκων με υψηλότατο οικονομικό κόστος. Το λογικό είναι να επιλέγονται είδη που ευδοκιμούν φυσικά στην περιοχή και προσαρμόζονται καλύτερα στο περιβάλλον». 
 

 

Read 1066 times Last modified on Τετάρτη, 09 Δεκεμβρίου 2009 11:47