Print this page
Κυριακή, 08 Νοεμβρίου 2009 15:59

Σιγή ιχθύος για την Κορώνεια

Written by
Rate this item
(0 votes)

 Δραματική απάντηση του Επιτρόπου Δήμα στην ερώτηση του Μ. Τρεμόπουλου

 
Στην ερώτηση προς την ΕΕ που είχε υποβάλει στις 7 Σεπτεμβρίου ο Ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Μ. Τρεμόπουλος σε σχέση με την ανταπόκριση της ελληνικής κυβέρνησης στη διαδικασία παράβασης που κίνησε η Επιτροπή εναντίον της Ελλάδας σχετικά με την τροποποίηση του προγράμματος αποκατάστασης της λίμνης Κορώνειας, απάντησε χθες ο Επίτροπος Στ. Δήμας.
 
Στην απάντηση επισημαίνεται ότι η ΕΕ δεν έχει λάβει ακόμη απάντηση από τις ελληνικές αρχές στην επίσημη προειδοποιητική επιστολή που απέστειλε στην Ελλάδα, στις 26 Ιουνίου 2009 και στην οποία η χώρα μας έπρεπε να είχε απαντήσει από τις 3 Σεπτεμβρίου! Η Επιτροπή δηλώνει ότι θα εξακολουθήσει να παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την κατάσταση και, βάσει της απάντησης των ελληνικών αρχών στην επίσημη προειδοποιητική επιστολή, ή ελλείψει αυτής, οι υπηρεσίες της θα λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα.
Όσον αφορά το αν υπάρχει δυνατότητα βελτίωσης και αναδιάρθρωσης του προγράμματος, η Επιτροπή απαντά ότι «εξετάζει την αίτηση τροποποίησης που υπέβαλαν οι ελληνικές αρχές» και «περιμένει περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με το αίτημα τροποποίησης, προκειμένου να ολοκληρώσει την αξιολόγησή της». Τέλος, επισημαίνει ότι «το έργο της Κορώνειας βασίζεται σε διεξοδικό ρυθμιστικό σχέδιο, το οποίο εξασφαλίζει συνολική προσέγγιση του πολυδιάστατου αυτού περιβαλλοντικού έργου» και ότι «ορισμένες τεχνικές πτυχές της εφαρμογής υπάγονται στις αρμοδιότητες των κρατών μελών».
Από τις Βρυξέλλες όπου βρισκόταν μέχρι χθες, ο Μ. Τρεμόπουλος δήλωσε: «Για ορισμένα θέματα, όπως η σωτηρία της Κορώνειας, δεν υπάρχει η πολυτέλεια του χρόνου για μια νέα κυβέρνηση. Όπως φαίνεται και από την απάντηση του κ. Δήμα, αν δεν απαντήσει έστω και εκπρόθεσμα η ελληνική κυβέρνηση στην προειδοποιητική επιστολή, προβλέπονται νέες νομικές περιπέτειες για τη χώρα μας. Από τη μεριά μας θεωρούσαμε ότι βάσει και άλλων ερωτήσεων που έγιναν από συνάδελφους ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ για το θέμα προεκλογικά, η νέα κυβέρνηση θα είχε ήδη μια εικόνα και ένα σχέδιο για τα επόμενα βήματα του καυτού αυτού ζητήματος. Όπως και η ΕΕ δεν έχουμε παρά να περιμένουμε, ελπίζουμε μόνο να μην είναι για πολύ».
 


 
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της απάντησης της Επιτροπής

 
E-4432/09EN
Απάντηση του κ. Δήμα
εξ ονόματος της  Επιτροπής
(04.11.2009) 
 
1, 2. 
Όπως αναφέρεται στο  σχετικό δελτίο Τύπου που εξέδωσε1, η Επιτροπή απέστειλε στην Ελλάδα, στις 26 Ιουνίου 2009, επίσημη προειδοποιητική επιστολή βάσει του άρθρου 226 της Συνθήκης. Ωστόσο, η Επιτροπή δεν έχει ακόμη λάβει απάντηση από τις ελληνικές αρχές.  
Η Επιτροπή θα εξακολουθήσει  να παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την  κατάσταση και, βάσει της απάντησης  των ελληνικών αρχών στην επίσημη προειδοποιητική επιστολή, ή ελλείψει αυτής, οι υπηρεσίες της θα λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα.  
3.  
Το έργο της Κορώνειας  αφορά την αποκατάσταση της ομώνυμης λίμνης της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης, στην Ελλάδα. Ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε 26 910 000 ευρώ, εκ των οποίων η εισφορά του Ταμείου Συνοχής ανέρχεται σε 20 182 500 ευρώ. Η Επιτροπή εξετάζει την αίτηση τροποποίησης που υπέβαλαν οι ελληνικές αρχές. Η Επιτροπή περιμένει περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με το αίτημα τροποποίησης, προκειμένου να ολοκληρώσει την αξιολόγησή της. Ας σημειωθεί, ωστόσο, ότι στο πλαίσιο της από κοινού διαχείρισης, ορισμένες τεχνικές πτυχές της εφαρμογής υπάγονται στις αρμοδιότητες των κρατών μελών. Πέραν τούτου, το έργο της Κορώνειας βασίζεται σε διεξοδικό ρυθμιστικό σχέδιο, το οποίο εξασφαλίζει συνολική προσέγγιση του πολυδιάστατου αυτού περιβαλλοντικού έργου.

 


 

 

Read 992 times Last modified on Παρασκευή, 13 Νοεμβρίου 2009 15:30