Print this page
Δευτέρα, 26 Οκτωβρίου 2009 14:07

Στο Ευρωκοινοβούλιο η σύλληψη Παρσάνογλου

Written by
Rate this item
(0 votes)

 O ευρωβουλευτής των  Οικολόγων Πράσινων, Μιχάλης Τρεμόπουλος,  κατέθεσε ερώτηση  στο ευρωκοινοβούλιο  σχετικά με την  υπόθεση Παρσάνογλου.

Ο Δημήτρης Παρσάνογλου είναι καθηγητής κοινωνιολογίας, ερευνητής για θέματα μετανάστευσης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και παράλληλα συνεργάτης του Κέντρου Πληροφόρησης και Τεκμηρίωσης για το Ρατσισμό, την Οικολογία, την Ειρήνη και τη Μη Βία «Αντιγόνη» όπως και του ευρωπαϊκού Οργανισμού Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Το βράδυ του Σαββάτου, 17 Οκτωβρίου, περαστικός από την πλατεία Ομονοίας, επενέβη μόλις αντελήφθη δύο ένστολους αστυνομικούς να ξυλοκοπούν μετανάστη αφρικανικής καταγωγής και να τον ρίχνουν στο έδαφος. Το αποτέλεσμα ήταν να συλληφθεί κι ο ίδιος για εξύβριση και αντίσταση κατά της αρχής.
Η περιπέτειά του συνεχίστηκε στο Αστυνομικό Τμήμα της οδού Καλλιδρομίου όπου «φιλοξενήθηκε» το Σαββατοκύριακο μαζί με τον άτυχο μετανάστη, για να οδηγηθεί με τη διαδικασία του αυτόφωρου στα δικαστήρια της Ευελπίδων, το πρωί της Δευτέρας, 19/10. Τελικά, δόθηκε αναβολή της δίκης για τις 29 Οκτωβρίου.
«Τα ανθρώπινα δικαιώματα αποτελούν θεμελιώδη άξονα της πολιτικής των Οικολόγων Πράσινων. Είμαστε ενεργά στο πλευρό κάθε πολίτη, Έλληνα είτε αλλοδαπού, που υφίσταται κρατική βία και θα καταγγέλλουμε κάθε αδικοπραγία και υπέρβαση εξουσίας εκ μέρους της Πολιτείας και των εντεταλμένων οργάνων της», δήλωσε ο Μιχ. Τρεμόπουλος που συμπλήρωσε: «Μηδενική ανοχή στην αυθαίρετη αστυνομική βία και καταστολή, αυτό είναι το μήνυμά μας προς τους πολίτες της χώρας μας αλλά και προς την καινούργια κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη».
Στη δίκη του Δημήτρη Παρσάνογλου θα παραστούν  στελέχη των Οικολόγων Πράσινων που καλούν κάθε προοδευτικό, δημοκρατικό  πολίτη να καταδικάσει απερίφραστα την αστυνομική βία και να μην μένει αδιάφορος όποτε γίνεται μάρτυράς της, ακολουθώντας το λαμπρό παράδειγμα του συμπολίτη μας Δημήτρη Παρσάνογλου.
 
 
Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:  

 

 
Θέμα: Ρατσιστική συμπεριφορά από την Ελληνική Αστυνομία
 
Κείμενο:
Το Σάββατο, 17/10/2009, στις 19:30, στην πλατεία Ομονοίας στο κέντρο της Αθήνας, δύο ένστολοι αστυνομικοί συνέλαβαν -νόμιμο- μετανάστη  αφρικανικής καταγωγής, τον χτύπησαν και τον έριξαν καταγής. Ο Δημήτρης Παρσάνογλου, Έλληνας πολίτης και στέλεχος οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα, που περνούσε τυχαία από το σημείο, παρενέβη και επιτίμησε τους αστυνομικούς ζητώντας τους να σταματήσουν να χτυπούν τον ατυχή μετανάστη. Αποτέλεσμα ήταν να συλληφθεί και ο ίδιος για εξύβριση και αντίσταση κατά της αρχής - αν και ο ίδιος δήλωσε ότι δεν είχε καμιά πρόθεση να προβάλει αντίσταση.
Οι δύο  συλληφθέντες οδηγήθηκαν στο γειτονικό  αστυνομικό τμήμα της οδού Καλλιδρομίου, όπου κρατήθηκαν το Σάββατο το βράδυ. Την Κυριακή οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα υπηρεσίας, ο οποίος αρνήθηκε να τους αποφυλακίσει. Οι δύο άντρες οδηγήθηκαν ξανά στο αστυνομικό τμήμα όπου πέρασαν τη νύχτα ως έγκλειστοι. Τη Δευτέρα, 19/10, στις 12 το μεσημέρι, προσήχθησαν στα δικαστήρια της Ευελπίδων για το αυτόφωρο. Τελικά, η δίκη ανεβλήθη για τις 29 Οκτωβρίου.
Σημειώνεται ότι ο κ. Δημήτρης Παρσάνογλου  που συνελήφθη, είναι καθηγητής  κοινωνιολογίας σε θέματα μετανάστευσης, ερευνητής του Παντείου Πανεπιστημίου της Αθήνας που συμμετέχει στο, συγχρηματοδοτούμενο από το FP7, κοινοτικό ερευνητικό πρόγραμμα για τη  μετανάστευση MIGNET.
Ερωτάται  η Επιτροπή:
Θεωρεί  ότι τέτοια περιστατικά είναι  συμβατά με τις υποχρεώσεις των  χωρών μελών, όπως κατοχυρώνονται και  στη Χάρτα Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ και ιδιαίτερα στο άρθρο 6 - περί προστασίας προσωπικής ελευθερίας και ασφάλειας;

 

Read 831 times Last modified on Παρασκευή, 13 Νοεμβρίου 2009 15:26