Print this page
06 Φεβρουαρίου 2014

Από το κόμμα στην κοινωνία

Εκτός της λίστας των υποψηφίων βουλευτών των Οικολόγων Πράσινων για τις ευρωεκλογές έθεσε τον εαυτό του ο ευρωβουλευτής και περιφερειακός σύμβουλος Νίκος Χρυσόγελος, δηλώνοντας σήμερα την παραίτηση του.

Χωρίς να αποποιείται την ιδεολογία των Πράσινων και δηλώνοντας ότι συνεχίζει να ανήκει στον χώρο της οικολογίας, ο εκ Σίφνου ευρωβουλευτής κάνει την προεκλογική ανατροπή, ενοχλημένος από την κομματική εσωστρέφεια και την ασάφεια του πολιτικού στίγματος του κόμματος του, προσανατολίζεται σε συνεργασίες ευρύτερων ενεργών κοινωνικών δυνάμεων.

Αν και στις εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη των προσώπων που θα συμπεριληφθούν στη λίστα υποψηφίων για τις ευρωεκλογές, ο Νίκος Χρυσόγελος ήρθε δεύτερος σε ψήφους μετά τον Βαγγέλη Πισσία, υπεύθυνο της Πρωτοβουλίας «Ένα καράβι για τη Γάζα».

Η εκπρόσωπος τύπου των Οικολόγων Πράσινων, Μάγκυ Δούση, αρκέστηκε σε έναν λιγόλογο γενικό σχολιασμό για την απόφαση παραίτησης του Νίκου Χρυσόγελου από τη δεύτερη θέση της Ευρωλίστας του κόμματος, λέγοντας πως «Προτεραιότητα των πολιτών δεν είναι τα εσωτερικά προβλήματα των κομμάτων, αλλά το ξεπέρασμα της κρίσης. Οι προτάσεις των Οικολόγων Πράσινων είναι πάντα επίκαιρες και γίνονται όλο και περισσότερο αποδεκτές από την κοινωνία. Αυτό μας δίνει το κουράγιο να συνεχίσουμε ενωμένοι, στο πλευρό των συμπολιτών μας».

Χωρίς ξεκάθαρο πολιτικό στίγμα

Ο ευρωβουλευτής ανακοινώνοντας από το Στρασβούργο την παραίτηση του, αναφέρθηκε στις λύσεις που απαιτούνται έναντι της κρίσης και των καταστροφικών πολιτικών, με τους πολίτες να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες και να συμμετέχουν συνειδητά σε αλλαγές που γίνονται από τα κάτω, σε τοπικό, παραγωγικό και κοινωνικό επίπεδο, χωρίς όμως να εκπροσωπούνται πολιτικά.

Σημειώνει ότι οι Οικολόγοι Πράσινοι θα μπορούσαν να συνεργαστούν με αυτό το δημιουργικό κομμάτι της κοινωνίας και μαζί να διαμορφώσουν ένα εναλλακτικό, κοινωνικά ισορροπημένο, εναλλακτικό σχέδιο διεξόδου από την κρίση, κάτι που ναι μεν κάνουν τα μέλη τους στην περιφέρεια, οι εκλεγμένοι πράσινοι εκπρόσωποι σε περιφερειακά και δημοτικά συμβούλια, καθώς και στο Ευρωκοινοβούλιο, όμως ως κόμμα έχουν παγιδευτεί και αυτοί σε έναν κύκλο εσωστρέφειας λόγω της κυριαρχίας μιας μειοψηφίας που με μικρο-μηχανισμούς, διαδικασίες, πελατειακές σχέσεις και ίντριγκες καταφέρνει και ανατρέπει στην πράξη αποφάσεις της μεγάλης πλειοψηφίας των μελών για αλλαγές και στροφή προ την κοινωνία.

Μιλά για σύγχυση της πολιτικής ταυτότητας του κόμματος του, παρά τις ξεκάθαρες και με μεγάλες πλειοψηφίες αποφάσεις των συνεδρίων, όμως παρατηρήθηκε όξυνση του προβλήματος με τη λίστα των ευρωεκλογών καθώς δεν υπήρχε πολιτική δέσμευση και ένα ξεκάθαρο πολιτικό στίγμα.

Πολιτική απόφαση

Πέραν της δικής του προσωπικής απόφασης παραίτησης, ο Ν. Χρυσόγελος προαναγγέλλει τις παραιτήσεις και άλλων μελών από την λίστα των Οικολόγων Πράσινων.

Διευκρινίζει πως η απόφαση του αυτή ήταν μονόδρομος, πέρα από προσωπική δυσαρέσκεια, σημειώνοντας πως ήταν μία απόφαση δύσκολη, αλλά σαφώς πολιτική.

Εκφράζει την ελπίδα να κυριαρχήσουν αξίες και ήθος στην πολιτική και κοινωνική ζωή της χώρας και αποσαφηνίζει πως ναι μεν η παραμονή του στη λίστα των ευρωβουλευτών και να είναι ξανά ευρωβουλευτής το δεύτερο μισό της θητείας, θα ήταν μια βολική προσωπική επιλογή, όμως αυτό δεν θα ήταν συνεπές με την πολιτική υποχρέωση για αλλαγή της πολιτικής και του τρόπου που ασκείται.

Αναφέρει χαρακτηριστικά πως «Η ευθύνη όλων μας είναι να μην σιωπούμε όταν λόγια και έργα δεν ταυτίζονται, να μην αποδεχόμαστε την κυριαρχία των μηχανισμών και των καιροσκόπων».

Ο ίδιος ξεκαθαρίζει πως δεν πρόκειται να εμπλακεί σε κομματικά σχέδια άλλων πολιτικών χώρων, με τις επιλογές του παραμένουν πράσινες, όμως επισημαίνει πως χρειάζεται μια εναλλακτική πράσινη πολιτική παρέμβαση που θα διαμορφωθεί με τη συμμετοχή ενεργών πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων που θα προωθούν ανατροπές και μεταρρυθμίσεις, λύσεις στα προβλήματα της ανεργίας, της οικονομίας, της κοινωνικής συνοχής, της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, του δημοκρατικού ελλείμματος.

Επιλογή ζωής η Περιφέρεια

Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα, ο Νίκος Χρυσόγελος επανέλαβε πως δεν επρόκειτο για προσωπική διένεξη με το κόμμα των Οικολόγων Πράσινων αλλά για μία συλλογική κίνηση, ενημερώνοντας πως πρόκειται να υπάρξει μία άλλη πολιτική κίνηση με στελέχη του κόμματος, όμως κυρίως «με κόσμο από την κοινωνία των πολιτών».

Απέκλεισε συνεργασίες με άλλα κόμματα και προσχωρήσεις σε υπάρχοντες πολιτικούς συνδυασμούς, καθώς αυτό που επιζητάται είναι «να εκφραστεί κάτι που ήδη υπάρχει στην κοινωνία και είναι δημιουργικό».

Το σχήμα που πρόκειται να δημιουργηθεί δεν θα είναι απλώς ένα μέρος των Οικολόγων Πράσινων, αλλά κάτι πιο ευρύ με συμμετοχή ανθρώπων και επώνυμων αλλά κυρίως «αυτών που δουλεύουν στην κοινωνία».

Ερωτώμενος εάν θα επιλέξει μεταξύ Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και Ευρωβουλής, απάντησε πως και στην Περιφέρεια οι διεργασίες είναι ακόμα σε εξέλιξη, όμως σημείωσε πως θα συνεχίσει να συμμετέχει ενεργά ασχέτως εάν θέσεις υποψηφιότητα ή όχι.

Άλλωστε όπως είπε «για μένα η Περιφέρεια είναι επιλογή ζωής και η εμπειρία από το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο είναι χρήσιμη για την Περιφέρεια σε κάθε περίπτωση είτε είμαι υποψήφιος είτε δεν είμαι».

_____________________________

Η συνέντευξη δόθηκε στην  Τέτα Βαρλάμη και δημοσιεύτηκε στις 5/2/2014 στην εφημερίδα Κοινή Γνώμη της Σύρου