Print this page
24 Δεκεμβρίου 2012

Ν’ αλλάξουμε πια στρατηγική στον τομέα της ενέργειας…

Συνέντευξη στην εφημερίδα "Πρωινός Λόγος Ιωαννίνων". Δημοσιεύθηκε στις 22-23/12/2012. Επιμέλεια Κώστας Αγόρης
 

 

«Η Ελλάδα έχει τεράστιες δυνατότητες (ήλιο, αέρα, γεωθερμία, υπολείμματα καλλιεργειών) και μπορεί να επενδύσει στην εξοικονόμηση ενέργειας», επισημαίνει με έμφαση, μιλώντας στον «Π.Λ.» ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πρασίνων Νίκος Χρυσόγελος. Τι προτείνει; Να επενδύσουμε 1% του ΑΕΠ μας σε «καθαρές» μορφές ενέργειας, πολιτική που θα συμβάλλει στο να δημιουργηθούν πολλές νέες θέσεις εργασίας!

 

Η συνέντευξη

 

-Πολύς λόγος γίνεται τελευταία στην Ελλάδα για τα κοιτάσματα πετρελαίου που διαθέτουμε, την εξόρυξή τους, τα χρήματα που αυτά θα φέρουν στη χώρα μας. Ποια είναι η άποψή σας;

Eίναι πιθανό πως πράγματι υπάρχουν αποθέματα στην Ελλάδα. Βέβαια, θα πρέπει να γίνει μία σοβαρή συζήτηση, γιατί η εξόρυξή τους προϋποθέτει ορισμένες συνειδητές επιλογές, πέρα από την ίδια την έρευνα που γίνεται για την ύπαρξη του πετρελαίου.

 

-Θέλετε να μου το εξηγήσετε λίγο αυτό που λέτε;

Υπάρχει ένας μύθος ο οποίος λέει ότι αυτά τα αποθέματα πετρελαίου, υδρογονανθράκων κ.λ.π. θα μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε τα δημοσιονομικά μας προβλήματα και να έχουμε αρκετά χρήματα ώστε να μην χρειαστεί πια να κάνουμε τίποτε άλλο. Αυτός ο μύθος δεν ισχύει, όπως μας έχει δείξει η ιστορία, γιατί πολλές χώρες που διαθέτουν τεράστια αποθέματα ορυκτού πλούτου δεν έχουνε ευτυχήσει ούτε ευημερούν σήμερα. Το πετρέλαιο δεν φέρνει αυτόματα ευημερία. Ίσα – ίσα, πολλές φορές φέρνει δυστυχία, με την έννοια ότι διάφοροι φορείς ανταγωνίζονται για τον έλεγχο των περιοχών όπου υπάρχουν τα κοιτάσματα. Δείτε τι γίνεται γύρω από περιοχές με πετρέλαιο όπως ο Περσικός Κόλπος, η Αφρική, το Ιράκ. Πόλεμοι, συγκρούσεις, χιλιάδες θύματα και πρόσφυγες…

Το δεύτερο που πρέπει να συζητήσουμε είναι τα αποτελέσματα που θα υπάρξουν για τη χώρα μας απ’ την εξόρυξη του πετρελαίου, αν υποθέσουμε πως θα βρεθούν κοιτάσματα. Αυτά τα αποτελέσματα δεν θα φανούν νωρίτερα από μία δεκαετία. Άρα δεν θα λύσουμε μ’ αυτό τον τρόπο τα προβλήματά μας!

 

-Η θέση των Οικολόγων – Πρασίνων για την χρήση του πετρελαίου ως καύσιμο ποια είναι;

Πρέπει να εφαρμόσουμε μια άλλη στρατηγική που θα οδηγήσει σε απεξάρτηση απ’ τα ορυκτά καύσιμα. Πρέπει να πάρουμε μια συνολική απόφαση για το αν θέλουμε ως χώρα να συμμετάσχουμε στην καταστροφή του πλανήτη μας. Τα μέτρα που πάρθηκαν ως τώρα δεν θα σταματήσουν την άνοδο της θερμοκρασίας στους 2 βαθμούς μόνο. Θα υπάρξει μια τεράστια καταστροφή με κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες. Δεν μπορεί να σχεδιάζουμε πολιτικές για μία δεκαετία μετά, χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη μας αυτά τα στοιχεία.

 

-Να απαγκιστρωθούμε λοιπόν απ’ το πετρέλαιο ως καύσιμο;

Βεβαίως και πρέπει ν’ απαγκιστρωθούμε! Εάν δεν πάρουμε μέτρα, η ζημιά θα είναι τεράστια. Αν επενδύσουμε 1% του ΑΕΠ μπορούμε ν’ αλλάξουμε οικονομικό μοντέλο και να δημιουργήσουμε πολλές νέες θέσεις εργασίας, επανασχεδιάζοντας την παραγωγή και το ενεργειακό μας μοντέλο, ώστε να επενδύσουμε σε νέες δραστηριότητες. Η Ελλάδα, η Πορτογαλία κ.λ.π. είναι χώρες της κρίσης επειδή έχουν εξαρτηθεί πάρα πολύ απ’ το πετρέλαιο. Γι’ αυτό λοιπόν στην δεκαετία που έχουμε μπροστά μας πρέπει ν’ αλλάξουμε το ενεργειακό μας μοντέλο.

 

-Σε τι μορφές ενέργειας πιστεύετε πως μπορούμε να επενδύσουμε;

Η Ελλάδα έχει τεράστιες δυνατότητες (ήλιο, αέρα, γεωθερμία, υπολείμματα καλλιεργειών) και μπορεί να επενδύσει στην εξοικονόμηση ενέργειας. Αυτά τα δέκα χρόνια ώσπου να φτάσουμε στην άντληση πετρελαίου θα έχουμε χάσει την ευκαιρία να μπούμε σε μια ενεργειακή «επανάσταση» που θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας και οικονομική δραστηριότητα, αν φυσικά το κάνουμε με τον κατάλληλο τρόπο.

Πρέπει λοιπόν να αποφασίσουμε αν θα επενδύσουμε τελικά 200 δις σε εναλλακτικά ενεργειακά δίκτυα ή θα δώσουμε 700 δις για πετρέλαιο που θα τα βάλουν εταιρείες, με αποτέλεσμα η χώρα μας να επωφεληθεί ελάχιστα τελικά απ’ τα κοιτάσματά της.

 

 

ΣΕ ΡΑΣΤΕΡ

 

«Αυτά τα δέκα χρόνια ώσπου να φτάσουμε στην άντληση πετρελαίου θα έχουμε χάσει την ευκαιρία να μπούμε σε μια ενεργειακή «επανάσταση» που θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας και οικονομική δραστηριότητα…»