Print this page
19 Ιανουαρίου 2011

Το ευρωομόλογο είναι μέτρο αλληλεγγύης και όχι συμπληρωματικό του μνημονίου

Απαντώντας σήμερα σε ερωτήσεις Ελλήνων δημοσιογράφων στο Στρασβούργο για το θέμα των ευρωομολόγων, ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος δήλωσε:

«Το θέμα των ευρωομολόγων έχει απασχολήσει το ελληνικό πράσινο κίνημα πολύ πριν μιλήσει γι΄ αυτό ο πρωθυπουργός. Είναι ομόφωνη πρόταση του ευρωκοινοβουλίου από τον περασμένο Μάρτιο, με εισήγηση των Πράσινων, για τις χώρες με

πρόβλημα δανεισμού, ΑΝΤΙ για το Μηχανισμό Στήριξης με τις δρακόντειες εγγυήσεις και τα τοκογλυφικά επιτόκια. Σχετική ερώτηση καταθέσαμε οι Οικολόγοι Πράσινοι στο ευρωκοινοβούλιο στις αρχές Απριλίου, όταν οι ηγέτες της ευρωζώνης παραδέχονταν επίσημα ότι τα πριν το Μνημόνιο μέτρα ήταν αρκετά για το 2010. Η υπόθεση αυτή, που δεν έγινε ποτέ γνωστή στην ελληνική κοινή γνώμη, είναι και η χειροπιαστή διάψευση των ισχυρισμών ότι «δεν υπήρχε άλλος δρόμος».

Τώρα προωθούνται εκδοχές ευρωομολόγων μόνο παράλληλα με το Μηχανισμό Στήριξης, για το λεγόμενο υγιές κομμάτι του χρέους, μέχρι το 60% του ΑΕΠ όπως το αποδέχεται το Σύμφωνο Σταθερότητας. Κάθε βήμα κοινής οικονομικής πολιτικής είναι φυσικά ευπρόσδεκτο, καθώς η Ευρώπη δε μπορεί να συνεχίσει άλλο όπως μέχρι τώρα. Δυστυχώς όμως, και οι σημερινές πολιτικές συνεχίζουν να δίνουν την έμφαση στις περικοπές σε μισθούς συντάξεις κτλ, οδηγώντας ολόκληρη την Ευρώπη σε αδιέξοδο. Αν σήμερα υπάρχει κρίση ηγεσίας στην Ευρώπη, είναι γιατί οι κυβερνήσεις και η Κομισιόν δε δείχνουν διατεθειμένες να το αντιληφθούν.

Σε καιρούς κρίσης, το κύριο είναι να επενδύσουμε πανευρωπαϊκά σε προγράμματα που θα υπηρετούν την ταυτόχρονη έξοδο από την οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική κρίση, αυτό που εμείς οι Πράσινοι αποκαλούμε πράσινη στροφή στην οικονομία. Οι Πράσινοι έχουμε προτείνει την έκδοση ευρωομολόγων για τέτοια επενδυτικά προγράμματα βιωσιμότητας, με παράλληλη εξαίρεσή τους από τους περιορισμούς του συμφώνου σταθερότητας. Οι μέχρι τώρα επίσημες ανακοινώσεις δεν έχουν δείξει κατά πόσο μια τέτοια πρόταση περιλαμβάνεται στην ατζέντα».