Print this page
11 Δεκεμβρίου 2013

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ: 21 Νοεμβρίου - 9 Δεκεμβρίου 2013

Το Ενημερωτικό Δελτίο, φίλες και φίλοι, προσφέρει μια συνοπτική ματιά σε όποιον και όποια ενδιαφέρεται να μάθει για όσα σημαντικά γίνονται στο Ευρωκοινοβούλιο αλλά και για το τι έκαναν εκεί οι Οικολόγοι Πράσινοι και ο ευρωβουλευτής Νίκος Χρυσόγελος το διάστημα που πέρασε. Οι συνδέσεις σας παραπέμπουν σε αναλυτικότερα κείμενα και δελτία Τύπου, όπου μπορείτε να βρείτε σημαντικές πληροφορίες για θέματα που σας ενδιαφέρουν.
Περιεχόμενα:
 
Οι συνέπειες της κρίσης στην πρόσβαση στα φάρμακα: H κοινωνία απαιτεί δίκαιες λύσεις
Με την υποστήριξη του ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων Νίκου Χρυσόγελου, των Γιατρών του Κόσμου Ελλάδας, της PRAKSIS, των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, της ΔΕΔΙΔΙΚΑ-Διασωματειακής Επιτροπής Διεκδίκησης Δικαιωμάτων Ασθενών με Καρκίνο, της ΕΚ.ΠΟΙ.ΖΩ, και της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας για τη Δημόσια Υγεία (EPHA), η μη κυβερνητική – μη κερδοσκοπική οργάνωση TransAtlantic Consumer Dialogue (TACD) διοργανώνει διεθνές συνέδριο και σεμινάριο με θέμα: «Οι συνέπειες της κρίσης στην πρόσβαση στα φάρμακα: H κοινωνία απαιτεί δίκαιες λύσεις», που θα διεξαχθεί την Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου 2013 και ώρα 9:00 στο Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα (Αμαλίας 8, Σύνταγμα). Το συνέδριο αποτελεί συνέχεια ημερίδας που διοργανώθηκε στις 31 Μαΐου 2013 στην Αθήνα με θέμα: «Πώς εγγυόμαστε την πρόσβαση στα φάρμακα στην Ελλάδα;».
 
 
 
Απάντηση του Επίτροπου Ρεν στο Νίκο Χρυσόγελο για τη βιωσιμότητα του χρέους
«Την ανάγκη ενεργούς συμμετοχής όλων των σχετικών φορέων στη χάραξη της αναπτυξιακής πολιτικής της χώρας ώστε να εξασφαλιστεί η αποτελεσματική και αποδοτική αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων», επισημαίνει ο Επίτροπος Όλι Ρεν, απαντώντας σε ερώτησή του Νίκου Χρυσόγελου, ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων, για τη βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους και την πιθανότητα επιπλέον χρηματοδότησης ενός ολοκληρωμένου εναλλακτικού σχεδίου για την ανασυγκρότηση της παραγωγικής βάσης της χώρας και τη δημιουργία βιώσιμων θέσεων απασχόλησης. Την ίδια στιγμή ο Επίτροπος συνεχίζει να αγνοεί την πραγματικότητα αναφέροντας ότι «το ελληνικό δημόσιο χρέος το 2021 εκτιμάται να κινείται σε επίπεδα χαμηλότερα του 120%, με την παραδοχή ότι το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής εξακολουθεί να υλοποιείται στο ακέραιο».
 
Οι κυβερνήσεις προωθώντας τη λιτότητα ξέχασαν τα ανθρώπινα δικαιώματα
Το ζήτημα της ανάγκης εξεύρεσης νέας ισορροπίας ανάμεσα στη λιτότητα και το κοινωνικό κράτος στις χώρες που βιώνουν εντονότερα τις επιπτώσεις της δημοσιονομικής κρίσης και των άστοχων πολιτικών προσαρμογής, έθεσε ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, με ερώτησή του προς την Κομισιόν, στις 5 Δεκεμβρίου 2013. «Οι χώρες που αντιμετωπίζουν δημοσιονομικά προβλήματα χρειάζεται να προωθήσουν ουσιαστικές και δίκαιες μεταρρυθμίσεις για την εξυγίανση των δημοσιονομικών τους, δεν δικαιούνται, όμως, στο όνομα της δημοσιονομικής προσαρμογής να καταπατούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και να επιτρέπουν την κατάρρευση των κοινωνικών δομών και υπηρεσιών. Δεν νοείται να μιλάμε για ανάπτυξη αν δεν μπορούμε να εξασφαλίσουμε τα κοινωνικά και οικονομικά δικαιώματα των πολιτών, ιδίως των ευπαθών ομάδων».
 
 
Θα τιμωρούνται οι περιφέρειες και οι πολίτες αν οι κυβερνήσεις αποτυγχάνουν στους δημοσιονομικούς στόχους!
Ο Νίκος Χρυσόγελος αναφερθηκε στις μεθοδεύσεις στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου για να περάσει η λεγόμενη «μακροοικονομική αιρεσιμότητα». Και οι 28 κυβερνήσεις, μεταξύ των οποίων και οι κυβερνήσεις των χωρών της κρίσης, πρέπει να απολογηθούν στους πολίτες για την απαράδεκτη ρύθμιση που θα μας ακολουθεί τα επόμενα 7 χρόνια. Πρόκειται για μία άστοχη προσέγγιση που θα κάνει κακό στην πολιτική, τις περιφέρειες και ιδιαίτερα τους πολίτες», καταγγέλλει ο Νίκος Χρυσόγελος ευρωβουλευτής κι αντιπρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης.
 
Το Συμβούλιο συμφωνεί σε έναν κακό ευρωπαϊκό προϋπολογισμό

Δηλώσεις του Νίκου Χρυσόγελου για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2014-2020

Με την ομόφωνη ψήφιση στις 2 Δεκεμβρίου από το Συμβούλιο (κυβερνήσεις) της Ευρωπαϊκής Ένωσης του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού για την περίοδο 2014-2020, το λεγόμενο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2014-2020 (ΠΔΠ (1), έχουμε μεν έναν προϋπολογισμό, όμως αυτός είναι κακός και δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες για έρευνα, καινοτομία, κοινωνική συνοχή, δημιουργία θέσεων εργασίας, προώθηση της οικολογικής και της κοινωνικής βιωσιμότητας.
 
Οι Πράσινοι παραμένουν σταθεροί στα θέματα αλληλεγγύης. Το Ευρωκοινοβούλιο υπέκυψε στις πιέσεις των κυβερνήσεων
Δήλωση του Νίκου Χρυσόγελου για ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, «μακροοικονομική αιρεσιμότητα» και επιλεκτικές ενισχύσεις για ανέργους: «Χρειαζόμαστε πολιτικές αξιών, ρεαλιστικές, αλλά με όραμα. Οι Πράσινοι αποδεικνύουμε ότι παραμένουμε σταθεροί στα θέματα αλληλεγγύης, η πιο συνεκτική ομάδα, που υπερασπίζεται τα δικαιώματα των κοινωνιών που βιώνουν την κρίση, των ανέργων, όσων βρίσκονται στα όρια της επιβίωσης, των νέων.». Δείτε το βίντεο με δηλώσεις του Νίκου Χρυσόγελου εδώ και εδώ.
 
Πιο πράσινο το Ευρωπαϊκό Ταμείο Συνοχής | Οι Πράσινοι συμμετείχαν ενεργά στη διαμόρφωση των νέων στοιχείων του
Η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου υπερψήφισε την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου τις διατάξεις του Ευρωπαϊκού Ταμείου Συνοχής για την επομένη προγραμματική περίοδο 2014 -2020. Ο Νίκος Χρυσόγελος, υπεύθυνος σε θέματα του Ταμείου Συνοχής για την Ομάδα των Πράσινων και αντιπρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης, δήλωσε σχετικά: «Μετά από μια ουσιαστική διαβούλευση μεταξύ των ευρωβουλευτών και παρά τις προσπάθειες του Συμβουλίου να αποδυναμώσει αρκετές από τις προτάσεις, η Ολομέλεια υπερψήφισε έναν αρκετά καλό Κανονισμό για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Συνοχής. Οι Πράσινοι συνδιαμορφώσαμε τον Κανονισμό και συμμετείχαμε ενεργά στην υπεράσπιση των προτάσεων του Ευρωκοινοβουλίου κατά τον τρίλογο. Τον υπερψηφίσαμε καθώς είναι πιο πράσινος και μπορεί να συμβάλει στην κοινωνική συνοχή, τη μείωση των ανισοτήτων και τη βιωσιμότητα. Αν και υπάρχουν ορισμένες αδυναμίες, το ισοζύγιο είναι σαφώς πολύ πιο θετικό, σε σχέση με το παρελθόν». Δείτε την ομιλία στην Ολομέλεια.
 
Επιπλέον χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο για ανεργία και φτώχεια, αλλά μόνο για Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία
«Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΛΑΟΣ, ακλουθώντας τη γραμμή των πολιτικών τους ομάδων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δεν θεώρησαν απαραίτητο να υπερψηφίσουν τις προτάσεις των Πράσινων για επιπλέον χρηματοδοτική ενίσχυση της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και της Κύπρου για το 2013 από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο. Ενώ στην Ελλάδα η συγκυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ εφαρμόζει σκληρά νεοφιλελεύθερα μέτρα λιτότητας, με δραματικές επιπτώσεις στη κοινωνική πολιτική, την υγεία, το περιβάλλον και την καθημερινή ζωή εκατομμύριων ανθρώπων, στην Ευρώπη δεν διεκδικούν επιπλέον χρήματα για την αντιμετώπιση της ανεργίας και της φτώχειας. Βέβαια δεν έχουν καταφέρει να αξιοποιήσουν ούτε καν αυτά που υπάρχουν ήδη στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο», δήλωσε ο Νίκος Χρυσόγελος σχετικά με την απόφαση της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης και της Ολομέλειας στην συνέχεια του Ευρωκοινοβουλίου για επιπλέον χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο αλλά μόνο για Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία.
 
Μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση της ευρωπαϊκής οικονομίας
Ο Νίκος Χρυσόγελος εισηγητής εκ μέρους των Πράσινων
«Η πολιτική λιτότητας δεν οδηγεί σε έξοδο από την κρίση αλλά σε επιδείνωσή της και αύξηση των ανισοτήτων. Η Ευρώπη πρέπει να στραφεί σε ένα μοντέλο βιώσιμης, οικολογικά και κοινωνικά, οικονομίας, χωρίς κοινωνικό αποκλεισμό, που συνδυάζεται με τη δημιουργία θέσεων εργασίας, τη μείωση των ανισοτήτων, την προστασία του κλίματος και του περιβάλλοντος. Η διασφάλιση της μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης της ευρωπαϊκής οικονομίας παρέχει τη βάση για να καταστεί κάτι τέτοιο δυνατό», δήλωσε ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, εισηγητής εκ μέρους των Πράσινων για την έκθεση "μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση της ευρωπαϊκής οικονομίας", κατά τη σχετική συζήτηση στην Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης, στις 27 Νοεμβρίου 2013. Στις τροπολογίες που κατέθεσε επισημαίνει το σημαντικό ρόλο των συνεταιριστικών τραπεζών. Δείτε το βίντεο της εισήγησης.
 
Αναγκαία η διόρθωση των μακροοικονομικών ανισορροπιών. Τι γίνεται όμως με την πραγματική οικονομία και την κοινωνία;
Ν. Χρυσόγελος: Δείκτες που να περιγράφουν και τις κοινωνικές διαστάσεις
«Είναι σαφές ότι η Τρόικα δεν συνυπολογίζει τους κοινωνικούς δείκτες, δηλαδή δεν λαμβάνει υπόψη της την τεράστια κατάρρευση σε κοινωνικό και παραγωγικό επίπεδο που επιφέρουν οι πολιτικές της», δήλωσε ο Νίκος Χρυσόγελος, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, εισηγητής εκ μέρους των Πράσινων για την έκθεση για την παροχή και την ποιότητα των στατιστικών σχετικά με τη διαδικασία μακροοικονομικών ανισορροπιών.
Δείτε βίντεο με τις τοποθετήσεις του Νίκου Χρυσόγελου εδώ και εδώ.
 
Ευφυή δίκτυα: εργαλείο για την περιφερειακή ανάπτυξη
«Τα ευφυή δίκτυα για την προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) αποτελούν χαρακτηριστική έκφανση ενός διαφορετικού τρόπου αντίληψης και εφαρμογής, σε σχέση με την Τρόικα, μέτρων για την αλλαγή της οικονομίας. Είναι σαφέστατα ευφυέστερο να επενδύουμε στην οικο-καινοτομία και τη βιώσιμη οικονομία, αντί να πληρώνουμε εκ των υστέρων το κόστος της κλιματικής αλλαγής. Έχει, λοιπόν, σημασία τι θεωρεί κανείς κόστος και πως το προσεγγίζει», δήλωσε ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή, στις 27 Νοεμβρίου, για την έκθεση της Πράσινης ευρωβουλευτού Elisabeth Schroedter σχετικά με τις "τοπικές και περιφερειακές συνέπειες της ανάπτυξης ευφυών δικτύων".
 
Βελτίωση της υλοποίησης και εφαρμογής του Ταμείου Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης
«Η αύξηση της συχνότητας και της έντασης των ακραίων καιρικών φαινομένων λόγω της κλιματικής αλλαγής καθιστά αναγκαία την ουσιαστική ενεργοποίηση και υιοθέτηση του νέου Κανονισμού του Ταμείου Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΤΑΕΕ), δεδομένων των σημαντικών επιπτώσεων των φυσικών καταστροφών για τις περιφέρειες. Σημαντική διάσταση του θέματος, που αντίστοιχα ως εισηγητής εκ μέρους των Πράσινων είχα τονίσει στη σχετική έκθεση στην Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, είναι ότι θα πρέπει να προβλέπεται η αποτροπή επανάληψης των ίδιων φαινομένων. Χρειάζεται, δηλαδή, στο σχέδιο για την αποκατάσταση των ζημιών να συμπεριλαμβάνεται και μία έκθεση συμπερασμάτων για τους παράγοντες που συνέβαλαν στην καταστροφή ή την μεγέθυναν , ώστε οι παρεμβάσεις που θα πραγματοποιηθούν να αποτρέψουν την επανάληψη», δήλωσε ο Νίκος Χρυσόγελος, εισηγητής εκ μέρους των Πράσινων αναφορικά με την έκθεση για την τροποποίηση του κανονισμού για το ΤΑΕΕ, κατά τη σχετική συζήτηση στην Επιτροπή στις 28 Νοεμβρίου 2013.
 
Κον Μπεντίτ, Χαρμς, Χρυσόγελος, Παπαγιαννίδης, Φαναράς, Σταθόπουλος, Μπασαντής στο Ευρωκοινοβούλιο για την ελληνική κρίση
Ήταν μια εντελώς διαφορετική συζήτηση από τις μέχρι σήμερα συνηθισμένες κουβέντες η συζήτηση «Η ελληνική πολιτική κρίση – πολιτικά κόμματα και ευρω-σκεπτικισμός», την Τρίτη, 3 Δεκεμβρίου 2013 στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες. Συμμετείχαν εκτός από τον διοργανωτή της συζήτησης Νίκο Χρυσογελο, οι συμπρόεδροι της Ομάδας των Πράσινων, Ρεβέκκα Χαρμς και Ντάνυ Κον Μπεντίτ, και οι Διαμαντής Μπασαντής, διδάσκων στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, διδάκτωρ Επικοινωνίας και δημοσιογράφος, Αντώνης Παπαγιαννίδης, δημοσιογράφος, δικηγόρος, ειδικός σε Ευρωπαϊκά Θέματα, Στράτος Φαναράς, διευθυντής εταιρίας δημοσκοπήσεων "Metron Analysis" και Πάνος Σταθόπουλος, εκλογικός αναλυτής, διδάκτωρ Πολιτικών Επιστημών, μαθηματικός.
 
Στις Βρυξέλλες μουσικό αφιέρωμα στον Καβάφη από την «ΟΜΑΔΑ ΚΑΒΑΦΗ» του Πολιτιστικού Συλλόγου Άνω Σύρου
Εκδήλωση με τίτλο «Κ.Π. ΚΑΒΑΦΗΣ – ΑΠ’ ΈΞΩ ΚΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΑ» διοργάνωσε ο Νίκος Χρυσόγελος και ο πολιτιστικός σύλλογος «Ελληνικός Κύκλος» στις Βρυξέλλες, την Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013.
«Πιστεύουμε ότι μέσα στην πολύμορφη κρίση που περνάει η πατρίδας μας, κρίση κοινωνική, οικονομική, πολιτική, αξιακή και περιβαλλοντική, ο ΚΑΒΑΦΗΣ είναι σήμερα εξίσου επίκαιρος και απαραίτητος όσο ποτέ. Τι θα κάνουμε χωρίς βαρβάρους; Ή μήπως θα επιστρέψουμε στη βαρβαρότητα ως απάντηση στην κρίση; Σε μια εποχή κατάθλιψης, οργής και απαξίωσης, ο πολιτισμός, οι τέχνες, η δημιουργικότητα είναι στοιχεία που μπορούν να συμβάλλουν στην αναγέννηση, την ανασυγκρότηση των κοινωνιών στη βάση αξιών και αλληλεγγύης, εργαλεία ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής και μέσα για την περιφερειακή ανάπτυξη», δήλωσε ο Νίκος Χρυσόγελος.
 
 
Κοινωνική Οικονομία: εργαλείο εξόδου από την κρίση
Τριήμερο συνέδριο με πρωτοβουλία του Νίκου Χρυσόγελου
«Στην Ελλάδα η δημιουργία κοινωνικών και συνεταιριστικών επιχειρήσεων θα μπορούσε να αποτελέσει βασικό εργαλείο εξόδου από την κρίση. Οι καλές πρακτικές σε ευρωπαϊκό, αλλά και παγκόσμιο επίπεδο, αποδεικνύουν ότι η κοινωνική οικονομία δεν είναι ουτοπική και ανέφικτη, αλλά αντιθέτως είναι αποτελεσματική και αποφέρει κοινωνικά, περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη στα άτομα, τις τοπικές κοινωνίες και το γενικό σύνολο» δήλωσε ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων / ομάδα των Πράσινων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο πλαίσιο τριήμερου συνεδρίου για την Κοινωνική Οικονομία και τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις, που διοργάνωσε για δεύτερη συνεχή χρονιά, σε συνεργασία με το Ελληνικό Πράσινο Ινστιτούτο, το Ινστιτούτο Χάινριχ Μπελ και πολλούς ακόμα φορείς, στις 22-24 Νοεμβρίου 2013.
Δείτε τις εισηγήσεις των ομιλιτών. Δείτε φωτογραφίες από τις τριήμερες εκδηλώσεις.
 
Οι Πράσινοι στην Αθήνα για την Ελληνική Προεδρία της ΕE
Νίκος Χρυσόγελος και Ρεβέκκα Χαρμς συναντήθηκαν με ελληνικούς φορείς. Σε συναντήσεις με φορείς και συνέντευξη Τύπου για τα θέματα της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης το πρώτο εξάμηνο 2014 προχώρησαν η Ρεβέκκα Χαρμς, συμπρόεδρος της Ομάδας των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο και ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, την Δευτέρα 25 Νοεμβρίου. Στη συνάντηση συμμετείχε, επίσης, η Βούλα Τσέτση, Γενική Γραμματέας της Ομάδας των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο, και στη συνέντευξη Τύπου ο Μιχάλης Τρεμόπουλος, εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων.
 
“Debate” των υποψηφίων για την Ευρωλίστα των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ
Είμαστε μέρος της λύσης και όχι ανακύκλωση του προβλήματος
Διεξήχθη στις 25 Νοεμβρίου στην Αθήνα το πρώτο debate μεταξύ των υποψηφίων που θα καταρτίσουν την Ευρωλίστα των Οικολόγων Πράσινων, ενόψει των επερχόμενων ευρωεκλογών του Μαΐου, το οποίο διοργάνωσε η Περιφερειακή Οργάνωση Αττικής του κόμματος. Εννέα (από τους είκοσι συνολικά) υποψήφιοι για το ευρωψηφοδέλτιο συστήθηκαν στα μέλη και φίλους των ΟΠ που συγκεντρώθηκαν στον πολυχώρο Impact Hub στην πλατεία Ψυρρή, και με συντονιστή τον δημοσιογράφο Κώστα Αργυρό τοποθετήθηκαν σε θέματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία αλλά και την Ευρωπαϊκή κοινότητα. Στη συνέχεια ακολούθησαν και σε άλλες πόλεις όπως στη Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Πάτρα κ.α.
Δείτε το βίντεο από debate της Αθήνας. Δείτε την παρουσίαση της υποψηφιότητας του Ν. Χρυσόγελου στη Θεσ/νίκη.
 
172 ενεργοί πολίτες υποστηρίζουν την υποψηφιότητα του Νίκου Χρυσόγελου για την ευρωλίστα των Οικολόγων Πράσινων
Ενεργοί πολίτες, πανεπιστημιακοί, εκπρόσωποι φορέων, αυτοδιοικητικοί υποστηρίζουν με κείμενό τους την υποψηφιότητα του Νίκου Χρυσόγελου ως επικεφαλής στη λίστα των Οικολόγων Πράσινων για τις επικείμενες ευρωεκλογές. Η διαδικασία εκλογής βρίισκεται σε εξέλιξη και θα ολοκληρωθεί στις 20 Δεκεμβρίου. Τα περισσότερα μέλη έχουν ψηφίσει είτε με κάλπες είτε ηλεκτρονικά ή με επιστολική ψήφο.
Διαβάστε το σύντομο βιογραφικό. Διαβάστε το πολιτικό σκεπτικό που κατέθεσε για την υποψηφιότητά του.
 
Διαγωνισμός φωτογραφίας μέσων κοινωνικής δικτύωσης
Διαγωνισμό φωτογραφίας που έχει ως στόχο την ενίσχυση της συμμετοχής όσων νιώθουν Πράσινοι ή υποστηρίζουν τις πράσινες αξίες στην ψηφοφορία για την επιλογή των 2 επικεφαλής των Ευρωπαίων Πρασίνων για τις ευρωεκλογές τον Μάιο του 2014 ξεκίνησαν οι ευρωπαίοι Πράσινοι. Το βραβείο είναι η συμμετοχή στη δημόσια συζήτηση που θα γίνει στο Βερολίνο, αρχές 2014.
 
Σεμινάριο νέων Ευρωπαίων Πράσινων στην Αθήνα «It’s YOURope!»
Ευρωπαϊκό Σεμινάριο με τίτλο «It’s YOURope!» διοργάνωσαν στην Αθήνα στις 21-24 Νοεμβρίου η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Νέων Πράσινων (FYEG) και οι Νέοι Πράσινοι, με την υποστήριξη του Νίκου Χρυσόγελου και της Ρεβέκκα Χαρμς, ευρωβουλευτών των Πράσινων και με τη συμμετοχή 30 νέων από όλη την Ευρώπη. Το σεμινάριο εστίασε σε θέματα πολιτικών για τη νεολαία και κινητοποίησης των νέων για τα δικαιώματά τους, με ενότητες «Me, my reality and I», «Europe in our hands», και “It’s our turn now!”, και πραγματοποίηθηκε στο Κέντρο Πληροφόρησης Europe Direct του Δήμου Αθηναίων “Cafe EU-topia”.
 
Η νεολαία συζητά για τα προβλήματά της και προτείνει λύσεις
Ανοικτή δημόσια συζήτηση σχετικά με θέματα πολιτικών για τη νεολαία και κινητοποίησης των νέων για τα δικαιώματά τους συνδιοργάνωσαν η Ομοσπονδία Νέων Ευρωπαίων Πράσινων (FYEG) και οι Νέοι Πράσινοι, με την υποστήριξη της Ομάδας των Πράσινων/EFA στο Ευρωκοινοβούλιο, των Οικολόγων Πράσινων, και του Νίκου Χρυσόγελου, Ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων, στις 23 Νοεμβρίου 2013, στο Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct του Δήμου Αθηναίων.
 
Βιώσιμες γειτονιές την εποχή της κρίσης
Συνάντηση εργασίας πραγματοποιήθηκε στο Οικολογικό Πολιτιστικό Κέντρο στις 17/11/2013 για την προώθηση κοινωνικών παρεμβάσεων στις γειτονιές της Αθήνας την εποχή της κρίσης με πρωτοβουλία των πολιτών για την κοινωνική, παραγωγική, οικολογική, ενεργειακή και πολιτισμική ανασυγκρότησή τους. Εκπαιδευτικοί, γονείς, μέλη οργανώσεων και κινήσεων πόλης, αλλά και εκπρόσωπος του Δήμου Αθηναίων συναντήθηκαν με στόχο την αλληλοενημέρωση και ευαισθητοποίηση, την ανταλλαγή απόψεων, τη διαμόρφωση προτάσεων, και την ανάληψη αποτελεσματικών δράσεων μέσω της δικτύωσης και της συνεργασίας ώστε να γίνουν οι γειτονιές μας βιώσιμες, αλληλέγγυες, ανθρώπινες. Την ανάγκη ανασυγκρότησης της γειτονιάς με πρωτοβουλία των πολιτών αλλά και αξιοποιώντας Ευρωπαϊκούς και τοπικούς πόρους υπογράμμισε ο Νίκος Χρυσόγελος, Ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο.
 
Δεν έχουμε την πολυτέλεια να αγνοούμε την κλιματική αλλαγή!
Οι καταστροφές εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής αυξάνονται σε παγκόσμιο επίπεδο την ίδια στιγμή που απογοητευτικά ήταν, όπως αναμενόταν, τα αποτελέσματα της 19ης Παγκόσμιας Διάσκεψης για το Κλίμα (COP19), στη Βαρσοβία, η οποία ολοκληρώθηκε, την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου.
 
Μηδενική ανοχή στη βία κατά γυναικών
Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο, δήλωσε: «Για τις γυναίκες θύματα της βίας όχι μόνο δεν υπάρχουν κατάλληλες και επαρκείς δομές εξειδικευμένης στήριξης και καταφύγια, αλλά πλέον δεν υπάρχει καν πρόσβαση σε αποτελεσματικό βασικό δημόσιο σύστημα υγείας, λόγω της συνεχιζόμενης υποβάθμισής του από τις ακολουθούμενες ισοπεδωτικές πολιτικές λιτότητας».
 
Οι ξερολιθιες σημαντικες για τη γεωργια, το περιβαλλον και τον πολιτισμο
Τρόπους και ιδέες για την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας μέσα από τη διατήρηση του πολιτιστικού και περιβαλλοντικού τοπίου είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν οι συμμετέχοντες στο περιφερειακό συνέδριο ¨ΕΕ - Κύπρος, Περιβάλλον και Πολιτιστικό Τοπίο¨ που πραγματοποιήθηκε στις 15 Νοεμβρίου στο Κοινοτικό Συμβούλιο του Νέου Χωρίου της Πάφου και το οποίο συνδιοργανώθηκε από το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, το Τμήμα Περιβάλλοντος και τη Διευθύντρια Έργου Διαχειριστικού Σχεδίου του Ακάμα. Με οπτικογραφημένο του μήνυμα ο Ευρωβουλευτής των Πρασίνων Οικολόγων, Νίκος Χρυσόγελος, υπογράμμισε ότι η βελτίωση του περιβάλλοντος και η διατήρηση του οικοσυστήματος μπορούν να συμβαδίσουν με το πολιτιστικό τοπίο υποδεικνύοντας ότι η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική καταπιάνεται με τη δημιουργία οικολογικών ζωνών. Δείτε το βίντεο.
 
 
Σε συναντήσεις με φορείς και συνέντευξη Τύπου για τα θέματα της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης το πρώτο εξάμηνο 2014 προχώρησαν η Ρεβέκκα Χαρμς, συμπρόεδρος της Ομάδας των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο και ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, την Δευτέρα 25 Νοεμβρίου. Στη συνάντηση συμμετείχε, επίσης, η Βούλα Τσέτση, Γενική Γραμματέας της Ομάδας των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο, και στη συνέντευξη Τύπου ο Μιχάλης Τρεμόπουλος, εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων.
 
Αποφάσισε για την Ευρώπη. Επέλεξε τους επικεφαλής των Ευρωπαίων Πράσινων
«Ας αλλάξουμε την Ευρώπη. Ας στείλουμε περισσότερους Πράσινους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο» ήταν το κεντρικό μήνυμα, το οποίο απηύθυναν στους Έλληνες πολίτες οι τέσσερις υποψήφιοι για επικεφαλής των Ευρωπαίων Πράσινων, κατά τη διάρκεια του πρώτου πανευρωπαϊκά debate που έλαβε χώρα την Κυριακή, 24 Νοεμβρίου 2013. Στο πλαίσιο αυτής της καινοτόμας, δημοκρατικής, διαδραστικής και ενδιαφέρουσας διαδικασίας, οι Ρεβέκκα Χαρμς, Ζοζέ Μποβέ και Σκα Κέλλερ παρουσίασαν τις προτάσεις τους και απάντησαν σε ερωτήσεις δημοσιογράφων και πολιτών για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις επικείμενες ευρωεκλογές και τις προτεινόμενες πολιτικές εξόδου από την κρίση.
 
 
Κοινωνική Οικονομία και δημοκρατία στην οικονομία
Άρθρο του Νίκου Χρυσόγελου που δημοσιεύθηκε στο tvxs στις 2/12/2013...
 
Ομιλία Νίκου Χρυσόγλου σε Ημερίδα με θέμα: “Οι Νέοι και Ευρώπη. Η Ευρωπαϊκή απάντηση στο εκρηκτικό πρόβλημα της ανεργίας των νέων”
Την Ημερίδα, που έλαβε χώρα στις 5 Δεκεμβρίου 2013, διοργάνωσαν το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα και η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα...
 
Ομιλία Νίκου Χρυσόγελου στην εκδήλωση για την απονομή του Βραβείου Ζαχάρωφ 2013
Η εκδήλωση έλαβε χώρα στις 6 Δεκεμβρίου 2013 και διοργανώθηκε από το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα...
 
Συνέντευξη του Ζοζέ Μποβέ στην εφημερίδα “Agrenda” για τη νέα ΚΑΠ
 
Συνέντευξη του Νίκου Χρυσόγελου στην εκπομπή “Με άποψη” - Pella TV
 
 
13
ΔΕΚ
Γραφείο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, (Αμαλίας 8, Σύνταγμα), ώρα 9.00 Εκδήλωση για την υγεία και την πρόσβαση στα φάρμακα.
 
14-15
ΔΕΚ
Θεσσαλονίκη Συνάντηση πράσινων αυτοδιοικητικών Συμβούλων.
 
18
ΔΕΚ
Αθήνα Συμμετοχή σε εκδήλωση για την μετανάστευση. Η Asante σε συνεργασία με την Almasar διοργανώνουν εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Μετανάστευσης στο αμφιθέατρο «Αντώνης Τρίτσης» στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, Ακαδημίας 50.
 
10
IAN
Αθήνα Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, ώρα 16:00 - Συμμετοχή σε εκδήλωση “StartingUP: Εκδημοκρατισμός της επιχειρηματικότητας - Η Ευρώπη ενισχύει την απασχόληση των νέων”.
 
11
IAN
Αθήνα Ημερίδα της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΑΛΓΟΛΟΓΙΑΣ με θέμα "ΟΙ ΔΟΜΕΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΕ ΚΑΙΡΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ", Αίθουσα Εκδηλώσεων του Σχολικού Συγκροτήματος «Λεόντειο Λύκειο Πατησίων», Νεϊγύ 17, Άνω Πατήσια.