05 Απριλίου 2020

Κοινή Γερμανο-Ιταλική έκκληση: Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη τώρα! Μόνο μαζί θα βγούμε από την κρίση

 
 
Κοινή Γερμανο-Ιταλική έκκληση: Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη τώρα!
Με πρωτοβουλία Γερμανών πράσινων ευρωβουλευτών που συνυπογράφουν πρώην Ιταλοί πρωθυπουργοί, Γερμανοί πολιτικοί από διάφορους χώρους, οικονομολόγοι κ.ά.
Ανοικτό κάλεσμα για να υπογράψουμε όλοι και όλες με 4 σημεία κλειδιά:
- Ενίσχυση των πρωτοβουλιών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και μια ολοκληρωμένη ασπίδα προστασίας για την Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά
- Πρόσβαση σε προληπτική πιστοληπτική γραμμή στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Διάσωσης (διαθέτει 410 δις αδιάθετα κεφάλαια) για όλες τις χώρες με προϋποθέσεις μόνο ότι θα χρησιμοποιηθούν για τις ανάγκες της υγείας, χωρίς άλλες πρόσθετες προϋποθέσεις (να μην ισχύσουν δηλαδή δημοσιονομική περιορισμοί για αυτές τις δαπάνες που θα αφορούν την υγεία).Με βάση αυτές οι χώρες μπορούν να έχουν πρόσβαση σε πολύ μεγαλύτερα ποσά από την ΕΚΤ
- Αναστήλωση της οικονομίας με την έκδοση Ευρωπαϊκών Ομόλογων Υγείας (European Health Βonds), έχουν προταθεί από επτά Γερμανούς οικονομολόγους 1000 δισεκατομμύρια ευρώ, με σαφή και καθορισμένο κοινό στόχο και με βάση κοινά συμφωνημένες κατευθυντήριες γραμμές. Αυτό θα επέτρεπε την από κοινού επιβάρυνση, με δημοκρατικό τρόπο.
- Στρατηγική εξόδου και μέτρα για να επιστρέψουμε στην κανονική λειτουργία των κοινωνιών και των οικονομιών μας και στην βιώσιμη οικονομία, ενσωματώνοντας μεταξύ άλλων την πράσινη μετάβαση και τον ψηφιακό μετασχηματισμό κι αντλώντας όλα τα διδάγματα από την κρίση.
Υπογράψτε την κοινή έκκληση εδώ: www.weareinthistogether.eu

Κοινή Γερμανο-Ιταλική έκκληση: Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη τώρα!

Είμαστε μάρτυρες μιας κρίσιμης κατάστασης για την Ευρώπη. Η αλληλεγγύη της ευρωπαϊκής κοινότητας δοκιμάζεται. Η κρίση του κοροναϊού δεν ήταν σφάλμα οποιασδήποτε χώρας. Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη είναι απαίτηση των καιρών. Η πανδημία μας επηρεάζει όλους ως Ευρωπαίους από κοινού και γι ‘αυτό πρέπει να την αντιμετωπίσουμε από κοινού. Αντί της ευρωπαϊκής ενότητας, βιώνουμε εθνικές διαιρέσεις μεταξύ των κυβερνήσεων. Η διαίρεση της Ευρώπης είναι η χειρότερη δυνατή απάντηση σε αυτή την κοινή πρόκληση. Η Ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας προωθεί την διαίρεση της Ευρώπης. Εμείς, οι Ιταλοί και οι Γερμανοί, καλούμε τις κυβερνήσεις μας να ξεπεράσουν τα παλιά πρότυπα διαίρεσης στην Ευρώπη. Είμαστε σε αυτό μαζί. Με αυτή τη γερμανο-ιταλική έκκληση θέλουμε να δώσουμε ένα παράδειγμα. Μεταξύ των πρώτων υπογραφόντων είναι ο Mario Monti και ο Enrico Letta (πρώην πρωθυπουργοί της Ιταλίας), ο Hans Eichel (πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας) και ο γνωστός πρώην ευρωβουλευτής Elmar Brok (CDU), καθώς και ένας μακρύς κατάλογος κορυφαίων οικονομολόγων από την Ιταλία και τη Γερμανία. Πολλοί Γερμανοί δεν συμφωνούν με την πορεία της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης και απαιτούν επίσης οικονομική αλληλεγγύη στην Ευρώπη, και μέσω κοινών ομολόγων. Και πολλοί Ιταλοί θέλουν να διατηρήσουμε την Ευρώπη όλοι μαζί και να αντιμετωπίσουν τους λαϊκιστές. Πολλοί εξέχοντες Γερμανοί και Ιταλοί από την πολιτική, τις επιχειρήσεις, την επιστήμη, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό έχουν ήδη συνταχθεί με τα αιτήματά μας.

Παρακαλούμε συναχθείτε και εσείς και υπογράψτε την κοινή Γερμανο-Ιταλική έκκληση εδώ:

 www.weareinthistogether.eu

Απαιτούμε:

Όλα τα θεσμικά όργανα της ΕΕ καθώς και τα κράτη μέλη να συμμετάσχουν επειγόντως σε μια κοινή προσπάθεια με τέσσερις βασικές δράσεις:

1. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έχει θεσπίσει κάποια σημαντικά αρχικά μέτρα. Χρειαζόμαστε μια ολοκληρωμένη ασπίδα οικονομικής προστασίας για την Ευρώπη και την ευρωζώνη.

2. Αυτό δεν είναι μόνο ρόλος για την νομισματική πολιτική της ΕΚΤ αλλά αφορά και δημοκρατικές αποφάσεις στην δημοσιονομική πολιτική. Όλα τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης πρέπει να έχουν αξιόπιστη και μακροπρόθεσμη πρόσβαση στην χρηματοδότηση χαμηλού επιτοκίου που έχει καταστήσει δυνατή η ΕΚΤ. Συνεπώς, υποστηρίζουμε το άμεσο άνοιγμα πιστωτικής γραμμής για την υγεία στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Διάσωσης (ESM), με εστιασμένες προϋποθέσεις ώστε να διασφαλιστεί ότι οι πιστώσεις θα χρησιμοποιούνται για σαφώς καθορισμένες κατηγορίες προγραμμάτων που σχετίζονται με την υγεία, χωρίς άλλες πρόσθετες προϋποθέσεις.

3. Αλλά χρειαζόμαστε επίσης καταμερισμό των βαρών καθώς η κρίση πλήττει όλες τις χώρες ταυτοχρόνως και καμία χώρα δεν βρίσκεται σε αυτή την κρίση λόγω κακών οικονομικών ή δημοσιονομικών επιλογών του παρελθόντος αλλά λόγω μιας τρομερής πανδημίας. Καθώς μπήκαμε μαζί σε αυτήν την κρίση, θα βγούμε μόνο μαζί. Χρειαζόμαστε κατανομή των βαρών γιατί διαφορετικά κάποιες χώρες θα μπορούσαν να κινδυνεύσουν να μην μπορούν να δαπανήσουν αρκετά για σχέδια στον τομέα της υγείας και της ταχείας επανέναρξης των οικονομικών δραστηριοτήτων. Αυτό όχι μόνο θα βλάψει τη χώρα, αλλά θα θέσει σε κίνδυνο ολόκληρη την ευρωπαϊκή εσωτερική αγορά. Ζητάμε λοιπόν την έκδοση Ευρωπαϊκών Ομόλογων Υγείας (European Health Βonds), έχουν προταθεί από επτά Γερμανούς οικονομολόγους 1000 δισεκατομμύρια ευρώ, με σαφή και καθορισμένο κοινό στόχο και με βάση κοινά συμφωνημένες κατευθυντήριες γραμμές. Αυτό θα επέτρεπε την από κοινού επιβάρυνση, με δημοκρατικό τρόπο.

4. Το επείγον είναι επί του παρόντος η καταπολέμηση της πανδημίας του κοροναϊού και των άμεσων συνέπειών της. Ωστόσο, θα πρέπει να αρχίσουμε να προετοιμάζουμε τα απαραίτητα μέτρα για να επιστρέψουμε στην κανονική λειτουργία των κοινωνιών και των οικονομιών μας και στην αειφόρο οικονομική ανάπτυξη, ενσωματώνοντας μεταξύ άλλων την πράσινη μετάβαση και τον ψηφιακό μετασχηματισμό κι αντλώντας όλα τα διδάγματα από την κρίση. Αυτό θα απαιτήσει μια συντονισμένη στρατηγική εξόδου, ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αποκατάστασης και πρωτοφανείς επενδύσεις.

Καλούμε τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και σε διαβούλευση με άλλα θεσμικά όργανα, και ιδιαίτερα την ΕΚΤ, να εργαστούν για ένα σχέδιο δράσης για το σκοπό αυτό.

Αυτή η έκκληση ξεκίνησε από την ευρωβουλευτή Franziska Brantner, τον ευρωβουλευτή Sven Giegold και την ευρωβουλευτή Alexandra Geese.

Οι πρώτες υπογραφές περιλαμβάνουν:

Mario Monti, Enrico Letta, Lorenzo Bini Smaghi, Carolin Emcke, Francesca Melandri, Marcel Fratzscher, Sebastian Dullien, Elmar Brok, Tito Boeri, Michael Hüther, Peter Bofinger, Jens Südekum, Christoph Trebesch, Gabriel Felbermayr, Hans Eichel, René Obermann, Emma Bonino, Ulrike Guérot, Ruprecht Polenz, Jagoda Marinic, Amelie Deuflhard, Matthias Lilienthal, Giuliano Pisapia, Beatrice Weder di Mauro, Leoluca Orlando, Carlo Feltrinelli, Igor Levit, Aleida Assman und Lars Castellucci.

Το πλήρες κείμενο με όλες τις υπογραφές είναι ανοικτό για συνυπογραφή εδώ: www.weareinthistogether.eu

Αναλυτικά το κείμενο έκκληση που μπορεί να υπογράψουν όλοι και όλες;
Last modified on Κυριακή, 05 Απριλίου 2020 22:30