Print this page
28 Νοεμβρίου 2013

Οι Πράσινοι στην Αθήνα για την Ελληνική Προεδρία της ΕE

Νίκος Χρυσόγελος και Ρεβέκκα Χαρμς συναντήθηκαν με ελληνικούς φορείς

   

Σε συναντήσεις με φορείς και συνέντευξη τύπου για τα θέματα της ελληνικής προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης το πρώτο εξάμηνο 2014 προχώρησαν η Ρεβέκκα Χαρμς, συμπρόεδρος της Ομάδας των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο και ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, την Δευτέρα 25 Νοεμβρίου. Στη συνάντηση συμμετείχε, επίσης,η Βούλα Τσέτση, Γενική Γραμματέας της Ομάδας των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο, και  στη συνέντευξη ο Μιχάλης Τρεμόπουλος, εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων.

Ο Νίκος Χρυσόγελος πρότεινε ως βασικές προτεραιότητες για την ελληνική προεδρία:  (α) Ένα πράσινο σχέδιο για την Οικονομία και την Απασχόληση (β) εναλλακτική πρόταση διεξόδου από την κρίση για την Ευρώπη και την Ελλάδα, (γ)ανάδειξη του κοινωνικού πυλώνα της Στρατηγικής “Ευρώπη 2020” και της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, (δ) αναζωογόνηση της ελπίδας για αποτελεσματική προστασία του κλίματος, (ε) Δίκαιη κι αποτελεσματική ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική, (στ) Συμμετοχή των πολιτών στην πολιτική, κοινωνική, οικονομική ενοποίηση της Ευρώπης.  Δείτε αναλυτικά τις προτάσεις:

http://www.chrysogelos.gr/index.php/2012-01-26-17-17-39-594/deltia-typou/item/3494-greek-presidency-green-proposals

Στη συνάντηση εργασίας με φορείς για τα θέματα της ελληνικής προεδρίας συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι των κατοίκων της Χαλκιδικής που αντιδρούν στην εξόρυξη χρυσού, ο Παναγιώτης Πετράκης, Καθηγητής στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο Γιώργος Τσομπάνογλου, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ο Χαράλαμπος Κοντοές, από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, η Μαρία Σαλωμίδη, από το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών,ο Γεράσιμος Αράπης, από την Ελληνική Εταιρία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, ο Βασίλης Σωτηρόπουλος, από τον Συμπαραστάτη του Δημότη, ο Ευάγγελος Κουκιάσας και η Ερμιόνη Φρεζούλη από το Δίκτυο Μεσόγειος SOS, ο Καραγιαννάκης Παναγιώτης, συνδικαλιστής από το Συνδικάτο Μετάλλου και ο Εμμανουήλ Σούρσος από το Σύνδεσμο Φωτοβολταϊκών Ελλάδας.

 

Δηλώσεις σχετικά με την ελληνική προεδρία Συμβουλίου της ΕΕ:

 

«Τα εφαρμοζόμενα μέτρα λιτότητας έχουν αποδειχθεί όχι μόνο αναποτελεσματικά, αλλά και επικίνδυνα, αφού έχουν οδηγήσει στην πλήρη κατάρρευση της κοινωνίας. Προτεραιότητα της Ελληνικής Προεδρίας πρέπει να καταστεί η αντιμετώπιση της ύφεσης και η καταπολέμηση της ανεργίας των νέων. Κάτι τέτοιο είναι δυνατό μόνο μέσα από ένα διαφορετικό σχέδιο διεξόδου από την κρίση που θα ενισχύσει την πράσινη μεταστροφή της οικονομίας, θα στηρίξει την κοινωνική συνοχή και την αλληλεγγύη και θα μεταφέρει πραγματικά, όχι στα λόγια, πόρους για τη δημιουργία θέσεων εργασίας σε κοινωνικά και περιβαλλοντικά σημαντικούς τομείς. Στο πλαίσιο των επισκέψεών μου στην Ελλάδα, έχω συναντηθεί με δεκάδες εκπροσώπους φορέων με πιο πρόσφατες τις συναντήσεις μου με εκπροσώπους επαγγελματικών και περιβαλλοντικών φορέων, με τους εργαζομένους της ΕΡΤ, με εκπροσώπους ελληνικών πανεπιστημίων, με φορείς που εναντιώνονται στην εξόρυξη του χρυσού στη Χαλκιδική. Θα μεταφέρω στη συνάντηση με την ελληνική Κυβέρνηση για τις προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας τα θέματα που συζητήθηκαν», δήλωσε η Ρεβέκκα Χάρμς, συμπρόεδρος της Ομάδας των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο.

 

«Η Ελλάδα της κρίσης, της ανεργίας, της φτώχειας, της πολιτικής και οικολογικής κρίσης αναλαμβάνει την Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το πρώτο εξάμηνο  2014. Η συγκυρία είναι κρίσιμη. Πολλές ευρωπαϊκές κοινωνίες έχουν βυθιστεί στην οικονομική κρίση, εκατομμύρια πολίτες ζουν στα όρια της φτώχειας ή βρίσκονται για πολύ καιρό άνεργοι, η κλιματική αλλαγή χτυπάει πολύ πιο άγρια την πόρτα μας, οι πολίτες αμφισβητούν το πολιτικό σύστημα, η ευρωπαϊκή ιδέα και η δημοκρατία χρειάζονται βαθιά ανανέωση. Είναι η ώρα της κινητοποίησης των δημιουργικών δυνάμεων, αλλιώς καταστροφικές δυνάμεις, λαϊκιστές, νεοναζί, εθνικιστές θα καταστρέψουν την όποια ελπίδα υπάρξει να βγούμε από την κρίση με συνοχή, αλληλεγγύη, ήθος και  αξίες, με μια οικονομία που θα υπηρετεί τις ανάγκες της κοινωνίας και της προστασίας του περιβάλλοντος.

 

Σε αυτή την δύσκολη εποχή, η Ελληνική Προεδρία δεν μπορεί να είναι “businessasusual”. Απαιτεί όραμα, οργάνωση, ενεργοποίηση των πιο δημιουργικών δυνάμεων στην Ευρώπη. Μπορεί να το κάνει αυτό ένα αποτυχημένο πολιτικό σύστημα που οδήγησε τη χώρα στα βράχια και δεν μπορεί καν να διαχειριστεί με στοιχειωδώς ορθολογικό τρόπο την κρίση στη χώρας μας; Πώς θα διαχειριστεί μια τόσο σοβαρή υπόθεση μια κυβέρνηση που δεν μπορεί να συντονίσει καν τη δουλειά μεταξύ των υπουργείων, που φοβάται τον διάλογο, που έχει αποδείξει ότι ΔΕΝ έχει σχέδιο, γνώση, όραμα, κοινωνική ευαισθησία; Το θέμα της ελληνικής προεδρίας πρέπει, λοιπόν, να κινητοποιήσει κατά βάση τις δημιουργικές δυνάμεις της κοινωνίας μια και η προσοχή όλης της Ευρώπης θα έχει στραφεί για 6 μήνες στην Ελλάδα»,δήλωσε ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

 

Ο Μιχάλης Τρεμόπουλος, εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων και πρώην ευρωβουλευτής, δήλωσε: «Η ελληνική κυβέρνηση ενόψει της Προεδρίας θα έπρεπε να δώσει το λόγο στους πολίτες και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και να αναπτύξει ένα τέτοιο σχέδιο με το οποίο θα μπορούσαμε να βγούμε από την κρίση. Αλλά η κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να το κάνει αυτό όχι σε 6 μήνες αλλά ούτε σε 6 χρόνια, ούτε σε 6 αιώνες. Γι' αυτό χρειάζεται αλλαγή σε ελληνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο».

 

Last modified on Τρίτη, 10 Δεκεμβρίου 2013 16:44