Print this page
15 Ιουλίου 2013

Ψήφισμα για την Αίγυπτο

Kάλεσμα για μια ειρηνευτική διάσκεψη του ΟΗΕ ώστε η Αίγυπτος να αποτρέψει την αιματοχυσία και να εγγυηθεί μια συνολική διαδικασία μετάβασης

Οι Πράσινοι προτείνουν αυτή η διαδικασία να είναι χωρίς αποκλεισμούς, στηριζόμενη σε μια ευρεία συναίνεση από όλες τις ομάδες που υπάρχουν ενώ θα πρέπει να εγγυηθεί την ειρηνική επίλυση της σημερινής κρίσης μέσω μιας συναινετικής και δημοκρατικής λύση. Το ψήφισμα των πράσινων συνυπέγραφε και ο Νίκος Χρυσόγελος.

 

«Είμαι βαθιά ανήσυχος για τις τρέχουσες εξελίξεις και την αυξανόμενη βία στην Αίγυπτο και πιστεύω ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να κάνει περισσότερα από το να στέκεται και να παρακολουθεί άβουλη τις εξελίξεις. Η ΕΕ και οι ΗΠΑ πρέπει να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα προς τον αιγυπτιακό στρατό ότι δεν θα το υποστηρίξει μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα. Παράλληλα, η ΕΕ και οι ΗΠΑ πρέπει να προτρέψει τον Πρόεδρο Morsiγια εξεύρεση μιας ειρηνικής λύσης στην κρίση ζητώντας παράλληλα πρόωρες εκλογές, διαφορετικά θα σταματήσει κάθε οικονομική υποστήριξη. Επιπλέον, η ΕΕ θα πρέπει να ζητήσει από τον ΟΗΕ να στείλει μια αποστολή διαμεσολάβησης στην Αίγυπτο προκειμένου να μεσολαβήσει για την ειρηνική μετάβαση ώστε να αποφευχθεί περαιτέρω αιματοχυσία.

 

Αυτή η διαδικασία πρέπει να είναι χωρίς αποκλεισμούς, στηριζόμενη σε μια ευρεία συναίνεση από όλες τις ομάδες που υπάρχουν ενώ θα πρέπει να εγγυηθεί την ειρηνική επίλυση της σημερινής κρίσης μέσω μιας συναινετικής και δημοκρατικής λύσης. Οι προσπάθειες αυτές πρέπει να είναι στην ίδια γραμμή με την επανεκκίνηση του συμφώνου Συνεργασίας Deauvilleμε τις αραβικές χώρες καλώντας μιας ευρείας βάσης αιγυπτιακή αντιπροσωπείας να συναντηθεί με τους χορηγούς με στόχο τον καθορισμό ενός συγκεκριμένου σχεδίου για μια πιο συμμετοχική και δημοκρατική διαδικασία μέσω της οποίας η Αίγυπτος θα μπορέσει να οικοδομήσει μια πιο περιεκτική, δημοκρατική και ευημερούσα κατάσταση για το μέλλον. "

Last modified on Τρίτη, 16 Ιουλίου 2013 20:14