Print this page
31 Μαρτίου 2013

Η φορολόγιση των αποταμιεύσεων του κυπριακού λαού είναι πράξη ανεύθυνη με κίδυνο να καταστρέψει την εμπιστοσύνη των πολιτών στην ΕΕ.

 

Αυτή η εφάπαξ φόρολογία των νόμιμων αποταμιεύσεων είναι μια εξωφρενική επίθεση. Η επιμονή σε μια λανθασμένη προσέγγιση για την κρίση από την πλειοψηφία των συντηρητικών κυβερνήσεων της ΕΕ διακινδυνεύει να καταστρέψει την εμπιστοσύνη των πολιτών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
 
Βρυξέλλες – Οι Ευρωπαίοι Πράσινοι (European Green Party – EGP)  είναι υπέρ της αλληλεγγύης μεσω της χορήγησης της Κύπρου ενός σχεδίου διάσωσης, και της ταυτόχρονης υποστήριξης των μέτρων που έχουν σχεδιαστεί για τη μείωση του υπερτροφικού τραπεζικού τομέα της Κύπρου, την αύξηση του εταιρικού φόρου και τα μέτρα κατά του ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

«Οι προτάσεις του Eurogroup δεν είναι ένας ευφυής τρόπος αντιμετώπισης των προβλημάτων της οικονομίας της Κύπρου, και απέχει πολύ από το χαρακτηριστεί ως ένας πολύ έξυπνος τρόπος μεταχείρησης των Κυπρίων», δήλωσε το μέλος του Συμβουλίου των Ευρωπαίων Πράσινων Steve Emmott. «Στεκόμαστε σταθερά στο πλευρό του κυπριακού λαού και συμμεριζόμαστε τις ανησυχίες των Κυπρίων Οικολόγων Περιβαλλοντιστών: Αυτά τα μέτρα δεν εγγυώνται τη σωτηρία της οικονομίας της Κύπρου».
 
"Ενώ είναι σαφές ότι ένα σχέδιο διάσωσης είναι απαραίτητο για την προστασία από ενδεχόμενη πτώχευση της Κύπρου, ο φόρος επί των τραπεζικών καταθέσεων θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει την πλήρη δομή του τραπεζικού συστήματος της χώρας, και είναι μια επιθετική κίνηση από το Eurogroup για τον πληθυσμό της Κύπρου», σχολίασε η Monica Frassoni, συμπρόεδρος των Ευρωπαίων Πράσινων (EGP). «Κάποιο είδος φόρου πρέπει να επιβληθεί στο τραπεζικό σύστημα - ακόμη και πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης το έχει αναγνωρίσει αυτό. Το τεράστιο ποσό των διερχόμενων ρωσικών κεφαλαίων αποδεικνύει ότι είναι
διογκωμένο και μη βιώσιμο. Αυτή η εφάπαξ φορολογία επί των νόμιμων αποταμιεύσεων είναι μια εξωφρενική επίθεση. Οι αποταμιευτές στην ΕΕ γνωρίζουν πως οι καταθέσεις τους μέχρι € 100.000 είναι ασφαλείς, ανεξάρτητα πόσο ανασφαλής είναι η τράπεζα τους. Η διατήρηση μιας λανθασμένης προσέγγισης για την κρίση από την πλειοψηφία των συντηρητικών κυβερνήσεων της ΕΕ ενέχει τον κίνδυνο να καταστρέψει την εμπιστοσύνη των πολιτών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
 
"Σκληρές αποφάσεις πρέπει να παρθούν, αν θέλετε να επιδιορθώσουν τα δημόσια οικονομικά τους και να αποκρούσουν μια πτώχευση. Οι Πράσινοι έχουν από καιρό υποστηρίξει τον φόρο χρηματοπιστωτικών συναλλαγών (ΦΧΣ), ως έναν τρόπο για να αποφέρουν έσοδα από τον χρηματοπιστωτικό τομέα. Θα το επικροτήσουμε αν η Κύπρος θα ενταχθεί στην διαδικασία ενισχυμένης συνεργασίας για την εισαγωγή ενός ΦΧΣ."
 
Το Πράσινο Κόμμα της Κύπρου έχει εκδώσει επίσης μια δήλωση που μπορείτε να τη δείτε εδώ.