10 Νοεμβρίου 2012

Μεγάλο ενδιαφέρον για τους Πράσινους αλλά και των θέσεων των Πράσινων για την Ελλάδα


Συνάντηση με εκπροσώπους της κυβέρνησης

 

Η επίσκεψη των Ευρωπαίων Πράσινων στην Αθήνα ξεκίνησε την Πέμπτη 8 Νοεμβρίου με συναντήσεις αντιπροσωπείας των Πράσινων με εκπροσώπους της κυβέρνησης και των κομμάτων που την στηρίζουν, ώστε να ενημερωθούν για την πορεία και τα προβλήματα εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος αλλά και τις θέσεις της κυβέρνησης σε διάφορους τομείς. Στην αντιπροσωπεία των Πράσινων συμμετείχαν ο Ντάνυ Κον Μπεντίτ και η Ρεμπέκκα Χαρμς,, συμπρόεδροι της Ομάδας των Πράσινων, ο Ρέινχαρντ Μπουτικόφερ (πράσινος ευρωβουλευτής αλλά και τώρα νέος συμπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος), ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων και η Βούλα Τσέτση, Γενική Γραμματέας των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο. Η αντιπροσωπεία των πράσινων είχε διαδοχικές συναντήσεις στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τα στελέχη της κυβέρνησης, Κωστή Χατζηδάκη (Υπ. Ανάπτυξης), Ευάγγελο Λιβιεράτο (ΥΠΕΚΑ), Δημήτρη Κούρκουλο (Υφυπουργό Εξωτερικών), ενώ στο ελληνικό κοινοβούλιο με τους αρχηγούς των κομμάτων που συμμετέχουν στο κυβερνητικό σχήμα, Ευάγγελο Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη.

  

“Ένας εναλλακτικός Πράσινος Δρόμος”

Το Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος άνοιξε την Παρασκευή 9 Νοεμβρίου, με συζήτηση της ολομέλειας για τον εναλλακτικό, Πράσινο δρόμο, διεξόδου από την κρίση. Τη συζήτηση συντόνισε η Ρεμπέκα Χαρμς, ευρωβουλευτής και συμπρόεδρος των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο. Συμμετείχαν με παρεμβάσεις τους ο Ντάνυ Κον Μπεντίτ συμπρόεδρος των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο, ο Νίκος Χρυσόγελος ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, η Μόνικα Φρασόνι, συμπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος και ο Ζαν-Μαρκ Νολέτ,αντιπρόεδρος στην κυβέρνηση της Βαλλονίας/ Βέλγιο και υπουργός των πράσινων σε θέματα βιώσιμης ανάπτυξης, ενέργειας, δημόσιας διοίκησης και έρευνας.

Η Ρεμπέκα Χάρμς πληροφόρησε την ολομέλεια για τις επαφές που είχαν με τους Έλληνες πολιτικούς αρχηγούς την προηγούμενη μέρα. Μίλησαν με ανησυχία για τη γενικευμένη αίσθηση ότι η χώρα ζει μία περίοδο που μπορεί να παραλληλιστεί με όσα συνέβησαν στη διάρκεια της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης. Η συμπρόεδρος των Πρασίνων μίλησε για τους σκοτεινούς καιρούς που συνεπάγεται η κρίση και την άνοδο της ακροδεξιάς, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη αλλαγής της πολιτικής λιτότητας ώστε η Ελλάδα να βρει ξανά το δρόμο της.

Ο Ντάνυ Κον Μπεντίτ επισήμανε ότι η Ευρώπη καλείται να βρει ισορροπία μεταξύ της αλληλεγγύης και της ευθύνης. Ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να εγκαταλείψει την αντιπαραγωγική πολιτική λιτότητας, αλλά και από την ελληνική πλευρά να αναγνωρίσει τις δικές της ευθύνες για τη δημιουργία του πελατειακού κράτους. Έκανε επίσης ειδική αναφορά στις ενέργειες στις οποίες έχουν προβεί οι Πράσινοι προκειμένου η ΕΕ να ξεκινήσει συνολικές διαπραγματεύσεις με χώρες όπως η Ελβετία για να υπάρχει διαφάνεια στο τραπεζικό σύστημα και να αντιμετωπιστεί η φοροαποφυγή, η φοροαπάτη και να καταργηθούν οι φορολογικοί παράδεισοι. Στόχος είναι να παρασχεθούν στοιχεία για τους καταθέτες μεγάλων χρηματικών ποσών τα οποία ενδεχομένως αποτελούν έσοδα από φοροδιαφυγή.

Ο Νίκος Χρυσόγελος τόνισε την ανάγκη διαμόρφωσης ενός πολιτικού χώρου με δημιουργικές Πράσινες προτάσεις για την αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης, ένας χώρος που θα ανασυγκροτήσει το πολιτικό σύστημα κινητοποιώντας δημιουργικές δυνάμεις. «Η αντίθεση στο παλιό πολιτικό σύστημα δεν μπορεί να είναι ο λαϊκισμός, ο ρατσισμός, και οι νεοναζί. Πρέπει να εκφραστεί από νέες δυνάμεις με δημιουργικές Πράσινες ιδέες. Έχουμε ευθύνη να είμαστε στο κέντρο των εξελίξεων και να αντιπροτείνουμε μία νέα στρατηγική», είπε χαρακτηριστικά.

«Δεν υπάρχουν μεταρρυθμίσεις χωρίς τη συμμετοχή της κοινωνίας, ούτε μπορεί μία χώρα να αλλάξει ενόσω τιμωρείται. Εφόσον θέλουμε πραγματικά να αλλάξουμε, πρέπει να βοηθήσουμε τους Έλληνες πολίτες να αντιληφθούν τα αδιέξοδα και να συμμετάσχουν με δημοκρατικό τρόπο στις μεταρρυθμίσεις».

Ο Νίκος Χρυσόγελος πρότεινε συγκεκριμένες, άμεσες δράσεις αντιμετώπισης της κρίσης: Πρώτον, να προσαρμοστούν οι όροι του μνημονίου στις ευρωπαϊκές αξίες, δεύτερον να υποστηριχθούν οι δομές κοινωνικής αλληλεγγύης, όχι στη λογική της φιλανθρωπίας, αλλά με την ενίσχυση των κοινωνικών δικαιωμάτων και της συμμετοχής των πολιτών. Τρίτον, να κατευθυνθούν κονδύλια στην πραγματική οικονομία με στόχο τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Σχετικά με την εξεύρεση πόρων, ο Νίκος Χρυσόγελος πρότεινε την αξιοποίηση των αδιάθετων πόρων από το ΕΣΠΑ με ιεράρχηση προτεραιοτήτων και ανακατεύθυνση μέρους της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης αφενός προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, την κοινωνική οικονομία και τη δημιουργία θέσεων εργασίας (πχ με ένα ποσό της τάξης των 5 δις) και αφετέρου για την κοινωνική συνοχή, με τη στήριξη θεσμών κοινωνικής αλληλεγγύης, όπως κοινωνικά παντοπωλεία, κοινωνικά ιατρεία, προγράμματα αλληλοβοήθειας κα (για παράδειγμα με ένα ποσό της τάξης των 2-3 δις).Επισήμανε ότι είναι θέμα κοινωνικής δικαιοσύνης και δίκαιης κατανομής των βαρών η πάταξη της φοροδιαφυγής και ο έλεγχος των καταθέσεων ελλήνων πολιτών σε ευρωπαϊκές τράπεζες κάτι που θα μπορούσε να αποφέρει έσοδα ύψους 45 δις στην ελληνική οικονομία.

 

 

Last modified on Τετάρτη, 21 Νοεμβρίου 2012 01:26