Print this page
27 Μαρτίου 2012

Η Πράσινη Τρόικα στην Αθήνα: Οι συμπρόεδροι των Πρασίνων και η Γενική Γραμματέας των Πρασίνων ταξιδεύουν στην Ελλάδα για να συζητήσουν για την Πράσινη διέξοδο από την κρίση

 

Από την αρχή της οικονομικής κρίσης και της κρίσης της Ευρωζώνης, οι Πράσινοι έχουν συστηματικά ασκήσει κριτική στη μονόπλευρη πολιτική λιτότητας που προωθείτε από κεντροδεξιές κυβερνήσεις της Ευρώπης. Σε αυτό το πλαίσιο και μετά το Δεύτερο Πακέτο Διάσωσης της Ελλάδας στο τέλος του προηγούμενου μήνα, οι 2 συμπρόεδροι των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο, Ρεμπέκκα Χάρμς και Ντάνυ Κον Μπεντίτ ταξίδεψαν στην Ελλάδα μαζί με τον Έλληνα ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων, Νίκο Χρυσόγελο και τη Γενική Γραμματέα των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο Βούλα Τσέτση. Την Τρίτη 27 Μαρτίου το γκρουπ των 4 είχε μια σειρά από υψηλού επιπέδου συναντήσεις στην Αθήνα με στόχο να συζητήσει τις τελευταίες εξελίξεις της κατάστασης στην Ελλάδα και να αναζητήσει εναλλακτικές λύσεις.   
 
Εκτός από τις συναντήσεις με 30 εκπροσώπους των Οικολόγων Πράσινων, οικονομικών και κοινωνικών φορέων, σωματεία εργαζομένων, μικρομεσαίων επιχειρήσεων, Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων όπου τα θέματα κοινωνικής συνοχής και δημιουργίας θέσεων εργασίας συζητήθηκαν διεξοδικά, η αντιπροσωπεία των Ευρωπαίων Πρασίνων είχε δημιουργικές συζητήσεις με τον Έλληνα Πρωθυπουργό κ. Λουκά Παπαδήμο, τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Σταύρο Δήμα και το Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, κ. Γιώργο Προβόπουλο. 
 
Η Πράσινη αντιπροσωπεία συζήτησε με τον κ. Προβόπουλο την έλλειψη εμπιστοσύνης που βρίσκεται στην καρδιά της Ελληνικής κρίσης. Το 2008, ο Κ. Προβόπουλος είπε ότι ήταν ένας από τους πρώτους που προειδοποίησαν για το επεχόμενο οικονομικό «τσουνάμι». Εξήγησε ότι μεταξύ 2000 και 2008, η Ελλάδα έχασε 30% της ανταγωνιστικότητάς της, αλλά αυτή του η προειδοποίηση συνάντησε κουφά αυτιά πολιτικών. Για τον Ντάνυ Κον Μπεντίτ ήταν ξεκάθαρο, ότι οι επενδυτές εμπιστεύονται την ΕΕ περισσότερο από την Ελληνική κυβέρνηση. Πρότεινε τη δημιουργία μιας δομής στην ΕΕ για να βοηθήσει στην κατανομή αχρησιμοποίητων ευρωπαϊκών κονδυλίων που αυτή τη στιγμή παραμένουν αδρανή λόγω διοικητικών δυσκαμψιών, προβλημάτων ρευστότητας του τραπεζικού τομέα και έλλειψης εμπιστοσύνης. Ο Κον Μπεντίτ υπογράμμισε ότι υπάρχει τόσο Ελληνική όσο και Ευρωπαϊκή ευθύνη στο πρόβλημα και ότι τώρα είναι η στιγμή οι δύο πλευρές να συζητήσουν και να ακούσουν η μία την άλλη.  
 
Δημιουργώντας ακόμα περισσότερες δυσκολίες, αυτή η έλλειψη εμπιστοσύνης των επενδυτών, υπάρχει και στους πολίτες. Στη συνάντηση, ο κ. Προβόπουλος εξήγησε πως οι ελληνικές τράπεζες έχασαν 70 δις ευρώ σε καταθέσεις από τη στιγμή που άρχισαν να διαδίδονται φήμες για έξοδο της χώρας από τη ζώνη του ευρώ. 20 δις ευρώ από αυτά τα χρήματα μεταφέρθηκαν στο εξωτερικό, ενώ εκτιμάται ότι 20-25 δις βρίσκονται κρυμμένα κάτω από τα στρώματα των πολιτών. Αυτή η δραματική μείωση της ρευστότητας επιδείνωσε με τη σειρά της τις πιέσεις που δέχονταν οι Ελληνικές επιχειρήσεις εξαιτίας της ύφεσης. Ενέσεις ρευστότητας μπορεί να έγιναν, αλλά αυτά τα χρήματα δεν κατόρθωσαν να φτάσουν στην πραγματική οικονομία.
 
Στην πρωϊνή συνέντευξη Τύπου η συμπρόεδρος των Πρασίνων Ρεμπέκκα Χαρμς έδωσε συγκεκριμένα παραδείγματα ευρωπαϊκών πόρων διαθέσιμων αυτή τη στιγμή στις Βρυξέλλες που όμως δεν απορροφώνται. Αντι-υφεσιακά μέτρα και ένα αποκαλούμενο σχέδιο Μάρσαλ για την Ελλάδα προφανώς χρειάζονται, αλλά ως τώρα ελάχιστα έχουν γίνει προς αυτή την κατεύθυνση. Η Χάρμς είπε ότι αντίθετα με τη μέχρι πρότεινος κρατούσα άποψη ότι το πρόβλημα βρίσκεται στο ποσοστό συγχρηματοδότησης από την πλευρά της Ελλάδας (το οποίο μειώθηκε στο 5%), το πραγματικό πρόβλημα ήταν η ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών.
 
Η κ. Χάρμς μίλησε σχετικά με το τεράστιο δυναμικό επενδύσεων της Ελλάδας στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας καθώς και στον τομέα της Εξοικονόμησης Ενέργειας. Αυτού του είδους οι επενδύσεις, εξήγησε, θα έχουν προστιθέμενη αξία γιατί θα μειώσουν τα τεράστια ποσά που δαπανά η χώρα για να εισάγει πετρέλαιο και φυσικό αέριο, ενώ θα δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας στον κτηριακό τομέα και όχι μόνο. Οι ευκαιρίες είναι εκεί από τη στιγμή που καταστεί δυνατό να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών.
 
Ο Έλληνας ευρωβουλευτής των Οικλόγων Πράσινων Νίκος Χρυσόγελος είχε προηγουμένως γράψει ένα αναλυτικό άρθρο για τα αίτια της Ελληνικής κρίσης και την Πράσινη Πρόταση διεξόδου από την κρίση. Επανέλαβε την έκκλησή του για βαθιές τομές στο πολιτικό, οικονομικό και φορολογικό σύστημα. Μια νέα πολιτική που πραγματικά δρα με στόχο το δημόσιο συμφέρον σε συνδυασμό με μια δίκαιη και αποτελεσματική δημόσια διοίκηση που υπηρετεί τους πολίτες και όχι τη γραφειοκρατία είναι απαραίτητα για το ξεπέρασμα της κρίσης.   
 
Σύμφωνα με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, που οι Πράσινοι συνάντησαν το απόγευμα, υπάρχουν κάποια θετικά σημάδια με μια σχετική ανάκτηση της χαμένης ανταγωνιστικότητας και τη μείωση του ελλείμματος. Όμως η ανεργία βρίσκεται στο 20% και η Ελλάδα βρίσκεται ήδη στον 5ο χρόνο ύφεσης. Τα μονόπλευρα μέτρα λιτότητας που οι Πράσινοι κατακρίνουν εδώ και πολύ καιρό, η ιδεολογική τύφλωση από νεοφιλελεύθερους Ταλιμπάν, πρέπει να αλλάξει. Στην βραδυνή δημόσια εκδήλωση στο Μουσείο Μπενάκη στην οδό Πειραιώς, η αντιπροσωπεία των Πρασίνων είχε την ευκαιρία να συζητήσει με Έλληνες πολίτες. Υπάρχει Πράσινη Διέξοδος από την κρίση και η ώρα ήρθε για πραγματική αλλαγή. 

 

Last modified on Δευτέρα, 02 Απριλίου 2012 15:33