12 Δεκεμβρίου 2017

Σχέσεις καλής γειτονίας, στη βάση του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας

Σχέσεις καλής γειτονίας, στη βάση του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας

 

Όχι δοσοληψίες με έν

α αυταρχικό και διεφθαρμένο καθεστώς

Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ έχουμε εκφράσει διαχρονικά και σταθερά τις θέσεις μας υπέρ της συνεργασίας μεταξύ γειτόνων, όπως είναι η Ελλάδα και η Τουρκία. Είμαστε όμως σαφείς, η συνεργασία αυτή πρέπει να βασίζεται σε αρχές, όπως είναι οι σχέσεις καλής γειτονίας, ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου. Είμαστε σαφώς εναντίον των εθνικισμών από όπου κι αν προέρχονται και υπέρ της πολύπλευρης συνεργασίας, όχι μόνο μεταξύ κυβερνήσεων αλλά και (κυρίως) μεταξύ των κοινωνίας των πολιτών, των ακαδημαϊκών κι ερευνητικών κέντρων, των κοινωνικών και περιβαλλοντικών οργανώσεων, των κομμάτων, των επιμελητηρίων, της αυτοδιοίκησης και από τις δυο πλευρές του Αιγαίου.

Η επίσκεψη στην Ελλάδα ενός Τούρκου πρωθυπουργού ή προέδρου θα μπορούσε να ήταν μια αυτονόητη πράξη στο πλαίσιο των φυσιολογικών σχέσεων δύο γειτονικών χωρών, ακόμα και με δεδομένες τις διαφορές μεταξύ των δύο χωρών. Όμως, τώρα επρόκειτο για την επίσκεψη στην Ελλάδα του «σουλτάνου» Ερντογάν, που σήμερα απειλεί την δημοκρατία στην Τουρκία, με μαζικές διώξεις και φυλακίσεις πολιτών αναγνωρισμένης δημοκρτικότητας. Με δικαιολογία την απόπειρα πραξικοπήματος – μια πράξη που αμέσως οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ καταδικάσαμε ξεκάθαρα – ο «σουλτάνος» προσπαθεί να κάνει εκκαθαρίσεις όλων όσων δεν αποδέχονται τις βλέψεις του. Το δίλημμα που θέτει είναι ξεκάθαρο: είτε μαζί του είτε στη φυλακή.

Δεν ξέρουμε αν και κατά πόσον ήταν «καλά προετοιμασμένη» από κυβερνητικής πλευράς η επίσκεψη του «σουλτάνου» στην Ελλάδα, κι αν θα μπορούσε να βοηθήσει στην επίλυση διμερών θεμάτων και στην ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών μακροχρόνια, αν και τίποτα δεν πείθει για κάτι τέτοιο. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα αποδειχθεί άλλη μία από τις αστοχίες της ελληνικής κυβέρνησης λόγω ασαφούς στρατηγικής για την επόμενη μέρα και τους στόχους της επίσκεψης. Πάντως, η συγκεκριμένη επίσκεψη ήταν άστοχη από άποψη συγκυρίας και συμβολισμού, όταν όλη η Ευρώπη παρακολουθεί με αποτροπιασμό τις ενέργειες του Ερντογάν. Η Ελλάδα για άλλη μια φορά, με πρωτοβουλία της κυβέρνησης, έδειξε να αδιαφορεί για τα θέματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο πλαίσιο των διεθνών σχέσεων της χώρας. Δεν μπορεί να είναι δικαιολογία το ότι είμαστε «μικρή χώρα» για τις επιλογές που κάνει η ελληνική κυβέρνηση να αγνοεί τα θέματα της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αναζητώντας κάποια πολιτικά ή οικονομικά ανταλλάγματα (πώληση εξοπλισμού στην Σαουδική Αραβία, μπλοκάρισμα σε ψήφισμα για τα θέματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα, αποχή από την ψηφοφορία στην Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών για την κατάργηση των πυρηνικών όπλων κα).

Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ – στη βάση σταθερών αξιών κι αρχών – είμαστε δίπλα σε όσους κι όσες αγωνίζονται για την δημοκρατία, την ειρήνη, την πολύ-πολιτισμικότητα, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την οικολογία στην Τουρκία. Είμαστε στο πλευρό όσων ζητάνε την απελευθέρωση:

  • των φυλακισμένων βουλευτών αλλά και της ηγεσίας του Κόμματος HDP (Peoples’ Democratic Party), όπως ζητάνεχιλιάδες πανεπιστημιακοί, φορείς, οργανώσεις, βουλευτές. Η δίκη του εκλεγμένου συμπροέδρου του HDP Demirtasξεκίνησε με κατηγορίες που επισείουν ποινή φυλάκισης 400 ετών, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος και το κόμμα HDP επιδιώκουν ειρηνικές λύσεις, ενίσχυση της ισότητας των φύλων, κοινωνική δικαιοσύνη, οικολογικές μεταρρυθμίσεις!

  • Του επιχειρηματία και ακτιβιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και υποστηρικτή της δημοκρατίας και της κοινωνίας των πολιτών OsmanKavala (που έχει και καταγωγή από την Καβάλα), όπως ζητάνε δεκάδες πανεπιστήμια και ιδρύματα

  • Χιλιάδων πολιτών, δημοσιογράφων, πανεπιστημιακών, δημοσίων υπαλλήλων που βρίσκονται σήμερα στις τουρκικές φυλακές ως αποτέλεσμα ενός αυταρχικού καθεστώτος που προσπαθεί να επιβάλει ο «Σουλτάνος».