Print this page
26 Νοεμβρίου 2017

Ανθρωπισμός και πολιτική κοινωνικής ένταξης για τους πρόσφυγες

 

 

Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της για την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στα νησιά με βάση τον λεγόμενο “γεωγραφικό περιορισμό” των αιτούντων άσυλο. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να επικαλείται τη Συμφωνία Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας για την απαράδεκτη αυτή κράτηση ανθρώπων που έχουν διαφύγει από πολέμους, συρράξεις, περιοχές εκμετάλλευσης. Τα κύματα μετακινούμενων πληθυσμών που φτάνουν στα νησιά είναι κυρίως άνθρωποι απελπισμένοι που αναζητούν μια ασφάλεια. Το να παγιδεύονται στον περιορισμένο χώρο του νησιού χωρίς τη θέλησή τους είναι σαφής παραβίαση της Συνθήκης της Γενεύης αλλά και μια πράξη που δημιουργεί επικίνδυνες καταστάσεις τόσο για τους ίδιους τους πρόσφυγες (άνδρες, γυναίκες και ιδιαίτερα παιδιά) αλλά και για τις τοπικές κοινωνίες.

 

Όλα τα όρια έχουν ξεπεραστεί αυτή την περίοδο και ενόψει χειμώνα είναι σαφές ότι η κυβέρνηση θα έχει πλήρως την ευθύνη για ότι συμβεί. To διαπίστωσε εξάλλου – και το μετέφερε στο Ευρωκοινοβούλιο – και η πράσινη ευρωβουλευτής Barbara Lochbihler, αντιπρόεδρος της Υπο-Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που επισκέφθηκε την Αθήνα και την Λέσβο και είχε συναντήσεις με πολλούς φορείς και οργανώσεις ώστε να έχει μια πλήρη εικόνα της κατάστασης. Είχαμε την ευκαιρία να της μεταφέρουμε και τις δικές μας ανησυχίες για την απαράδεκτη κατάσταση στην συνάντηση που είχαμε μαζί της στην Αθήνα.

Η κυβέρνηση συχνά υπονοεί ότι η κράτηση τόσο μεγάλου αριθμού προσφύγων για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα στα νησιά είναι συνέπεια της Συμφωνίας αλλά και επιβάλλεται από τις ευρωπαϊκές χώρες ώστε να αποτρέπονται οι ενδιαφερόμενοι να έρχονται στην Ευρώπη. Αν και δεν υπάρχει επίσημα μια τέτοια διάταξη στην Συμφωνία, η κυβέρνηση οφείλει να θέσει τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προ των ευθυνών τους λαμβάνοντας μέτρα ώστε να μετακινηθούν σε αξιοπρεπείς συνθήκες μερικές χιλιάδες πρόσφυγες που τώρα έχουν πλημμυρίσει τα hot spotsΑν υπάρξει επίσημη αντίδραση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ή το Συμβούλιο, θα αποκαλυφθεί η συνενοχή τους.Αλλά μέχρι τότε την ευθύνη την έχει πλήρως η ελληνική κυβέρνηση. Μπορεί, ίσως, κάποιες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να βολεύονται από μια τέτοια κατάσταση, αλλά, όπως έδειξε και η πρόσφατη συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, η ευρωπαϊκή κοινή γνώμη είναι αντίθετη με τις απαράδεκτες και απάνθρωπες συνθήκες που επικρατούν τώρα στους ασφυκτικά γεμάτους χώρους των hot spots. Και τα διεθνή ΜΜΕ αλλά και οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων επιρρίπτουν την κύρια ευθύνη στην Ελληνική κυβέρνηση. Ενώ και αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εγκαλούν συνεχώς την ελληνική κυβέρνηση γιατί δεν είναι σε θέση να βελτιώσει τις συνθήκες διαμονής και κοινωνικής ένταξης των προσφύγων.

 

Η κυβέρνηση δεν μπορεί να πετάει συνεχώς την μπάλα στην εξέδρα και να μεταθέτει σε άλλους τις ευθύνες της. Πριν θρηνήσουμε νέα θύματα τον χειμώνα στην στεριά (όχι μόνο στη θάλασσα) και πριν οι καταστάσεις γίνουν εκρηκτικές, πρέπει να μεταφερθεί ο μεγαλύτερος αριθμός αιτούντων άσυλο στην ηπειρωτική Ελλάδα και να δουλέψουν πιο αποτελεσματικά οι υπηρεσίες, αναγνωρίζοντας τα δικαιώματα σε όσους έχουν ανάγκη προστασίας και επιταχύνοντας τις διαδικασίες επανένωσης οικογενειών, που καθυστερούν αδικαιολόγητα.