Print this page
05 Ιουνίου 2017

ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ: Οι φωστήρες της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ στηρίζουν τον πλανητάρχη!

 

 

Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ έχουμε σοκαριστεί με την κοντόφθαλμη κι απαράδεκτη θέση της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ σε σχέση με την κλιματική αλλαγή και την υπερθέρμανση του πλανήτη. Στηνανακοίνωσήτης, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ υποστηρίζει τον πρόεδρο Τραμπ στην απόφασή του να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα (!) και επιτίθεται σε όσους αγωνίζονται για την προστασία του πλανήτη και της ζωής.

Στην ανακοίνωσή της η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ τονίζει πως  “οι αρχικές εκτιμήσεις για την καλοστημένη μηχανή της κλιματικής αλλαγής και την απάτη των μεγάλων συμφερόντων στις πλάτες των περισσότερο αδυνάτων, έχουν ισχυρή βάση και μια πολύ δυνατή δόση αντικειμενικότητας”. Συνεχίζοντας, δηλώνει πως “οι  ΗΠΑ αφήνουν τα υπόλοιπα 195 έθνη να συνεχίσουν το κοινό σχέδιο δράσης, που εμπνεύστηκαν προκειμένου να …επιτύχουν το τέλος της εποχής των ορυκτών καυσίμων».

Χαρακτηρίζει την κλιματική αλλαγή «κατασκεύασμα» σε βάρος των αδυνάτων,  και πιστεύει πως “όσο  περνούν τα χρόνιατόσοθα έρχονται να αποδείξουνότι οι υποψίες και οι αρχικές εκτιμήσεις για την καλοστημένη μηχανή της κλιματικής αλλαγής και την απάτη των μεγάλων συμφερόντων στις πλάτες των περισσότερο αδυνάτων, έχουν ισχυρή βάση και μία πολύ δυνατή δόση αντικειμενικότητας”. 

Τι να πρωτοθαυμάσει κανείς; Την άγνοια της πραγματικότητας ή την σκόπιμη στρέβλωσή της; Μάλλον το δεύτερο όταν δηλώνει ότι «πίσω από τον μύθο της κλιματικής αλλαγής βρίσκονται τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα και συγκεκριμένες βιομηχανίες που προωθούν φιλοσοφίες, εκστρατείες, «λογικές» και προπαγανδίζουν υπέρ της κλιματικής αλλαγής, με προφανή στόχο να αποκομίσουν κέρδη».Δεν μπορεί να αγνοεί η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, με δεδομένο ότι περιλαμβάνει στους κόλπους της και πολλούς επιστήμονες, ότι:

- τα συμφέροντα των εταιριών ορυκτών καυσίμων είναι σήμερα τεράστια και οδηγούν σε πολέμους και συγκρούσεις σε πολλές περιοχές εξόρυξης τους,

- τα ορυκτά καύσιμα επιδοτούνται με τρισεκατομμύρια δολάρια από τους φόρους που πληρώνουν οι πολίτες (10πλάσιες επιδοτήσεις στα ορυκτά καύσιμα σε σχέση με τις ΑΠΕ),

- στις περιοχές εξορύξεις προκαλούνται σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον και στα δικαιώματα των τοπικών κοινωνιών

- η ρύπανση που προκαλείται από την καύση η καύση πετρελαίου, κάρβουνου και λιγνίτη ευθύνεται για εκατοντάδες χιλιάδες πρόωρους θανάτους και για ασθένειες εκατομμυρίων ανθρώπων

Ακόμα, λοιπόν, κι αν τα ορυκτά καύσιμα δεν ευθύνονταν για την κλιματική αλλαγή, η ανθρωπότητα θα έπρεπε να οργανώσει την έξοδο από αυτά το γρηγορότερο δυνατόν. Αλλά η κλιματική αλλαγή είναι πραγματικότητα και μετρήσιμη με βάση αδιάσειστα επιστημονικά στοιχεία, κι όχι πλέον υποθέσεις. Και, δυστυχώς, ηκλιματική αλλαγή πλήττει ήδη τους πιο αδύναμους και ευάλωτους, όπως δείχνουν πολλές έρευνες και στοιχεία διεθνών οργανισμών.

Στην (έστω και) αργοπορημένη κινητοποίηση της παγκόσμιας κοινότητας ενάντια στην κλιματική αλλαγή με την «Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα» και την έστω και τώρα αναγκαστική «προσαρμογή των κοινωνιών στα νέα κλιματικά δεδομένα», ώστε να μετριαστούν οι κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις, έρχεται η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ να στηρίξει τη εξόρυξη και καύση του πιο ρυπογόνου ορυκτού από αυτά, του λιγνίτη, αδιαφορώντας τόσο για τις επιπτώσεις σε τοπικό επίπεδο, με τις γνωστές επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων της Πτολεμαΐδας και των γύρω περιοχών, όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, με την απελευθέρωση αερίων του θερμοκηπίου.

Και όλα αυτά στο βωμό της διατήρησης κάποιων στενών συντεχνιακών συμφερόντων και οφίτσιων. Αντί να απαιτεί προετοιμασία των εργαζομένων και των τοπικών κοινωνιών και δίκαιη μετάβαση στην μετα-λιγνιτική εποχή, στην εποχή χωρίς ορυκτά καύσιμα που έρχεται έτσι κι αλλιώς σε 20-30 χρόνια. Μια τέτοια πολιτική εκ μέρους της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ θα υπεράσπιζε τα συμφέροντα των εργαζομένων σήμερα στην ΔΕΗ ώστε η μετάβαση να μην αφήσει κανέναν στο περιθώριο.

Να τους χαιρόμαστε!!!