Print this page
13 Νοεμβρίου 2016

ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ: Ανησυχούμε από τις πολιτικές Τραμπ. Η Ευρώπη πρέπει να σταθεί ξανά στα πόδια της

0515disunity02

Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ανησυχούμε από την εκλογή Τραμπ στην ηγεσία των ΗΠΑ, της μεγαλύτερης δύναμης του πλανήτη, σε μια εποχή μεγάλων αναταράξεων σε παγκόσμιο επίπεδο, εντεινόμενων φυσικών καταστροφών λόγω ανθρωπογενών παραγόντων, της ανάδυσης ενός νέου τύπου τρομοκρατίας εναντίον αθώων πολιτών, του Brexit, των πολέμων στη Συρία και στην ευρύτερη περιοχή, της ανάφλεξης σε πολλές της Αφρικής . Η εκλογή Τραμπ έρχεται να προστεθεί στην μεγάλη και πολύπλευρη κρίση του σημερινού συστήματος, όχι να δώσει λύσεις αλλά να συμβάλλει  στην εντεινόμενη ανατροπή του κλίματος και στην κατάρρευση των οικοσυστημάτων και στην αυξανόμενη αντιπαράθεση σε πολλές περιοχές του κόσμου.

Ενώ χρειαζόμασταν νέες λύσεις στα μεγάλα σημερινά προβλήματα, υπάρχει κίνδυνος να ενισχυθούν οι ακραίες επιλογές του πιο ανατριχιαστικού παρελθόντος απέναντι στα αυξανόμενα κύματα προσφύγων λόγω βίας, πολέμων και γενοκτονιών αλλά και μετανάστευσης λόγω  ακραίας φτώχειας και οικονομικής κατάρρευσης. Ενώ χρειαζόμαστε διάλογο μεταξύ των πολιτισμών, υπάρχει σοβαρή απειλή ενίσχυσης της αντιπαράθεσης στη βάση φυλετικών ή θρησκευτικών χαρακτηριστικών. Σε μια εποχή που χρειάζονταν γενναίες, ισορροπημένες και λογικές αλλαγές για μεταρρύθμιση του παγκόσμιου συστήματος αλλά και μετεξέλιξης του μοντέλου διακυβέρνησης ώστε να κυριαρχήσει η δικαιοσύνη, η λογική, η συνεννόηση, η υπευθυνότητα, κυριαρχούν δυνάμεις που ενισχύουν την διάλυση και την ένταση.

Ο Τραμπ εκλέχθηκε υποστηρίζοντας ένα «σχέδιο» που στρέφεται εναντίον βασικών ανθρωπίνων και κοινωνικών δικαιωμάτων, εναντίον της προσπάθειας προστασίας του κλίματος και απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα και εναντίον της πολύ-πολιτισμικότητας, της συνύπαρξης μέσα από την διαφορετικότητα, της ανεκτικής, δημοκρατικής κοινωνίας.

Βέβαια, το τι θα γίνει τελικά δεν εξαρτιέται μόνο από τον Τραμπ ή έστω και από τα δύο νομοθετικά σώματα των ΗΠΑ αλλά και από την – ισχυρή στις ΗΠΑ – κοινωνία των πολιτών που δεν αντιμετωπίζει παθητικά τα αποτελέσματα.

Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ κάνουμε έκκληση σε όλους, ώστε οι κινητοποιήσεις στην Ελλάδα με αφορμή την επίσκεψη του απερχόμενου προέδρου Ομπάμα, να μην έχουν χαρακτηριστικά εκδήλωσης ενός ισοπεδωτικού και αδιέξοδου αντιαμερικανισμού και βίαιων συγκρούσεων στο κέντρο της πόλης, αλλά να αναδειχθούν ως μια ειρηνική και δημιουργική δέσμευση στήριξης – στο βαθμό που μας αναλογεί ως χώρα και κοινωνία - των κοινωνικών δυνάμεων στην αμερικανική κοινωνία που χρειάζονται την αλληλεγγύη όλων μας για να βάλουν όρια στον εφιάλτη που λέγεται πολιτική Τραμπ.

Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ θεωρούμε ότι οι εκλογές στις ΗΠΑ θέτουν πλέον την ΕΕ προ κρίσιμων επιλογών και των ευθυνών της. Η άμεση αφύπνιση των κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων στην Ευρώπη για να δώσουμε μια νέα ώθηση και να αναζωογονήσουμε  το ευρωπαϊκό όνειρο είναι πλέον θέμα επιβίωσης για τις κοινωνίες μας και ιδιαίτερα τις νέες γενιές. Πολύ περισσότερο που το σημερινό ευρωπαϊκό οικοδόμημα έχει χάσει την ελκυστικότητά του και υποχωρεί μπροστά σε αυξανόμενες πιέσεις από δυνάμεις που αρνούνται την ανάγκη κοινών πολιτικών που θα βασίζονται στην αλληλεγγύη και την κοινή ευθύνη/υπευθυνότητα, απέναντι στα μεγάλα οικονομικά, κοινωνικά και οικολογικά προβλήματα.

Η Ευρώπη χρειάζεται να αποδείξει ότι στρέφεται αποφασιστικά σε αξίες, αρχές  και πολιτικές  της  κοινωνικής δικαιοσύνης και συνοχής, της συμμετοχικής δημοκρατίας, της οικολογικής σοφίας και της ισορροπημένης σχέσης κοινωνίας-ανθρώπου-φύσης, της ζωντανής, υπεύθυνης και πράσινης οικονομίας , της εξάλειψης των διακρίσεων, της δικαιοσύνης μεταξύ των γενεών.  Δεν πρέπει να αφήσουμε κανένα περιθώριο να κυριαρχήσουν στην Ευρώπη οι δυνάμεις που θέλουν την κατεδάφιση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Από τα ερείπια ενός ευρωπαϊκού οικοδομήματος, δεν θα ξεπηδήσει ένα καλύτερο μέλλον αλλά πολλά φαντάσματα του παρελθόντος που θεωρούσαμε ότι είχαν κλειδωθεί στο υπόγειο της ιστορίας για πάντα.

Ναι πρέπει να αλλάξει η Ευρωπαϊκή Ένωση, και αυτό πρέπει να γίνει με την κινητοποίηση των πολιτών και των ζωντανών και δημιουργικών κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων για να γίνει πιο δημοκρατική, πιο δημοκρατική, πιο οικολογική, πιο ανθρώπινη, πιο δίκαιη. Δεν υπάρχουν περιθώριο να παρακολουθούμε τις εξελίξεις παθητικά. Ας (ταρα)κουνήσουμε δημιουργικά την Ευρώπη σε καθημερινό επίπεδο από τα κάτω, μέχρι να πιεστούν και οι κυβερνήσεις και οι «ευρωπαϊκοί θεσμοί» για να συμμετάσχουν στην δημιουργική αλλαγή της σημερινής ευρωπαϊκής ένωσης. Η Ευρώπη είναι οι πολίτες της και οι αξίες τους, δεν είναι μόνο οι κυβερνήσεις, οι οικονομικές ελίτ, οι καιροσκόποι πολιτικοί. Ας κινήσουμε την Ευρώπη από τα κάτω.