Print this page
07 Οκτωβρίου 2016

Καινοτόμες πολιτικές για την κατοικία – όχι στους πλειστηριασμούς κατοικιών

pl1

Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ συμπαραστεκόμαστε στις κινητοποιήσεις πολιτών, και συλλογικοτήτων, για την αποτροπή πλειστηριασμών κατοικιών από τις τράπεζες. Παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι δεν θα γίνουν πλειστηριασμοί η πραγματικότητα, με πιο πρόσφατο παράδειγμα όσα επιχειρήθηκαν να γίνουν στη Θεσσαλονίκη, την διαψεύδει. Κατοικίες αξίας εκατό το πολύ χιλιάδων ευρώ (και όχι βίλλες εκατομμυρίων ευρώ) επιχειρήθηκε να βγουν στο σφυρί για χρέη κάτω των πέντε και των δέκα χιλιάδων. Μπροστά στην απερίγραπτη αυτή αναλγησία, η κινητοποίηση πολιτών στην αίθουσα δικαστηρίου, με τα ΜΑΤ να είναι παρόντα μέσα και έξω από την αίθουσα, κατάφερε να ακυρώσει την όλη διαδικασία.

Δείγματα συμπαράστασης και πολιτικής ευαισθησίας σαν κι αυτά, σε μία κοινωνία που γίνεται, ή μάλλον που επιχειρείται να γίνει, όλο και πιο απαθής, ξεχωρίζουν. Μπροστά σε μία κυβέρνηση που έχει ξεχάσει και έχει προδώσει τις ρίζες της, και που μας καλεί, με περίσσεια αναλγησίας, μέσω του υπουργού εργασίας κ. Κατρούγκαλου, να βγούμε στους δρόμους και να διαδηλώσουμε εναντίον των μέτρων που ο ίδιος έχει πάρει(!), η υπεράσπιση της αξιοπρέπειάς μας αλλά και της δημοκρατίας, είναι πια υπόθεση των ίδιων των πολιτών. 

Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ τονίζουμε ότι η κρίση δεν θα αντιμετωπιστεί ριζικά αν δεν υπάρξει μια ολοκληρωμένη πολιτική που θα βοηθήσει τους πολίτες να αποπληρώσουν (χωρίς υπερβολικές και άδικες επιβαρύνσεις) το δάνειο τους και θα περιορίσει τις υπερβολικές απαιτήσεις των τραπεζών, που συχνά προέρχονται από τα υψηλά επιτόκια και τον άκριτο δανεισμό. Μεταξύ άλλων, προτείνουμε να δοθεί η δυνατότητα στους πολίτες να «αγοράσουν» οι ίδιοι το δάνειό τους σε χαμηλότερες τιμές, και σε κάθε περίπτωση σε τιμές που πρόκειται να το αγοράσουν τα κερδοσκοπικά funds. Σε όσους αποπληρώνουν κανονικά τα δάνειά τους πρέπει να δοθούν ισχυρά φορολογικά κι άλλα κίνητρα ώστε να μην είναι οι αδικημένοι των ρυθμίσεων.

Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ υποστηρίζουμε ότι η χώρα μας χρειάζεται μια ολοκληρωμένη στρατηγική για την κοινωνική κατοικία (είμαστε η μόνη που δεν έχει, αν και η κρίση έχει πλήξει την κατοικία). Μια πολιτική που θα αξιοποιεί την ευρωπαϊκή εμπειρία, και θα δίνει έμφαση σε σχήματα κοινωνικής κατοικίας που θα έχουν συλλογική/συνεταιριστική μορφή. Τα σχήματα αυτά πρέπει να αναπτύξουν λύσεις και για τις κατοικίες που σήμερα είναι υποθηκευμένες και οι ιδιοκτήτες τους κινδυνεύουν να τις χάσουν λόγω αδυναμίας να αποπληρώσουν τα δάνεια.

Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ υποστηρίζουμε την ανάπτυξη νέων χρηματο-οικονομικών εργαλείων  που θα μπορούσαν να συμβάλλουν και στην χρηματοπιστωτική σταθερότητα, μέσω παρεμβάσεων ενεργειακής αποτελεσματικότητας στα κτίρια που έχουν μπει υποθήκη για τη σύναψη δανείου στο παρελθόν, όπως υποστηρίζει και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Στεγαστικών Δανείων. Με δεδομένο ότι σήμερα τα νοικοκυριά δαπανούν μεγάλο ποσοστό του εισοδήματός τους για κάλυψη των αναγκών τους σε ηλεκτρισμό και θέρμανση/δροσισμό, η ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών μειώνει το ρίσκο για “κόκκινα δάνεια”, αφού μειώνονται οι δαπάνες για την ενέργεια και έτσι οι δανειολήπτες διατηρούν μεγαλύτερο ποσοστό του εισοδήματος τους για την κάλυψη άλλων αναγκών, αλλά και για την αποπληρωμή του δανείου τους.

Χρειαζόμαστε νέες και καινοτόμες πολιτικές. Είναι η ώρα των μεγάλων αλλαγών που ξεπερνούν το σημερινό πολιτικό σύστημα.