Print this page
28 Σεπτεμβρίου 2016

Unfollow: Η δημοσιογραφία απλώς πετάει λάσπη και στερείται υπευθυνότητας;

arkas 1

Μια ανοικτή επιστολή στο UNFOLLOW σχετικά με τις ανακρίβειες που δημοσιεύει χωρίς μάλιστα να φροντίσει να διασταυρώσει αυτά που γράφει 

Αγαπητό περιοδικό Unfollow
Αγαπητέ Άρη Χατζηγεωργίου

Δημοσιεύσατε ένα άρθρο, το οποίο μάλιστα δεν μπορώ να διαβάσω αν δεν πληρώσω συνδρομή, αν και με αφορά και είναι γεμάτο ανακρίβειες. Φυσικά όχι μόνο δεν ευσταθούν όσα γράφεις αλλά δεν είχες την ...καλοσύνη να στείλεις το άρθρο για να απαντήσουμε. Δεν μπορεί κάποιος να το ανοίξει χωρίς να υποχρεωθεί να πληρώσει (με το αζημίωτο); Κανόνες δεοντολογίας προϋποθέτουν φυσικά ότι κάπου μπορείς να βρεις το άρθρο που αναφέρεται σε εσένα, χωρίς να είσαι υποχρεωμένος να πληρώσεις για να το διαβάσεις.

Ένας δημοσιογράφος έχει την υποχρέωση να διασταυρώνει τις πληροφορίες του και όχι να γράφει ότι του κατέβει. Γράφεις πολλά για εμένα και τη δράση μου και κυρίως τη δράση μας (γιατί είναι ένα συλλογικό έργο το Welcommon όπως και ο κοινωνικός συνεταιρισμός "Ανεμος Ανανέωσης") χωρίς καν να μπεις στον κόπο να έρθεις να δεις από κοντά αν ισχύουν αυτά που γράφεις για να μην σε εκθέτουν. Απ' ότι ξέρω ο δημοσιογράφος πρέπει να διασταυρώνει τις "πληροφορίες" του. Ή κάνω λάθος;
Πάντως να σε πληροφορήσω ότι όσοι και όσες έχουν έρθει (και είναι ήδη πολλοί/ες) έχουν μείνει έκπληκτοι/ες για αυτό που έχουμε κάνει μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα και με ελάχιστο κόστος. Αναγνωρίζουν τις αξίες, την αφοσίωση σε στόχους, την προσφορά που κινητοποιεί τον κόσμο μας. Αν αυτό εννοείς ότι εκμεταλλευόμαστε το δράμα των προσφύγων, μάλλον δεν κατανοείς τι σημαίνει "εκμεταλλεύονται" και πώς διαφέρει η λέξη αυτή από το "νοιάζομαι".
Αν εννοείς fast track ένα σχέδιο που δουλεύουμε ένα χρόνο μαζί με τα φόρουμ προσφύγων, μεταναστών, την anasa, τις κοινότητες προσφύγων και μεταναστών και μελετώντας καλά παραδείγματα όχι μόνο από την Ευρώπη αλλά και άλλες ηπείρους, δεν ξέρεις τι πραγματικά σημαίνει fast track.
Αν θεωρείς προκλητικό ότι μέσα σε ένα μήνα και με πολύ-πολύ δουλειά, μεράκι, εθελοντισμό αλλά και επαγγελματισμό και με λιγότερο από ...50.000 ευρώ (όσα δύο σπιτάκια από αυτά που τοποθετούνται σε hotspot για πρόσφυγες) φτιάχνουμε, διορθώνουμε, βάφουμε, αποκαθιστούμε και διαμορφώνουμε ένα χώρο που υπό άλλες συνθήκες θα απαιτούσε εκατοντάδες χιλιάδες Ευρώ, μάλλον οι λέξεις χάνουν το νόημά τους. Αυτός ο χώρος θα φιλοξενεί 150-200 πρόσφυγες σε αξιοπρεπείς συνθήκες, ως ανθρώπους με ανάγκες αλλά και ικανότητες. Ναι ο χώρος που φτιάχνουμε θα φιλοξενήσει προσωρινά και θα συμβάλει στην ένταξη 150-200 προσφύγων, δεν έχεις λοιπόν ιδέα τι σημαίνει "με το αζημίωτο".
Θα πρέπει να λάβεις υπόψη σου ότι έρχεσαι δεύτερος στις επιθέσεις τέτοιου τύπου αφού προηγήθηκε η εφημερίδα "Δημοκρατία" και μερικοί αγανακτισμένοι, ότι μπορεί να σημαίνει αυτό. Κάτι, τέτοιου είδους ιστορίες 'όλοι ίδιοι είναι" τροφοδοτούν την ακροδεξιά, σε αυτό ακριβώς ποντάρει.
Όσον αφορά την πολιτική μου "ένταξη", σε ευχαριστώ που μαθαίνω ότι κινούμαι στην ...κεντροδεξιά (μάλλον έχεις χάσει τον προσανατολισμό σου μια και είμαι ενεργός στους ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ που παραμένουν αυτόνομος πράσινος πολιτικός χώρος). Θα σε παρακαλούσα, πάντως, να με φωτίσεις και εμένα για να δω το ...κεντροδεξιό μου φως, μήπως και ενδιαφερθώ και εγώ για μια θεσούλα στο πολιτικό σύστημα όπως είναι. Μήπως αγαπητέ Άρη ανακαλύψω ότι λάθος έχω αρνηθεί να είμαι υπουργός, ευρωβουλευτής ή βουλευτής με σχήματα που δεν με εκφράζουν. Αν ήθελα να πουλήσω τις αξίες μου με αντίτιμο κάποια θεσούλα, θα ήταν πολύ εύκολο για εμένα εδώ και πολλά χρόνια, δεν θα περίμενα εσένα να με πληροφορήσεις.
Θα σε απογοητεύσω, όμως, που δεν βγαίνει σοβαρό το άρθρο σου, αλλά δεν πρόκειται να κάνω αυτά που γράφεις. Χαίρομαι που καθημερινά με βλέπουν απλοί άνθρωποι και εκφράζουν την εκτίμησή τους σε μένα. Γιατί να το χάσω αυτό; Δεν με ενδιαφέρει η πολιτική ως επάγγελμα, γιαυτό ασχολούμαι μόνο στο βαθμό που μια εναλλακτική πολιτική μπορεί να προσφέρει λύσεις στα προβλήματα των πολλών, όχι για να λύσω εγώ δικά μου προβλήματα μέσω μιας απαξιωμένης πολιτικής της δεξιάς, κεντροδεξιάς, κεντροαριστεράς, "αριστεράς".
Άσε να γράφουν κάποιοι ότι νάναι για να πουλάνε ιστορίες...
Για περισσότερες πληροφορίες
@chrysogelos
Μετά τιμής, όπως λέγανε παλιότερα

Νίκος Χρυσόγελος