Print this page
05 Μαϊος 2016

ΕΕ-Τουρκία: Απελευθέρωση βίζας και πρόσφυγες, αναγκαία μια πολιτική αρχών

trtworld-nid-72434-fid-100567

Με αφορμή την δημοσιοποίηση της θέσης της Κομισιόν για πράσινο φως υπό όρους για άρση των περιορισμών στη βίζα τούρκων πολιτών που επισκέπτονται την Ευρώπη, οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ επισημαίνουν ότι η άρση των περιορισμών στη βίζα αλλά και η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας ΔΕΝ μπορούν να γίνουν χωρίς όρους, και χωρίς την τήρηση τουλάχιστον των 72 κριτηρίων που έχουν συμφωνηθεί.

Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ είναι από θέση αρχής υπέρ μιας ευρωπαϊκής προοπτικής για την Τουρκία ώστε να αναπτυχθούν σχέσεις καλής γειτονίας και ουσιαστικής συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, να εκδημοκρατιστεί η πολιτική ζωή στην γειτονική χώρα και να προωθηθεί μια βιώσιμη λύση στο Κυπριακό. Σε αυτή την κατεύθυνση είμαστε και υπέρ της άρσης των περιορισμών παροχής βίζας για τους Τούρκους πολίτες που επισκέπτονται την Ελλάδα και την Ευρώπη γενικότερα.

457053113

Η άρση των περιορισμών παραχώρησης βίζας πρέπει να είναι απόλυτα συνδεδεμένη με την αποκατάσταση 3 βασικών αρχών: σεβασμός στην δημοκρατία, ελευθερία έκφρασης και ελευθερία του τύπου που είναι υπό απειλή σήμερα από τον Ερντογάν και την κυβέρνησή του. Πάνω από 1800 Ευρωπαίοι και Τούρκοι δημοσιογράφοι και πολλοί ακαδημαϊκοί διώκονται ή αντιμετωπίζουν προβλήματα σε μια προσπάθεια της τουρκικής κυβέρνησης να περιορίσει την ελευθερία έκφρασης, την ανεξάρτητη κάλυψη από τα ΜΜΕ των γεγονότων στις περιοχές της Ν.Α. Τουρκίας καθώς και την άσκηση κριτικής στις αντιδημοκρατικές πρακτικές της. Βασική απαίτηση της ΕΕ θα πρέπει να είναι η κατάργηση των «αντι-τρομοκρατικών» νόμων που δίνουν τη δυνατότητα στην τουρκική κυβέρνηση να ελέγχει τα ΜΜΕ, να φιμώνει και να φυλακίζει δημοσιογράφους, ακαδημαϊκούς και πολιτικούς που ζητούν ειρηνικές λύσεις στο κουρδικό ή ασκούν κριτική στο βίαιο εκτοπισμό χιλιάδων πολιτών στις περιοχές της Ν.Α. Τουρκίας.

Η ευρωπαϊκή πολιτική για τους πρόσφυγες οφείλει να συμμορφώνεται με τις αντίστοιχες διεθνείς συμβάσεις, δεν μπορεί να εξαρτάται από τους εκβιασμούς του καθεστώτος Ερντογάν. Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να έχει μια επιμερισμένη, αλλά κοινή, πολιτική για το προσφυγικό και ένα σαφές πλαίσιο υποχρεώσεων, που θα τηρούν όλα τα Κράτη-Μέλη σεβόμενα τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το διεθνές δίκαιο, πολύ περισσότερο που όλες οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν βιώσει κάποια στιγμή τον εξαναγκασμό σε προσφυγιά χιλιάδων πολιτών τους.

 

 
Last modified on Πέμπτη, 05 Μαϊος 2016 12:57