Print this page
23 Δεκεμβρίου 2013

Γνωμοδότηση και της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης για επιπτώσεις των πολιτικών της Tρόικα

Μετά από πρωτοβουλία του Νίκου Χρυσόγελου

 

Γνωμοδότηση και της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης για επιπτώσεις των πολιτικών της Tρόικα  

 

Η Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωκοινοβουλίου θα προχωρήσει σε γνωμοδότηση για τις επιπτώσεις των πολιτικών της Τρόικα στην περιφερειακή ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή με βάση την έκθεση που θα συντάξει η Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, αποδεχόμενη τμήμα της πρότασης του Νίκου Χρυσόγελου, αντιπροέδρου της Επιτροπής, που είχε υποστηριχθεί συνολικά από την Ομάδα των Πράσινων.  Ολοκληρωμένη διαδικασία  ακροάσεων έχει ξεκινήσει η Επιτροπή Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, μετά από πρωτοβουλία του Γερμανού πράσινου Ευρωβουλευτή Σβεν Γκίγκολν, ενώ έκθεση συντάσσει και η Επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων, μετά την πρόσφατη επίσκεψή της στην Ελλάδα.

Ο Νίκος Χρυσόγελος δήλωσε: «Αν και οι συντονιστές των άλλων πολιτικών ομάδων, κυρίως χριστιανοδημοκράτες και σοσιαλιστές, υπαναχώρησαν και δεν δέχθηκαν την συνολική μας πρόταση να ξεκινήσει μια σειρά ακροάσεων και στην Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης με συμμετοχή εκπροσώπων της τρόικα, περιφερειακών αρχών και πανεπιστημιακών για να εξεταστούν οι επιπτώσεις των πολιτικών της τρόικα στην περιφερειακή ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή, αποφασίστηκε τελικά στην συνεδρίαση της 18/12/2013 να εκπονηθεί μια μελέτη με θέμα «οικονομική διακυβέρνηση και πολιτική συνοχής» που θα παρουσιαστεί στην Επιτροπή μας πριν τις ευρωεκλογές σε ειδική ημερίδα, στην οποία θα έχω τη δυνατότητα να προσκαλέσω κάποιον ειδικό από Ελλάδα. Επίσης, συμφωνήθηκε στην συνολική έκθεση που θα συντάξει η Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, να γνωμοδοτήσει και η Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης».

 

Για ενημέρωση:

Το Ευρωκοινοβούλιο τα τελευταία δύο χρόνια, με σειρά ψηφισμάτων και αποφάσεων, καλεί το Συμβούλιο, την Κομισιόν και κάθε μία κυβέρνηση ξεχωριστά, να λειτουργήσουν επιτέλους προς όφελος των Ευρωπαίων πολιτών. Σειρά αποφάσεων του Ευρωκοινοβουλίου, όπως για το "ευρωπαϊκό εξάμηνο" και το "εξαπλό πακέτο", αλλά και πιο εξειδικευμένες αποφάσεις που σχετίζονται με την κοινωνική πολιτική, τον προϋπολογισμό της Ένωσης και την διαχείριση των ταμείων, προτάσσουν, στον ένα ή στον άλλο βαθμό, την εφαρμογή στη λήψη αποφάσεων αρχών όπως η λογοδοσία, η προστασία των ευάλωτων ομάδων, τα ανθρώπινα δικαιώματα, το δικαίωμα στην εργασία, η δίκαιη αμοιβή και η αξιοπρεπή διαβίωση.

Επιπλέον, το Συμβούλιο της Ευρώπης και η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας έχουν επανειλημμένα παρέμβει και ζητήσει αλλαγές στα μέτρα που έχουν επιβληθεί ώστε να είναι συμβατά με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και να μην καταπατώνται δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών. Μεγάλη σημασία αποδίδεται στην διαδικασία λήψης αποφάσεων από την τρόικα. Αφενός στον βαθμό τεκμηρίωσης των αποφάσεων βάσει μελετών επιπτώσεων αναγνωρισμένων ινστιτούτων και οργανισμών και αφετέρου στην ίδια τη διαδικασία λήψης απόφασης, που θα πρέπει να είναι με τη συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων στον διάλογο ώστε η διαδικασία να είναι δημοκρατική.

Η Τρόικα (αποτελούμενη από την ΕΚΤ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΔΝΤ) έχει παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στην συγκεκριμένη διαχείριση της κρίσης, αλλά το μεγαλύτερο μέρος των εργασιών και των αποφάσεών της ελήφθη κεκλεισμένων των θυρών, με αδιαφανή τρόπο και χωρίς αξιολόγηση των επιπτώσεών τους. 

 

Σχετικοί σύνδεσμοι

http://www.chrysogelos.gr/index.php?option=com_k2&view=item&id=1965:economic_unification&Itemid=75&lang=el

http://www.chrysogelos.gr/index.php?option=com_k2&view=item&id=1983%3Aregi_troica&Itemid=75&lang=el