Print this page
27 Σεπτεμβρίου 2013

Ο Ντάνυ Κον Μπεντίτ σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Ηράκλειο

           «Για μια διαφορετική Ευρώπη, μια διαφορετική Ελλάδα»

 

 «Η λύση για την Ελλάδα βρίσκεται εντός Ευρώπης. Το πρόβλημα δεν είναι η Ευρώπη, αλλά οι πολικοί προσανατολισμοί της και αυτούς πρέπει να αλλάξουμε»ήταν το κεντρικό μήνυμα, το οποίο απηύθυνε στους Έλληνες πολίτες ο Ντάνυ Κον Μπεντίτ, συμπρόεδρος της ομάδας των Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κατά τη διάρκεια της τριήμερης περιοδείας του, στο πλαίσιο της καμπάνιας «Για μια διαφορετική Ευρώπη, μια διαφορετική Ελλάδα» σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Ηράκλειο το διάστημα 24-26 Σεπτεμβρίου 2013.  Πολίτες κάθε ηλικίας, μεταξύ των οποίων πολλοί νέοι και νέες, κατέκλυσαν τις αίθουσες εκδηλώσεων στις τρεις πόλεις.

 

Κατά τη διάρκεια της περιοδείας του, ο Ντάνυ Κον Μπεντίτ συνοδευόταν από τον Νίκο Χρυσόγελο, ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων, τη Βούλα Τσέτση, Γενική Γραμματέα της Ομάδας των Πράσινων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, και τον Μιχάλη Τρεμόπουλο, συντονιστή της Εκτελεστικής Γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων, ενώ στην εκδήλωση της Θεσσαλονίκης και στην εκεί Συνέντευξη Τύπου συμμετείχε και η έτερη συμπρόεδρος της Ομάδας των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο, Ρεβέκκα Χαρμς.

 

Ήδη κλείνονται τα ραντεβού για την επόμενη επίσκεψη του Ντάνυ Κον Μπεντίτ, της Ρεββέκα Χαρμς αλλά και άλλων πράσινων ευρωβουλευτών στην Ελλάδα. Εξάλλου, μέσα στον Νοέμβριο πρόκειται οι Οικολόγοι Πράσινοι να φιλοξενήσουν τον πολιτικό διάλογο μεταξύ των 10 πράσινων που έχουν θέσει υποψηφιότητα για τη θέση των δυο συνεπικεφαλής της κοινής καμπάνιας των Ευρωπαίων Πράσινων. Οι δύο θα εκλεγούν με καθολική, ηλεκτρονική ψηφοφορία των μελών και φίλων των Πράσινων σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

 

Η λύση για την Ελλάδα

Ο Ντάνυ Κον Μπεντίτ δήλωσε κατηγορηματικά ότι: «Η λύση για την Ελλάδα βρίσκεται εντός Ευρώπης. Το πρόβλημα δεν είναι η Ευρώπη αλλά οι πολιτικοί προσανατολισμοί της και αυτούς θέλουμε να αλλάξουμε». Μίλησε για «την ανάγκη ενός αναδιανεμητικού ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, ώστε να υποστηρίζονται οι πλέον αδύναμες χώρες και κοινωνίες. Η Ελλάδα έχει ανάγκη από ένα επείγον σχέδιο οικονομικής βοήθειας με πόρους από τα διαρθρωτικά και κοινωνικά ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να εξασφαλίσει ένα ελάχιστο επίπεδο διαβίωσης και κοινωνικής προστασίας για τους πολίτες καθώς και του συστήματος υγείας».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Ντάνυ Κον Μπεντίτ δήλωσε: «Η Ελλάδα δεν θα βγει από το Ευρώ. Βεβαίως, αν αποχωρήσει δεν θα επέλθει η κατάρρευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά το θέμα είναι πως βλέπουμε την Ευρώπη. Θέλουμε την Ελλάδα στην Ευρώπη και την Ευρωζώνη. Έχουμε εισέλθει σε μία “μετα-εθνική” εποχή, όπου τα έθνη κράτη δεν μπορούν να τα καταφέρουν μόνα τους και πρέπει να εκχωρήσουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση τις αρμοδιότητες που χρειάζονται. Ή θα προχωρήσει η ευρωπαϊκή ενοποίηση ή η παγκοσμιοποίηση θα μας προσπεράσει.»

 

Σχολιάζοντας τις γερμανικές εκλογές

Σχολιάζοντας την επικράτηση της Άντελα Μέρκελ στις γερμανικές εκλογές, ο Ντάνιελ Κον Μπεντίτ είπε: «Δεν ξέρω αν μετά τη νίκη της Μέρκελ θα αλλάξει η γερμανική πολιτική. Όμως, πρέπει να σταματήσουμε να έχουμε συνεχώς το μυαλό μας στο τι κάνει η γερμανική κυβέρνηση. Εκείνο που χρειάζεται είναι να συμβάλουμε ώστε να αλλάξουν οι συσχετισμοί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Ευρώπη για να αλλάξει και η πολιτική.»

Δεν παρέλειψε, επίσης, να αναφερθεί στα λάθη, που, κατά τη γνώμη του, έγιναν κατά την προεκλογική καμπάνια από τους Γερμανούς πράσινους. 

 

Η οργή και ο φόβος στέφει την κοινωνία προς την ακροδεξιά

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις για τη Χρυσή Αυγή, ο Ντάνιελ Κον Μπεντίτ δήλωσε: «Η Χρυσή Αυγή, όπως και τα άλλα αντίστοιχα μορφώματα στην Ευρώπη, δεν δημιουργήθηκαν λόγω της κρίσης. Προϋπήρχαν τα προβλήματα στις κοινωνίες. Η κρίση αυτό που κάνει είναι να ενεργοποιεί το φόβο και να διευρύνει τις κοινωνικές ομάδες που αποπροσανατολισμένες υποστηρίζουν τις ακροδεξιές αντιλήψεις. Αλλά η κρίση δεν είναι από μόνη της επαρκής εξήγηση. Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα της Νορβηγίας που αν και ευημερεί εμφανίζει πολύ υψηλά ποσοστά ακροδεξιάς. Για να αποτραπεί η φασιστοποίηση της ελληνικής κοινωνίας θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα για τους οικονομικά και κοινωνικά αδύναμους. Εύκολο νομικά να απαγορευτεί η Χρυσή Αυγή εφόσον αποδειχτούν οι κατηγορίες για εγκληματική δράση, αλλά το κοινωνικό κράτος και η αντιμετώπιση της κρίσης είναι αυτό που θα την εξαλείψει.»

 

Η θεωρία των δύο άκρων

Αμφισβητώντας τη χρησιμότητα και την ορθότητα της θεωρίας των δύο άκρων, ο Ντάνυ Κον Μπεντίτ υπογράμμισε πως: «Η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση, ενώ τα πολιτικά κόμματα, είτε της κυβέρνησης είτε της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έχουν λανθασμένα πολιτικά προγράμματα, αλλά δεν είναι εγκληματίες».

 

Η Ρεβέκκα Χαρμς από τη Θεσσαλονίκη υπογράμμισε την αύξηση της ανεργίας στη χώρα μας κυρίως στους νέους, την κατάρρευση της δημόσιας υγείας και την αύξηση της φτώχειας. Αναφερόμενη στη Χρυσή Αυγή τόνισε: «Είναι θετικό που η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να δράσει όσον αφορά στην αντιμετώπιση του πολιτικού εξτρεμισμού, αλλά νομίζω ότι άργησε. Το θέμα δεν μπορεί να λυθεί μόνο με την παραπομπή στη δικαιοσύνη. Χρειάζεται να ληφθούν και πιο δίκαια πολιτικά μέτρα, τα οποία θα πρέπει να βασίζονται σε ευρωπαϊκές αποφάσεις.»

 

Ο Νίκος Χρυσόγελος εξηγώντας το πνεύμα της τριήμερης περιοδείας δήλωσε: «Η καμπάνια μας για τις ευρωεκλογές τονίζει ότι εμείς οι πολίτες είμαστε η Ευρώπη και γι΄ αυτό πρέπει να προσπαθήσουμε και να κινητοποιηθούμε για μια διαφορετική Ευρώπη, μια διαφορετική Ελλάδα.  Το κάλεσμα αυτό, που ξεκίνησε ως πρωτοβουλία του Ντάνυ Κον Μπεντιτ, απευθύνεται σε κάθε δημιουργική δύναμη μέσα στην ελληνική κοινωνία και στην υπόλοιπη Ευρώπη, σε επαγγελματικούς και κοινωνικούς φορείς και σε κάθε πολίτη.  Είναι ένα κάλεσμα για να συμμετάσχουμε σε μια βαθιά αλλαγή της Ευρώπης. Ναι, ασκούμε κριτική στις σημερινές πολιτικές, αλλά δεν φταίει αφηρημένα η Ευρώπη, φταίνε συγκεκριμένοι πολιτικοί συσχετισμοί, συγκεκριμένες πολιτικές. Γι’  αυτό προσκαλούμε τους πολίτες να συμμετάσχουν μαζικά στις Ευρωπαϊκές εκλογές, να αλλάξουν τις πολιτικές εκλέγοντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκείνες τις δυνάμεις που θα δώσουν ώθηση στην αλλαγή της Ευρώπης. Ζητάμε να εκλεγούν περισσότεροι Πράσινοι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ώστε να προωθήσουμε μια ευρωπαϊκή ομοσπονδία με περισσότερη δημοκρατία, κοινωνική συνοχή, αλληλεγγύη, οικολογική βιωσιμότητα και ενισχυμένο ρόλο της κοινωνίας των πολιτών.»

 

Η Βούλα Τσέτση ανέφερε χαρακτηριστικά: «Πριν από 4 χρόνια οι Πράσινοι ήταν η πρώτη πολιτική ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που είχε προβλέψει και προειδοποιήσει για την αποτυχία των μέτρων λιτότητας. Τι μπορούμε να κάνουμε τώρα; Να αξιοποιήσουμε τις επικείμενες Ευρωπαϊκές εκλογές, προκειμένου να αλλάξουμε τις πολιτικές ισορροπίες και κατ’ επέκταση τις πολιτικές. Να αξιοποιήσουμε, επίσης, την ελληνική Προεδρία ως μοχλό πολιτικής πίεσης, τόσο στην ελληνική κυβέρνηση, όσο και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.»

 

Ο Μιχάλης Τρεμόπουλος υπογράμμισε συγκεκριμένες σταθερές θέσεις και προτάσεις των Οικολόγων Πράσινων και αναφερόμενος στο κόμμα δήλωσε: «Είμαστε μία αντισυστημική και ταυτόχρονα  θεσμική δύναμη. Επιδιώκουμε δημιουργικές ανατροπές μέσα στο δημοκρατικό πλαίσιο. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις αιτίες που οδήγησαν τη Χρυσή Αυγή σε διψήφια νούμερα, τουλάχιστον με βάση τις δημοσκοπήσεις. Χρειάζεται να ενισχυθεί ο πράσινος πολιτικός πόλος, τόσο στο εθνικό, όσο και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να αλλάξουν οι πολιτικές.»

 

Πρώτος σταθμός της περιοδείας του Ντάνυ Κον Μπεντίτ ήταν η Θεσσαλονίκη, όπου την Τρίτη, 24 Σεπτεμβρίου 2013, μαζί με την Ρεβέκκα Χάρμς ήταν οι κεντρικοί ομιλητές σε δημόσια εκδήλωση με θέμα: «Κάλεσμα για μία διαφορετική Ευρώπη, μία διαφορετική Ελλάδα». Νωρίτερα, οι δύο συμπρόεδροι παραχώρησαν Συνέντευξη Τύπου, στην οποία συμμετείχαν επίσης ο Νίκος Χρυσόγελος, ηΒούλα Τσέτση και ο Μιχάλης Τρεμόπουλος.

 

Την επόμενη μέρα, ο Ντάνυ Κον Μπεντίτ επισκέφθηκε το Ηράκλειο Κρήτης, όπου ήταν ο κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση με θέμα: «Ξύπνα Ευρώπη, ρόλος των περιφερειών». Την εκδήλωση χαιρέτησε ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, ενώ ως ομιλητές συμμετείχαν, επίσης, ο Νίκος Χρυσόγελος, η Βούλα Τσέτση και ο Γιώργος Νικολακάκης, καθηγητής κοινωνικής ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. 

 

Τελευταίος σταθμός της περιοδείας του Ντάνυ Κον Μπεντίτ ήταν η Αθήνα, την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2013. Το πρωί παραχώρησε Συνέντευξη Τύπου, ενώ το βράδυ ήταν κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση με θέμα: «Για μία διαφορετική Ευρώπη, μία διαφορετική Ελλάδα». Στην εκδήλωση συμμετείχαν, επίσης, ο Νίκος Χρυσόγελος, η Βούλα Τσέτση και οΜιχάλης Τρεμόπουλος.

 

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, ο Νίκος Χρυσόγελος, η Βούλα Τσέτση και ο Θανάσης Μακρής, εκπρόσωπος των Οικολόγων Πράσινων, συναντήθηκαν με κοινωνικούς και επαγγελματικούς φορείς με στόχο την ανταλλαγή απόψεων και τη διαμόρφωση συγκεκριμένων προτάσεων για την αναζωογόνηση της ελληνικής οικονομίας και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής. Μέσα από ένα γόνιμο διάλογο που επικεντρώθηκε στους τομείς της παραγωγής, της οικονομίας, της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής, καταγράφηκαν τα προβλήματα και οι εγγενείς αδυναμίες, αλλά ταυτοχρόνως διατυπώθηκαν ενδιαφέρουσες και δημιουργικές προτάσεις και διαπιστώθηκε πως για την υλοποίησή τους, εξίσου σημαντική με την εξασφάλιση χρηματοδότησης είναι και η ορθή και αποτελεσματική διαχείριση των ήδη διαθέσιμων πόρων αλλά και η διαμόρφωση μέσα από διάλογο με την κοινωνία ενός εναλλακτικού, ισορροπημένου, κοινωνικά δίκαιου σχεδίου διεξόδου από την κρίση.

 

 

 

Δείτε περισσότερα βίντεο από την περιοδεία εδώ: http://youtube.com/ecogreenstv

Δείτε φωτογραφίες από τις εκδηλώσεις στην Αθήνα εδώ

 

Last modified on Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου 2013 13:45