Print this page
24 Μαϊος 2013

Το νερό είναι κοινωνικό και οικολογικό αγαθό.

Όχι στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ και ΕΥΔΑΠ

Συνέντευξη Τύπου των Οικολόγων Πράσινων

«Η ιδιωτικοποίηση των νερών δεν είναι προς όφελος των κοινωνιών, όπως έχει αποδειχθεί από την ευρωπαϊκή και παγκόσμια εμπειρία στο θέμα. Αντιθέτως πρέπει να αυξηθεί ο δημόσιος έλεγχος και η συμμετοχή των πολιτών στις εταιρίες ύδρευσης και αποχέτευσης και γι’ αυτό στηρίζουμε τις προσπάθειες της «Κίνησης 136» να εμποδίσει την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ και να προωθήσει καλύτερη διαχείριση του νερού μέσω συνεταιρισμών που θα θέτουν κοινωνικούς και οικολογικούς στόχους στην διαχείριση του νερού», δήλωσε ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο, σε συνέντευξη Τύπου με θέμα την ιδιωτικοποίηση του νερού και την ευρωπαϊκή εμπειρία που διοργάνωσε στις 24 Μαΐου, στον Κοινωνικό Χώρο «Οικόπολις» στη Θεσσαλονίκη.

 

Στη συνέντευξη Τύπου συμμετείχαν, επίσης, ο Πάμπλο Αλντάμα, μέλος του συντονιστικού συμβουλίου των Πράσινων της Ισπανίας, EQUO (Έκουο),  ακτιβιστής με δράση ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού στη χώρα του, ο Κώστας Νικολάου, εκπρόσωπος της Κίνησης 136, ενώ τη συνέντευξη Τύπου συντόνισε ο περιφερειακός σύμβουλος Κ. Μακεδονίας Μιχάλης Τρεμόπουλος.

 

Μηνύματα με βίντεο απέστειλαν οι ευρωβουλευτές Μαριλένα Κοππά και Σπύρος Δανέλλης (Σοσιαλιστές, Ελλάδα), ο Γκέχαρντ Χέφνερ (Πράσινοι, Γερμανία) και ο δήμαρχος Ζουάο Λόμπο της πόλης Μόιτα στην Πορτογαλία.

 

Οι ομιλητές αναφέρθηκαν στην πρωτοβουλία ευρωπαίων πολιτών ώστε να εξασφαλιστεί ότι το νερό παραμένει μια δημόσια υπηρεσία και ένα κοινό αγαθό. Απηύθυναν δημόσια πρόσκληση στην κινητοποίηση για το δημόσιο έλεγχο πάνω στο νερό της Θεσσαλονίκης που διοργανώνει η Κίνηση 136 με συμμετοχή στην ανοιχτή συνέλευση και δυνατότητα εγγραφής στην Ένωση Συνεταιρισμών Νερού την Κυριακή 26 Μαΐου, στις 7μμ, στο Λευκό Πύργο. Στην συγκέντρωση θα συμμετάσχει και ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Νίκος Χρυσόγελος καθώς και ο Πάμπλο Αλντάμα.

 

Μεταξύ άλλων, ο συντονιστής της ΕΓ των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος, ανέφερε ότι οπουδήποτε ιδιωτικοποιήθηκε το νερό, έγινε ακριβότερο και υποβαθμίστηκε η ποιότητα του. Για το λόγο αυτό και οι πολίτες αντιστάθηκαν και μια σειρά από πόλεις ανακτούν τον έλεγχο του συλλογικού αυτού αγαθού. Συμμετέχουμε στις κινήσεις ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού, όπως η «SOSτε το νερό», ζητούμε τοπικό δημοψήφισμα και στηρίζουμε τις συνεταιριστικές προσπάθειες όπως της Ένωσης πολιτών για το νερό, που επιδιώκουν τον

 

κοινωνικό του έλεγχο.

 

Ο Κώστας Νικολάου, Δρ Χημ. Περιβαλλοντολόγος, εκπρόσωπος της Κίνησης 136, παίρνοντας το λόγο τόνισε ότι μετά τους πολύχρονους αγώνες ενάντια στην ιδιωτικοποίηση ήταν αναγκαίο να προσπαθήσουμε να περάσει στα χέρια των πολιτών με συνεταιρισμούς σε κάθε Δήμο και διαμέρισμα. Η Ένωση πολιτών για το νερό, που κατέθεσε μια από τις 4 προτάσεις της προκήρυξης, είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός, που λειτουργεί αμεσοδημοκρατικά και ενισχύεται από 22 φορείς, σκοπεύοντας στη στήριξη της κοινωνικής διαχείρισης του νερού, σε συνεργασία με το προσωπικό της ΕΥΑΘ. Επιδιώκει να περάσει το 51% των μετοχών συλλογικά στους συνεταιρισμούς, κάτι που σημαίνει ότι δεν είναι μορφή λαϊκού καπιταλισμού αλλά ότι οι πολίτες θα έχουν συνεταιριστική μερίδα.

 

 

Ο Νίκος Χρυσόγελος, πιο αναλυτικά, δήλωσε: «Η διαχείριση του νερού πρέπει να διασφαλίζει την δίκαιη πρόσβαση των πολιτών στο νερό και σε συστήματα αποχέτευσης καθώς και την οικολογική διαχείρισή του μια και το νερό είναι κοινωνικό και οικολογικό αγαθό, δεν είναι σαν τα άλλα εμπορεύματα. Απλώς δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς νερό, δεν μπορεί αυτή την προσέγγιση να την έχουν ιδιωτικές εταιρίες που στοχεύουν στην ανάληψη των υπηρεσιών νερού και δεν πρέπει να την ξεχνάνε οι πολιτικοί και οι κυβερνήσεις. Η σημερινή κρίση δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως αφορμή για ιδιωτικοποίηση του νερού, μια και η ΕΥΔΑΘ και ΕΥΔΑΠ δεν συνεισφέρουν σε δημοσιονομικά ελλείμματα. Από την άλλη οι αναγκαίες υποδομές για μείωση της απώλειας νερού από τα δίκτυα, η βελτίωση της χρήσης και η μείωση της σπατάλης νερού μπορούν να είναι προτεραιότητες στο σχέδιο των περιφερειών και της χώρας συνολικά για χρηματοδοτήσεις από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία την επόμενη προγραμματική περίοδο 2014-2020».

 

 

Ο Ν. Χρυσόγελος, παρότρυνε όλους τους πολίτες να υπογράψουν το κείμενο της καμπάνιας της "Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών για το νερό", το οποίο καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προτείνει νομοθεσία που υλοποιεί το ανθρώπινο δικαίωμα της πρόσβασης στο νερό και στην αποχέτευση, ένα ανθρώπινο δικαίωμα που αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ· να προωθήσει την παροχή ύδρευσης και αποχέτευσης ως βασικών δημόσιων υπηρεσιών για όλους· να απαγορεύσει την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών ύδατος. Το κείμενο προς υπογραφή είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα:

http://www.right2water.eu/el και το έχουν ήδη υπογράψει 1.412.290 Ευρωπαίοι πολίτες.

 

 

 

 

Σχετικά με την πώληση της ΕΥΑΘ και της ΕΥΔΑΠ ο Ν. Χρυσόγελος ανέφερε ότι «δεν μπορεί να στηριχθεί σε επιχειρήματα για τη μείωση του ελλείμματος, δεδομένου ότι οι ίδιες οι εταιρείες δεν έχουν ελλείμματα. Επιπλέον, όσον αφορά το δημόσιο χρέος, πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η αναμενόμενη τιμή πώλησης των δύο εταιρειών δεν ανταποκρίνεται στην πραγματική αξία τους. Στην περίπτωση της Θεσσαλονίκης, η αναμενόμενη τιμή πώλησης αντιστοιχεί στα έσοδα που θα προκύψουν τα επόμενα 5 χρόνια περίπου, δηλαδή το ελληνικό κράτος θα πρέπει να καλύψει την απώλεια των εσόδων αυτών σε μεταγενέστερο χρόνο».

Ο Ν. Χρυσόγελος αναφέρθηκε στην κοινή καμπάνια που διεξάγει μαζί με δύο βουλευτές του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος την Χάιντι Ρούλε από τη Γερμανία και τον Ραούλ Ρομέβα Ρουέντα από τη Ισπανία οι οποίοι ως εναλλακτική λύση προτείνουν πόροι από το Ταμείο Συνοχής, την Κοινή Αγροτική Πολιτική και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης 2014-2020 να χρησιμοποιηθούν με στόχο τη μείωση των απωλειών νερού από τα δίκτυα και την εξοικονόμηση -ανακύκλωση -επαναχρησιμοποίηση του νερού στα σπίτια, στις επιχειρήσεις και στη γεωργία».

Ο Πάμπλο Αλντάμα, μετέφερε την εμπειρία του από την έναρξη της ιδιωτικοποίησης της εταιρείας ύδρευσης της Μαδρίτης Κανάλ ντε Ιζαμπέλ Σεκούντα. Πρόκειται για μια εταιρεία με μεγάλη περιουσία που εκτιμάται στα 2 δις ευρώ και η οποία εκτός από την εξυπηρέτηση των αναγκών της χρηματοδότησε πολλά κοινωφελή έργα στην πόλη μεταξύ άλλων και το μετρό. Με την πιθανή είσοδο των ιδιωτών (της γαλλικής Σουέζ, εν προκειμένω) αυξήθηκε η τιμή του νερού κατά 27% κατ’ έτος. Ως επακόλουθο της κρίσης πολλά νοικοκυριά δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν και να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους, η νέα πολιτική της εταιρείας περιλαμβάνει εκτός από αυξήσεις και στη διακοπή της υδροδότησης.


Το παράδειγμα ευρωπαϊκών πόλεων όπως του Παρισιού αλλά και του Βερολίνου, που επανέφεραν σε δημόσιο το καθεστώς ιδιοκτησίας των εταιρειών ύδρευσης και αποχέτευσης μετά από κινητοποιήσεις πολιτών ενθάρρυνε τις αντίστοιχες κινητοποιήσεις πολιτών στην Ισπανία και πέτυχε να αποτραπεί η ιδιωτικοποίηση στην πόλη της Σαραγόσα και στη Ουέσκα ενώ στη Μαδρίτη είναι σε εξέλιξη η διεκδίκηση.

 

 

 

 

Ο Πάμπλο Αλντάμα έκλεισε την παρουσίαση του λέγοντας:

«Ενθαρρύνουμε τους πολίτες να αντισταθούν στην ιδιωτικοποίηση του νερού, είτε άμεσα είτε μέσω κάποιας οργάνωσης. Το νερό είναι δημόσιο αγαθό και δεν δεχόμαστε η διαχείρισή του να μη θέτει σε προτεραιότητα τη συνεργασία, την περιβαλλοντική βιωσιμότητα και την κοινωνική αναδιανομή. Σε κάθε περίπτωση όσα πετύχαμε στην Ισπανία οφείλονται στην κοινή  δράση των κοινωνικών κινημάτων, των συνδικάτων, των πολιτικών κομμάτων και των πολιτών.»

 

Last modified on Παρασκευή, 24 Μαϊος 2013 19:02