22 Μαρτίου 2013

Δημόσια διαβούλευση για το Στρατηγικό Σχέδιο για ανάπτυξη του τομέα της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας

Συμμετοχή Ν. Χρυσόγελου με συγκεκριμένες παρατηρήσεις και προτάσεις

 

Τις παρατηρήσεις και προτάσεις του επί του Στρατηγικού Σχεδίου για την ανάπτυξη του τομέα της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας υπέβαλε, μετά από διαβούλευση με ενδιαφερόμενους φορείς και ενεργούς πολίτες, ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο, στα πλαίσια της σχετικής δημόσιας διαβούλευσης του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.

 

Το Στρατηγικό Σχέδιο συντάχθηκε από την Ομάδα Διοίκησης Έργου για την Κοινωνική Οικονομία και Κοινωνική Επιχειρηματικότητα, χρησιμοποιώντας ως βάση τις προτάσεις που προέκυψαν από την ανταλλαγή απόψεων με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθώς και στο πλαίσιο της Τεχνικής Επιτροπής Καθοδήγησης που συστάθηκε για τον σκοπό αυτό. Περιλαμβάνει τρεις άξονες δράσης: ο πρώτος αφορά στην υποστήριξη του τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας, ο δεύτερος στην οικονομική υποστήριξη για την έναρξη δραστηριότητας των Κοιν.Σ.Eπ., και ο τρίτος στα χρηματοδοτικά εργαλεία για την

 

ενίσχυση των Κοιν.Σ.Eπ.. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, όλες οι δράσεις για την ανάπτυξη του τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας θα υλοποιηθούν ως το τέλος του 2013.


Σχετικά ο Νίκος Χρυσόγελος δήλωσε:

«Το σχέδιο που παρουσιάστηκε για διαβούλευση είναι αρκετά καλό πολύ περισσότερο αν λάβουμε υπόψη ότι συνήθως απουσιάζουν στη χώρα μας ο σωστός σχεδιασμός. Καταθέσαμε μετά από διαβούλευση με ενδιαφερόμενους φορείς και ενεργούς πολίτες τις δικές μας παρατηρήσεις και προσθήκες που θεωρούμε ότι μπορούν να βελτιώσουν ορισμένες ελλείψεις. Αν υλοποιηθεί το σχέδιο θα είναι ένα βήμα προς την σωστή κατεύθυνση και θα επιταχύνει τις εξελίξεις στην Ελλάδα.

 

Δεν μπορεί να μην επισημάνουμε όμως ότι από τη μία η κυβέρνηση θέτει σε δημόσια διαβούλευση το Στρατηγικό Σχέδιο για την ανάπτυξη του τομέα της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας, κι από την άλλη αποδομεί τον νόμο για την Κοινωνική Οικονομία, πρώτα με την κατάργηση της απαλλαγής από φορολόγηση για τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (Ιανουάριος 2013), και έπειτα με την ανακοίνωση της κατάργησης της Ειδικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Εργασίας για την Κοινωνική Ένταξη και την Κοινωνική Οικονομία (Φεβρουάριος 2013).

 

Για να προχωρήσει η κοινωνική οικονομία και στην πράξη, όχι μόνο στα χαρτιά, χρειάζονται οργανωμένες προσπάθειες από τα κάτω, κάτι που βλέπουμε να προχωράει ελπιδοφόρα, αλλά και από την άλλη η κυβέρνηση να σταματήσει τις επικίνδυνες ακροβασίες στο τεντωμένο σχοινί της κοινωνικής οικονομίας, και να στηρίξει πραγματικά αυτόν τον «τρίτο τομέα της οικονομίας». Έναν τομέα που μπορεί ρεαλιστικά να ανοίξει διεξόδους στην πολύπλευρη κρίση, συμβάλλοντας στην άμεση δημιουργία θέσεων εργασίας, με κοινωνικά και περιβαλλοντικά προσανατολισμένη επιχειρηματικότητα, και προώθηση της αλληλεγγύης και της δημοκρατίας. Οι Πράσινοι στο Ευρωκοινοβούλιο και εγώ προσωπικά στηρίζουμε με σοβαρότητα και συνέπεια τις προσπάθειες που γίνονται σε θεσμικό επίπεδο αλλά και από πρωτοβουλίες πολιτών, προκειμένου να αναπτυχθεί η κοινωνική οικονομία και στην Ελλάδα. Σε αυτό το πλαίσιο υποβάλαμε συγκεκριμένες και συγκροτημένες παρατηρήσεις και προτάσεις στα πλαίσια της δημόσιας διαβούλευσης, και δηλώσαμε εκ νέου την διαθεσιμότητά μας να συνδράμουμε στην προώθηση της υλοποίησης του στρατηγικού σχεδίου και στην αυστηρή τήρηση του χρονοδιαγράμματος».

 

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο με τις παρατηρήσεις και τις προτάσεις του Ν. Χρυσόγελου στη δημόσια διαβούλευση για το Στρατηγικό Σχέδιο για την ανάπτυξη του τομέα της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας εδώ:

 

http://www.chrysogelos.gr/index.php?option=com_k2&view=item&id=1588:public-consultation-about-social-entrepreneurship&lang=el

 

Last modified on Παρασκευή, 22 Μαρτίου 2013 10:26