Print this page
26 Φεβρουαρίου 2011

Απόφαση της Κομισιόν για τις παράνομες ενισχύσεις στην Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.

ΜΟΝΟ Η ΚΟΡΥΦΗ ΤΟΥ ΠΑΓΟΒΟΥΝΟΥ

Δήλωση του Μιχ. Τρεμόπουλου σε συνέχεια παλαιότερης  ερώτησής του

Δηλώσεις για την απόφαση της Κομισιόν για την πώληση των Μεταλλείων Κασσάνδρας στην Ελληνικός Χρυσός Α.Ε., που επιβάλλει την επιστροφή από την εταιρεία 14 εκατομμυρίων ευρώ ως παράνομων κρατικών ενισχύσεων, έκανε σήμερα ο Μιχάλης Τρεμόπουλος. Ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, που είχε καταθέσει σχετική ερώτηση και στο

ευρωκοινοβούλιο, τονίζει:

Πρόκειται μόνο για την κορυφή του παγόβουνου μιας σκοτεινής υπόθεσης, με πρωταγωνιστή τον κ. Πάχτα, τότε υφυπουργό των κυβερνήσεων Σημίτη και νυν  δήμαρχο στο δήμο Αριστοτέλη Χαλκιδικής. Η απόδοση πολιτικών τουλάχιστον ευθυνών είναι απαραίτητη, καθώς το εξευτελιστικό τίμημα της μεταβίβασης, για το οποίο είχα κάνει ερώτηση και στην ευρωβουλή, τεκμηριώνεται πλέον και από την Κομισιόν.

Το ζήτημα είναι τώρα είναι αν η απόφαση της Κομισιόν νομιμοποιεί την υπόλοιπη  σύμβαση Πάχτα ή αν παραμένει το ενδεχόμενο καταδίκης και για άλλες πτυχές της σύμβασης, όπως η απαλλαγή της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Α.Ε. από τις προϋπάρχουσες δεσμεύσεις περιβαλλοντικής αποκατάστασης, η έκταση του δικαιώματος χρησικτησίας και άλλα "ψιλά". Από την πλευρά μου δεν μπορώ παρά να σταθώ δίπλα στους κατοίκους της περιοχής, που επιμένουν ότι πολλές πτυχές παραμένουν αδιευκρίνιστες και ότι στις πλάτες της τοπικής κοινωνίας παίζονται χρηματιστηριακά παιχνίδια.

 Η κατάσταση αυτή πρέπει να πάρει ένα τέλος. Οι "αεριτζήδικες" επενδύσεις δεν ήταν ποτέ η διέξοδος για την οικονομία της χώρας και η ερήμωση μιας τεράστιας περιοχής με ακύρωση των προοπτικών της για βιώσιμη οικονομία,  δεν πρέπει να προχωρήσει»

 __________________

Περισσότερα για την ερώτηση του Μιχάλη Τρεμόπουλου, δείτε στο http://www.oikologoiprasinoi.eu/index.php?option=com_content&view=article&id=311:2010-04-23-14-17-46&catid=11:press-releases&Itemid=23

Πλήρη κείμενα στο http://www.europarl.europa.eu/sides/getAllAnswers.do?reference=E-2010-2284&language=EL

 

 

Last modified on Πέμπτη, 09 Φεβρουαρίου 2012 01:36