Print this page
16 Δεκεμβρίου 2010

Η σταθερότητα να συμβαδίζει με μέτρα αλληλεγγύης για τη στήριξη της ευρωζώνης

Κρίση της Ευρωζώνης, σύνοδος κορυφής της ΕΕ και ευρωομόλογα:

Ενόψει της συνόδου κορυφής της ΕΕ αυτή την εβδομάδα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συζήτησε την κρίση της Ευρωζώνης και την υπό διαμόρφωση απάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι Πράσινοι εκφράζουν ανησυχία ότι ο προτεινόμενος Μόνιμος Μηχανισμός Σταθερότητας θα έρθει πολύ αργά και πιστεύουν ότι η αντιμετώπιση της κρίσης απαιτεί επείγουσα δράση που θα περιλαμβάνει έκδοση ευρωομολόγων και  αναδιάρθρωση χρέους.

Στο πλαίσιο της συζήτησης, ο Dany Cohn-Bendit συμ-πρόεδρος της Ομάδας των Πράσινων στο ευρωκοινοβούλιο, δήλωσε:

"Με την ίδια την επιβίωση του ευρώ να διακυβεύεται, είναι καιρός οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να βγάλουν τις εθνικές τους παρωπίδες. Ναι, χρειαζόμαστε ισχυρότερες διασφαλίσεις για τη σταθερότητα, αυτό όμως πρέπει να συμβαδίζει με την αλληλεγγύη. Αυτά τα μέτρα αλληλεγγύης πρέπει να είναι αποφασιστικά και αρκετά ισχυρά για να αποτρέψουν οριστικά την αγέλη των άπληστων κερδοσκόπων που πολιορκούν το ευρώ. Ένα σύστημα ευρωπαϊκών ομολόγων αποτελεί το λογικότερο και πιο σίγουρο τρόπο να στηρίξουμε την Ευρωζώνη. Η καγκελάριος Μέρκελ πρέπει επιτέλους να βγάλει το κεφάλι της από την άμμο."

Η Rebecca Harms, συμ-πρόεδρος της Ομάδας των Πράσινων στο ευρωκοινοβούλιο, που  θα παραστεί και στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στο τέλος της εβδομάδας, πρόσθεσε:

"Είναι προφανές ότι οι μέχρι τώρα απαντήσεις έχουν αποτύχει να αποτρέψουν ένα ντόμινο  της κρίσης στην ευρωζώνη. Έχουμε πακέτα διάσωσης θεμελιωδώς προβληματικά, και ενδείξεις ότι τα μέτρα λιτότητας επιδεινώνουν τα προβλήματα. Οι Πράσινοι υποστηρίζουν τις προσπάθειες για δημιουργία Μόνιμου Μηχανισμού Σταθερότητας με τις επίσημες θεσμικές διαδικασίες. Όμως το 2013 θα είναι πλέον πολύ αργά. Χρειαζόμαστε επειγόντως έκτακτα μέτρα, συμπεριλαμβανομένων διατάξεων για αναδιάρθρωση και μερική διαγραφή του χρέους, αλλά και μέτρα για την πρόληψη ενός ντόμινο: Η καγκελάριος Μέρκελ δεν μπορεί να συνεχίσει να αποκρούει το εύλογο κάλεσμα για ευρωομόλογα στήριξης της  Ευρωζώνης"

Για την κρίση, τις προοπτικές της Ευρώπης και την πράσινη οπτική, οι Οικολόγοι Πράσινοι οργανώνουν εκδήλωση-συζήτηση σήμερα Πέμπτη 16.12, 18.30 μμ στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας και Βουκουρεστίου)

Last modified on Σάββατο, 18 Φεβρουαρίου 2012 00:53