09 Νοεμβρίου 2009

Εναλλακτικές προτάσεις για δικαιώματα προς τον κ. Βούγια

Ο Μ. Τρεμόπουλος ζήτησε απόσπαση της τραυματισμένης ειδικής φρουρού 

    Την πρόθεσή του να ζητήσει απόσπαση της 23χρονης ειδικής φρουρού Σοφίας Ψυχογιού, που πυροβολήθηκε έξω από το Αστυνομικό Τμήμα της Αγίας Παρασκευής στην Αθήνα, ανακοίνωσε ο ευρωβουλευτής Μιχάλης Τρεμόπουλος.

   Η κίνηση αυτή, ανακοινώθηκε κατά τη συνάντηση  που είχε σήμερα, στα γραφεία των  Οικολόγων Πράσινων στη Θεσσαλονίκη, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Σπύρος Βούγιας, με αντιπροσωπεία του κόμματος και άκουσε τις προτάσεις τους για ζητήματα της αρμοδιότητάς του.
   «Θέλουμε  να εκφράσουμε έμπρακτα τη συμπαράστασή μας  σε ένα θύμα μιας δολοφονικής ενέργειας, που στηρίζεται στην απαράδεκτη αρχή της συλλογικής ευθύνης», δήλωσε ο Μ. Τρεμόπουλος. «Θέλουμε να συμμεριστούμε και την αγωνία μιας νέας που μετά την αποκατάστασή της πρέπει να εξασφαλίσει την επιβίωσή της. Κι αν κρίνουμε από την τύχη άλλων περιστατικών, το μέλλον της είναι επισφαλές. Προσφέρουμε, λοιπόν, αυτή τη δυνατότητα, τουλάχιστον για όσο καιρό χρειαστεί η αποθεραπεία της».  
   Επισημαίνουμε πως ο ευρωβουλευτής Μ. Τρεμόπουλος  δεν έχει αξιοποιήσει τη δυνατότητα που του δίνει ο νόμος για  απόσπαση αστυνομικού φρουρού.  
 
   Η εναλλακτική ατζέντα  για τα δικαιώματα
   Η αντιπροσωπεία των Οικολόγων  Πράσινων ενημέρωσε τον κ. Βούγια για τις θέσεις του κόμματος στο  θέμα της μετανάστευσης, της διακίνησης και εμπορίας ανθρώπων (trafficking), των διακρίσεων στην Αστυνομία (πολυμορφία), της ασφάλειας των μετακινήσεων και του παρέδωσε αναλυτικό υπόμνημα για τα θέματα αυτά.
   Στο πλαίσιο της συζήτησης, έγινε  ευρύτερη αναφορά στα ζητήματα μετανάστευσης, με αφορμή τόσο την επίσκεψη του κ. Βούγια στον καταυλισμό της Παγανής, όσο και αντιπροσωπείας των Οικολόγων Πράσινων στο Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων στη Θεσσαλονίκη. Μάλιστα, ανέφεραν στον κ. Βούγια το παράδειγμα ενός παιδιού από τη Σομαλία, το οποίο έχει πρόσφατα γεννηθεί στην Ελλάδα και φιλοξενείται στο Κέντρο Υποδοχής προσφύγων της Θεσσαλονίκης, εκφράζοντας την αγωνία τους για την ανάγκη της άμεσης εφαρμογής της πρόσφατης κυβερνητικής εξαγγελίας για παροχή ιθαγένειας στα παιδιά των μεταναστών που γεννιούνται στη χώρα μας και παράλληλα παρουσίασαν τις προτάσεις τους για την ανάγκη αλλαγής αντιμετώπισης των νεοεισερχομένων στη χώρα μας.
   Ως  προς το ζήτημα της εμπορίας προσώπων οι Οικολόγοι Πράσινοι τόνισαν ότι απαιτείται η ορθή εφαρμογή του σχετικά ικανοποιητικού θεσμικού πλαισίου και η προώθηση νέων προσπαθειών για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των μελών της Αστυνομίας και των δικαστικών λειτουργών. Ακόμη, πρότειναν τη δημιουργία ευέλικτου και αποτελεσματικού μηχανισμού εποπτείας, ελέγχου αναγνώρισης και παραπομπής σε αρωγή θυμάτων διεθνικής σωματεμπορίας, με τη συμμετοχή εξειδικευμένων Μ.Κ.Ο.
   Για την καταπολέμηση των διακρίσεων στην Αστυνομία οι Οικολόγοι Πράσινοι τόνισαν ότι χρειάζονται μέτρα για την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου, την αύξηση του αριθμού των αστυνομικών που προέρχονται από ειδικές κοινωνικές ομάδες (μετανάστες, Ρομά, θρησκευτικές και άλλες κοινωνικά αποκλεισμένες ομάδες), την επιμόρφωσή τους σε θέματα πολυμορφίας και διακρίσεων, που θα μπορούσε να περιλαμβάνει την εμβάθυνση στην ευρωπαϊκή νομοθεσία και πρακτική για την καταπολέμηση των διακρίσεων, τη διεξαγωγή σεμιναρίων σε θέματα ρατσισμού και ξενοφοβίας προς όλους τους αστυνομικούς κτλ.
   Σε  ό,τι αφορά στα ζητήματα ασφάλειας των μεταφορών μέσα στην πόλη, η αντιπροσωπεία των Οικολόγων Πράσινων εξέφρασε την ανάγκη προστασίας των πεζών και των ποδηλατών και κατέθεσε στον Υφυπουργό τις προτάσεις της για το πώς μπορούν να συνδράμουν οι υπηρεσίες της τροχαίας στην απελευθέρωση του κέντρου της πόλης από τα αυτοκίνητα.
   Οι  Οικολόγοι Πράσινοι εξέφρασαν την  πεποίθηση τους, ότι οι συγκεκριμένες  προτάσεις τους μπορούν να δώσουν λύσεις σε πολλά από τα ζητήματα, που παραμένουν εκκρεμή, διότι κυριαρχεί η λογική του πολιτικού κόστους και της αδράνειας και τόνισαν ότι, εάν η κυβέρνηση τις υιοθετήσει, θα τη στηρίξουν, διαβεβαιώνοντας παράλληλα, ότι σε κάθε περίπτωση είναι αποφασισμένοι να απευθυνθούν στην κοινωνία των πολιτών και να διεκδικήσουν την υλοποίησή τους.
   Στην  αντιπροσωπεία των Οικολόγων  Πράσινων συμμετείχαν η νομαρχιακή σύμβουλος και αντιπρόεδρος των  γυναικών μεταναστριών Β.Ε. Ελεονόρα Ζώτου, η δικηγόρος Ελέαννα Ιωαννίδου, από τη θεματική ομάδα ανθρωπίνων δικαιωμάτων η Σοφία Σκουλίδη και ο υπεύθυνος του γραφείου Τύπου Χρήστος Μάτης, ενώ τον κ. Βούγια συνόδευαν τα στελέχη του γραφείου του, ο διευθυντής του γραφείου του κ. Σταμάτης Εμμανουηλίδης και ο συνεργάτης του Νίκος Νυφούδης. 
Last modified on Σάββατο, 18 Φεβρουαρίου 2012 20:01